δέκα-εκατ-θέσεις-εργασίας-δημιουργήθ-18352
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 17.08.2017 | 11:12

Δέκα εκατ. θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στην ΕΕ από το 2013, απαντά ο Ντομπρόβσκις

Απάντηση απέστειλε η Κομισιόν δια μέσου του Αντιπροέδρου της Βάλντις Ντομπρόβσκις σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με τα ανησυχητικά αποτελέσματα που καταγράφει σε αρκετούς τομείς το πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο (Απρίλιος 2017).

Πιο συγκεκριμένα ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σημειώνει πως «η Επιτροπή αυτή από την αρχή της θητείας της έχει εστιάσει τις προσπάθειές της στην απασχόληση, την ανάπτυξη, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατική αλλαγή» ενώ παράλληλα τονίζει πως πολλές δράσεις έχουν αναληφθεί «για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη» όπως το σχέδιο Γιούνκερ, η ελαστικότητα στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η τόνωση των «Εγγυήσεων για τη νεολαία» και το «νέο ξεκίνημα για την απασχόληση και την ανάπτυξη για την Ελλάδα».

Τέλος η Κομισιόν, σημειώνει πως «δέκα εκατομμύρια θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν από το 2013 και η ανεργία μειώθηκε και έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009» καθώς και ότι ταυτόχρονα «συνεχίζει να προωθεί δράσεις που αντιμετωπίζουν άμεσα τις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με την οικονομία και άλλους σημαντικούς τομείς όπως η μετανάστευση και η ασφάλεια».

Ο Δημ. Παπαδημούλης, με αφορμή τις ανησυχητικές τάσεις που κατεγράφησαν στο πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο του Απριλίου, είχε καταθέσει ερώτηση σχετικά με τα μειωμένα ποσοστά πολιτών που εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Ένωση και το μοντέλο διακυβέρνησής της. Συγκεκριμένα το Ευρωβαρόμετρο, σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «επιβεβαίωσε τις τάσεις που εδώ και καιρό καταγράφονται σε πολλά κράτη μέλη και αφορούν την έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουν οι λαοί απέναντι στην ΕΕ και ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν υποφέρει από τις πολιτικές λιτότητας», με απογοητευτικά χαμηλά ποσοστά.

Ο Δημ. Παπαδημούλης με την ερώτησή του, ζητούσε από τη Κομισιόν συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να μειωθεί το δημοκρατικό έλλειμμα καθώς και για να αυξηθεί ο δείκτης λογοδοσίας της ΕΕ απέναντι στους πολίτες, ρωτώντας παράλληλα «κατά πόσο η Κομισιόν εκτιμά ότι οι πολιτικές λιτότητας στις χώρες του Νότου έχουν σχέση με την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ΕΕ όπως έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια».

Ακολουθούν οι πλήρεις ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-003246/2017

προς την Επιτροπή

Θέμα: Στοιχεία Ευρωβαρόμετρου 2017

Τον Απρίλιο του 2017 δημοσιεύτηκε το Ειδικό Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επιβεβαίωσε τις τάσεις που εδώ και καιρό καταγράφονται σε πολλά κράτη μέλη και αφορά την έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουν οι λαοί απέναντι στην ΕΕ – ιδιαίτερα εκείνοι που υποφέρουν από τις πολιτικές λιτότητας. Συγκεκριμένα στην ερώτηση κατά πόσο η φωνή του πολίτη μετράει στο επίπεδο της ΕΕ, μόνο 23% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα απάντησε θετικά και μόλις 33% στην Κύπρο.

Αντίστοιχα, μόλις 20% των Ελλήνων ερωτηθέντων εμφανίζεται ικανοποιημένο με τον τρόπο λειτουργία της Δημοκρατίας, ενώ χαμηλά ποσοστά καταγράφουν ακόμα και οι Ισπανοί και οι Γάλλοι (32% και 34% αντίστοιχα). Τα ποσοστά είναι ακόμα πιο συντριπτικά όταν αφορούν την συνολική πορεία της ΕΕ.

Με δεδομένες τις προτεραιότητες του Προέδρου της Επιτροπής και τις προ 2 ετών υποσχέσεις του για μία Ευρώπη που θα είναι πιο κοντά στον πολίτη, ερωτάται:

  1. Συσχετίζει η Επιτροπή τις πολιτικές λιτότητας στις χώρες του Νότου με την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ΕΕ όπως έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια;
  2. Ποια συγκεκριμένα μέτρα σχεδιάζει για να μειώσει το δημοκρατικό έλλειμα και να αυξήσει τον δείκτη λογοδοσίας της ΕΕ απέναντι στους πολίτες;

EL E-003246/2017

Απάντηση του Αντιπροέδρου κ. Dombrovskis εξ ονόματος της Επιτροπής (3.8.2017)

Ενώ τα κράτη μέλη είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνα για τις οικονομικές πολιτικές τους και τις πολιτικές τους για την απασχόληση, η Επιτροπή αυτή από την αρχή της θητείας της έχει εστιάσει τις προσπάθειές της στην απασχόληση, την ανάπτυξη, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατική αλλαγή.

Από τη δρομολόγηση του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη («το σχέδιο Juncker»), ως την ελαστικότητα στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, την τόνωση των «Εγγυήσεων για τη νεολαία» και το «νέο ξεκίνημα για την απασχόληση και την ανάπτυξη για την Ελλάδα», πολλές δράσεις έχουν αναληφθεί από αυτή την Επιτροπή για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη.

Όλες οι εθνικές οικονομίες της ΕΕ σήμερα επεκτείνονται, δέκα εκατομμύρια θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν από το 2013 και η ανεργία μειώθηκε και έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.

Η Επιτροπή συνεχίζει να προωθεί δράσεις που αντιμετωπίζουν άμεσα τις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με την οικονομία και άλλους σημαντικούς τομείς όπως η μετανάστευση και η ασφάλεια. Όπως φαίνεται από την πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, η εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η αισιοδοξία για το μέλλον της Ένωσης βρίσκονται σε άνοδο.

Με τη Λευκή Βίβλο της για το μέλλον της Ευρώπης, η Επιτροπή έχει ως στόχο να ενθαρρύνει μια ευρεία συζήτηση, καθορίζοντας τις βασικές επιλογές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολύ διαφορετικές μορφές της ΕΕ στο μέλλον. Η Επιτροπή διοργανώνει «συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης» σε σειρά δήμων και περιφερειών της Ευρώπης, συχνά με τη συμμετοχή Επιτρόπων και πολιτικών προσώπων σε εθνικό επίπεδο, και έχει καλέσει τα κράτη μέλη να διοργανώσουν αντίστοιχες εκδηλώσεις.