ΔΑΣ ΟΤΑ: Ο Καμίνης πετάει στο δρόμο εργαζόμενους του βρεφοκομείου

“Η δημοτική αρχή Καμίνη, έδειξε για ακόμη μια φορά το αντεργατικό της πρόσωπο, δίνοντας διαπιστευτήρια ότι μπορεί να παίξει ρόλο και στην κεντρική πολιτική σκηνή με την ανασυγκρότηση του νέου ΠΑΣΟΚ, «άξιου συνεργάτη» του ΣΥΡΙΖΑ”.

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.

Και προσθέτει:

«Έτσι την ίδια στιγμή που χιλιάδες συμβασιούχοι κατάφεραν να κερδίσουν την παράταση και ανανέωση των συμβάσεών τους, παλεύοντας μέσα από ένα σκληρό, πολυήμερο αγώνα για το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή δουλειά, την ίδια στιγμή που οι ελλείψεις και τα κενά έχουν «χτυπήσει κόκκινο» στις δημοτικές υπηρεσίες και ιδιαίτερα στις κοινωνικές δομές, η δημοτική αρχή προχώρησε σε 83 απολύσεις εργαζομένων του βρεφοκομείου οι οποίοι κάλυπταν βασικές ανάγκες και η απουσία τους από το δυναμικό του Δήμου θα υποβαθμίσει συνολικά τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση του δημάρχου ο οποίος θεωρεί ως πλεονάζον προσωπικό τους 83 συναδέλφους και τους πετάει στο δρόμο με το πρόσχημα ότι δεν ανήκουν στις υπηρεσίες «ανταποδοτικού χαρακτήρα». Μάλιστα αρνείται πεισματικά να φέρει το θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο, παρότι οι συνάδελφοι συγκέντρωσαν και τις απαραίτητες υπογραφές. Προφανώς οι πανηγυρισμοί της δημοτικής αρχής για κάποιες  προσλήψεις στις υπηρεσίες «ανταποδοτικού χαρακτήρα», την εκθέτουν ακόμα περισσότερο για τις απολύσεις των 83 συναδέλφων μας, ενώ αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» ,μπροστά στη δραματική μείωση του προσωπικού του Δήμου τα τελευταία χρόνια. Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι τα αλλεπάλληλα εργατικά ατυχήματα, όπως τα πρόσφατα με τρεις εργαζόμενες σε παιδικούς σταθμούς, μόλις λίγες μέρες μετά την απόλυση των συμβασιούχων, αποδεικνύοντας ότι η πολιτική που ασκεί και η σημερινή Δημοτική αρχή, είναι αυτή των δραστικών περικοπών σε χρηματοδότηση και στήριξη των υπηρεσιών, σε προσωπικό, σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων την υπερεντατικοποίηση και εργατικά ατυχήματα που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν και θανατηφόρα. Η απουσία υποδομών, η τραγική κατάσταση μηχανημάτων και απορριμματοφόρων, οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, η υπερεντατικοποίηση, αλλά και η έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας και  εμβολιασμών, αποδεικνύουν ότι θεωρούν κόστος την ασφάλεια, την υγεία, την ίδια τη ζωή μας. Η γενικευμένη πλέον χρησιμοποίηση εργαζομένων για μερικούς μήνες με τα προγράμματα της λεγόμενης «κοινωφελούς  εργασίας», χωρίς στοιχειώδη εκπαίδευση και μέτρα προστασίας, χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και με άθλιες αμοιβές, κάνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα και εντείνουν την εκμετάλλευση. Η φιλότιμη προσπάθεια που καταβάλλουν οι συνάδελφοι, δεν αρκεί από μόνη της να καλύψει τα τεράστια κενά. Αν η πόλη είναι σχετικά καθαρή, αυτό οφείλεται στους εργάτες, που κάτω από αντίξοες συνθήκες, αναπνέοντας εκατοντάδες χημικές ουσίες από τους κάδους στους δρόμους, και την χοάνη των απορριμματοφόρων, ρισκάροντας την υγεία και τη ζωή τους, βγάζουν μία  δουλειά την οποία εκμεταλλεύονται  οι επιχειρηματικοί όμιλοι και ο δήμαρχος για να πουλάνε το τουριστικό προϊόν που λέγεται Αθήνα. Αν οι υπηρεσίες στέκονται όρθιες είναι από το φιλότιμο των εργαζομένων που καλύπτουν τα κενά από τη μείωση του προσωπικού, σε μία περίοδο μάλιστα που έχουν υποστεί σημαντικές ανατροπές στα μισθολογικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, έχουν μπροστά την απειλή της αξιολόγησης, η οποία θα αξιοποιηθεί ως εργαλείο για την προσαρμογή των εργαζομένων και των υπηρεσιών στις ανάγκες στήριξης του κεφαλαίου, δηλ. νέες απολύσεις και ανατροπές σε δικαιώματα, ακόμα πιο σφιχτή χειραγώγηση και υπερεντατικοποίηση.

Σε αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες που δουλεύουμε και τα βάρη που φορτώνονται στις πλάτες μας, στις αγωνίες μας για τα προβλήματα και τις άμεσες λύσεις που χρειάζεται να δοθούν, η δημοτική αρχή απαντά με την πιστή εφαρμογή των πιο σκληρών αντεργατικών κατευθύνσεων της ΕυρωΈνωσης, των «θεσμών» και της κυβέρνησης που πίνουν νερό στο όνομά της «ανάπτυξης» και κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Μάλιστα ο κ. Καμίνης δε δίστασε με δηλώσεις του να χαρακτηρίσει τους αγώνες των εμποροϋπαλλήλων στην Αθήνα, ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, ως μορφή βίας και να τους ταυτίσει με τους μπαχαλάκηδες. Είναι πρόκληση να μιλά για βία η διοίκηση Καμίνη που πετάει στο δρόμο 83 οικογένειες στο Βρεφοκομείο και εκμεταλλεύεται με το πιο ανάλγητο τρόπο χιλιάδες εργαζόμενους στο Δήμο, προκειμένου να δώσει διαπιστευτήρια στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το «παιχνίδι» της Δημοτικής αρχής, της συγκυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, παίζουν και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες των παρατάξεων του Ευρωμονόδρομου στα Σωματεία του Δήμου και την ΠΟΕ ΟΤΑ που, ενώ βγάζουν «αγωνιστικές κορώνες», την ίδια ώρα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους να μείνουν οι εργαζόμενοι χωρίς ενημέρωση, ανοργάνωτοι, πολυδιασπασμένοι, φοβισμένοι. Κουβέντα για τις απολύσεις στο δήμο και τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, ούτε λέξη για ανάκτηση των απωλειών, για την αντιδραστική αξιολόγηση, για την επίθεση στα ΒΑΕ. Σηκώνουν σκόνη μέσα από καταγγελτικές δήθεν ενέργειες που καταλήγουν πάντα σε «διάλογο» και συμβιβασμό με κάποια «ψίχουλα», προκειμένου να κρύψουν την πολιτική κυβέρνησης-δημοτικής αρχής-επιχειρηματικών ομίλων που ισοπεδώνει καθημερινά τις συνθήκες εργασίας και ζωής μας. Καλούν συνεχώς σε «ενότητα» αλλά στην πράξη προωθούν σταθερά τη διάσπαση, στήνοντας πάνω από 23 σωματεία στο δήμο και διαμορφώνοντας ένα σκληρό μηχανισμό χειραγώγησης, μικροεκδουλεύσεων, εξαγοράς και εκφοβισμού, ενώ «βολεμένοι συνδικαλιστές» κινούν τα «νήματα» αυτής της αρρωστημένης κατάστασης με τη στήριξη ή ανοχή της δημοτικής αρχής. Αυτό το απόστημα πρέπει να σπάσει και οι ταξικές δυνάμεις θα συνεχίσουν τη δράση τους για να μπει ένα τέλος.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι Το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρω’Ενωσης, της κυβέρνησης, της ΚΕΔΕ και της πλειοψηφίας των δημάρχων,  οι οποίοι υλοποιούν κατά γράμμα τις επιταγές επιχειρηματικών ομίλων και «θεσμών». Είναι οι ίδιοι που υπηρετούν τη στρατηγική των «ισοσκελισμένων προϋπολογισμών» που  απαξιώνει, υποβαθμίζει, υπονομεύει τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών, μέσα από την όλο και μεγαλύτερη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, του προσωπικού, των μισθολογικών δαπανών και συνολικότερα των δικαιωμάτων. Έτσι διαμορφώνουν το έδαφος πάνω στο οποίο θα πατήσει η  πλήρης εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών.  Δεν είναι τυχαία η επιμονή τού δημάρχου κ. Καμίνη, αλλά και του προέδρου της ΚΕΔΕ και επίδοξου δημάρχου Αθηναίων κ. Πατούλη, για «αυτόνομους δήμους», με «ελευθερία κινήσεων», ώστε κάθε Δήμος να υλοποιεί αυτοτελώς τα αντεργατικά μέτρα, την φοροαφαίμαξη και φορομπηξία των λαΪκών στρωμάτων. Βέβαια κρύβουν επιμελώς ότι η απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη της χρηματοδότησης και η αντικατάστασή της από «ιδίους πόρους» των Δήμων, θα φέρει με μαθηματική ακρίβεια νέες αυξήσεις σε δημοτικά τέλη και τροφεία, αλλά και την πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση κρίσιμων υπηρεσιών των Δήμων όπως η Καθαριότητα. Εξάλλου ήδη έχουν κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση με τη διείσδυση των ΜΚΟ και του «εθελοντισμού» στους Δήμους, αλλά και τη θεσμοθέτηση των ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνικές; Συνεταιριστικές ΕΠιχειρήσεις).

Οι δυνάμεις της Δ.Α.Σ. και το ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ  δεν σταματήσαμε ούτε λεπτό να ενημερώνουμε και να προειδοποιούμε τους συναδέλφους σε κάθε χώρο δουλειάς για αυτή την κατάσταση και τι μας ετοιμάζουν. Δεν σταματήσαμε να αγωνιζόμαστε για την οργάνωση των συναδέλφων και την ενότητα στη δράση με ταξικό προσανατολισμό. Δεν σταματήσαμε να αντιπαλεύουμε την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» που έχουν κάνει κανόνα στο Δήμο της Αθήνας οι εκάστοτε Δημοτικές αρχές και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου.  Συνεχίζοντας αταλάντευτα αυτό το δρόμο πιστεύουμε ότι, θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στην οργάνωση του αγώνα η συγκρότηση Σωματειακής Επιτροπής του Κλαδικού Συνδικάτου ΟΤΑ στο Δήμο της Αθήνας. Αυτό που ενοχλεί τη Δημοτική αρχή και τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες στα Σωματεία του Δήμου, είναι ότι ποτέ δεν δώσαμε άφεση αμαρτιών, δεν νομιμοποιήσαμε στη συνείδηση των συναδέλφων τις απολύσεις, τη δουλειά-λάστιχο, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, τις συνεχείς απώλειες στους μισθούς και τα δικαιώματά μας. Όλα αυτά που προωθούν  στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης και των μνημονίων τους. Μας θέλουν με σκυμμένο κεφάλι, να αποδεχόμαστε αδιαμαρτύρητα  τις πολιτικές Κυβέρνησης-Δημοτικής αρχής -ΕυρωΕνωσης-επιχειρηματικών ομίλων.  Όμως τα δικαιώματά μας στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, στο 8ωρο, στους αξιοπρεπείς μισθούς, στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, στη δουλειά και ζωή με δικαιώματα, είναι κατακτημένα με σκληρούς αγώνες και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να σμπαραλιάζει το μέλλον το δικό μας & των οικογενειών μας».

 

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΟΤΑ, ΑΘΗΝΑ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΔΑΣ ΟΤΑ, ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΟ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!