ΔΑΣ Εργαζομένων Δ.Θεσσαλονίκης: Καταγγελίες για ΜΑΠ και απλήρωτες υπερωρίες, νυχτερινά

Στην κατάθεση δύο καταγγελιών προχώρησε η συνδικαλιστική παράταξη ΔΑΣ του δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποία αφορά την μη καταβολή των ΜΑΠ και των υπερωριών σε εργαζομένους.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης:

«Την Τρίτη 12 Ιούνη η ΔΑΣ κατέθεσε δύο καταγγελίες: 1) στην Διεύθυνση ασφάλειας και υγείας της εργασίας- σε συνέχεια καταγγελίας που είχαμε κάνει στις 25 Γενάρη- για τη μη απόδοση των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) στους εργαζόμενους και τις συνθήκες εργασίας στον δ. Θεσ/νίκης 2) Στην Επιθεώρηση Εργασίας κεντρικού τομέα :α) για τη μη καταβολή της αποζημίωσης των ΜΑΠ παρελθόντων ετών (2012-2016) στους δικαιούχους εργαζόμενους βάσει του νόμου 4483/2017, αν και έχουν περάσει 7 μήνες από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την πληρωμή της αποζημίωσης, β) για τη μη πληρωμή για μήνες της προσαύξησης του μισθού στους εργαζόμενους της καθαριότητας για εργασία Κυριακές-αργίες και εργασία βραδινές ώρες (εξαιρέσιμα –νυχτερινά).

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη 7 Ιούνη σε συνεδρίαση του ΣΕΔΘ ( που έγινε μετά από δύο μήνες) η ΔΑΣ για τα παραπάνω θέματα κατέθεσε πρόταση για καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας και κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Η πλειοψηφία του ΣΕΔΘ «Δύναμη Ενότητας» (ομάδα Ξανθόπουλου) και ΑΔΗΚ (Βάιος και σία) δεν έβαλαν ούτε σε ψηφοφορία την πρόταση και συνέστησαν «υπομονή» στους εργαζόμενους. Για ακόμη μία φορά, παρά τις κοκορομαχίες μεταξύ τους, δίνουν χέρι βοηθείας στη διοίκηση Μπουτάρη. Το ίδιο βέβαια πράττουν και άλλα σωματεία του δήμου ( «Ενωτικός Σύλλογος» κ.α.).

Η διοίκηση, στηριζόμενη στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, περικόπτει νόμιμες και απαραίτητες παροχές προς στους εργαζόμενους όπως τα ΜΑΠ, καθυστερεί για μήνες πληρωμές γιατί βάζει άλλες προτεραιότητες π.χ. πληρωμές εργολάβων– ιδιωτικών εταιριών που έχουν κατακλύσει τις υπηρεσίες, εκδηλώσεις κ.α. Καταντούν γελοίες οι δικαιολογίες και η μετάθεση ευθυνών από τη διοίκηση.

Η κατάσταση σε αρκετές υπηρεσίες του δήμου είναι κακή με την συνειδητή και σχεδιασμένη απαξίωση τους από την διοίκηση Μπουτάρη. Σε κάποιες είναι και επικίνδυνη, όπως στην καθαριότητα με τη μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, τις ελλείψεις εργαλείων, μέσων και υλικών, τα επικίνδυνα οχήματα και μηχανήματα. Αυτό ομολογείται και από την διοίκηση, όπως στην περίπτωση του ΣΜΑ.

Τη λύση των προβλημάτων θα φέρει η κινητοποίηση και ο αγώνας των εργαζομένων. Αυτό θα επιδιώξει η ΔΑΣ.

Σημείωση: Η πληρωμή ενός ή δύο μηνών νυχτερινών και εξαιρέσιμων στους εργαζόμενους της καθαριότητας στις 27 Ιούνη δεν αλλάζει την ουσία του προβλήματος, αφού οι εργαζόμενοι θα εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι για αρκετούς μήνες και θα φορτώνονται και άλλοι. Καμία διάθεση δεν υπάρχει από τη διοίκηση να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες για τις πληρωμές και την εξόφληση των δεδουλευμένων.»

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΜΑΠ, ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΔΑΣ, ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!