δασ-εργαζομένων-δ-θεσσαλονίκης-καλεί-363602
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 20.02.2018 | 14:39

ΔΑΣ Εργαζομένων Δ.Θεσσαλονίκης: Καλεί σε Γενική Συνέλευση -«Βολές» σε συνδικαλιστικές παρατάξεις

Ανακοίνωση εξέδωσε η παράταξη ΔΑΣ των εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΔΘ, ασκώντας ταυτόχρονα αυστηρή κριτική, σε συνδικαλιστικές παρατάξεις για τη στάση τους, το τελευταίο διάστημα.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της, η ΔΑΣ σημειώνει:

Στις 28 Φλεβάρη πραγματοποιείται η ετήσια ΓΣ του ΣΕΔΘ. Μετά τις εκλογές του Μάρτη του 2017,είχαμε τονίσει ότι οι αρνητικοί συσχετισμοί στον ΣΕΔΘ παραμένουν. Θυμίζουμε ότι η «Δύναμη Ενότητας» (ομάδα Ξανθόπουλου) έχει 5 έδρες στο δ.σ., η ΑΔΗΚ (ομάδα Βάιου-Φουντούκη) 4 έδρες, η ΔΑΣ 2 έδρες, η ΑΕΚ 1 έδρα, η «Ελπίδα Έρχεται» 1 έδρα.

Όλο αυτό τον χρόνο, η ΔΑΣ, με τις όποιες δυνάμεις έχει, προσπάθησε να ενημερώσει και να οργανώσει τον αγώνα των εργαζομένων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Είτε αυτά αφορούσαν την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης ή της διοίκησης του δήμου Θεσ/νίκης. Ενημερώσαμε για απεργίες και κινητοποιήσεις. Με ανακοινώσεις, καταγγελίες, παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο προσπαθήσαμε να αναδείξουμε προβλήματα όπως ιδιωτικοποιήσεις, μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια, απλήρωτη εργασία κ.α.

Στα δ.σ. του ΣΕΔΘ και στους συναδέλφους καταθέτουμε πάντα τη θέση ότι το όποιο πρόβλημα, «μεγάλο» ή «μικρό», δεν θα λυθεί ερήμην των εργαζομένων και χωρίς την κινητοποίηση τους. Αυτό στην πράξη αποδεικνύεται, π.χ. στα προβλήματα με τη λειτουργία του ΚΕΠ στον σιδηροδρομικό σταθμό δόθηκε μια λύση μετά την κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΚΕΠ και την ομόφωνη απόφαση τους να το κλείσουν. Νυχτερινά και εξαιρέσιμα στην καθαριότητα άρχισαν να πληρώνονται μετά την καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας και την κινητοποίηση των συναδέλφων κ.α.

Απεργίες και κινητοποιήσεις έδωσαν λύση σε κάποια κλαδικά αιτήματα, έβαλαν εμπόδια και καθυστέρησαν αντεργατικά μέτρα, ανέδειξαν την αντεργατική πολιτική. Έσπασαν τη σιγή νεκροταφείου που η κυβέρνηση και εργοδότες θέλουν να επιβάλουν στους τόπους δουλειάς.

Σ’ αυτές τις κινητοποιήσεις οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απεργία του περασμένου Γενάρη ενάντια στον αντεργατικό πολυνόμο της κυβέρνησης– αρχή ξηλώματος στο δικαίωμα στην απεργία, ξήλωμα των ΒΑΕ κ.α. Απεργία όπου ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, αλλά και πλειοψηφία του ΣΕΔΘ «σήμαναν σιωπητήριο». Από καλύτερη θέση θα πάλευαν οι εργαζόμενοι αν οι συσχετισμοί δύναμης στα σωματεία ήταν διαφορετικοί. Αν την πλειοψηφία δεν έχουν παρατάξεις που με τον έναν ή άλλο τρόπο συναινούν και συμφωνούν στην αντεργατική πολιτική κυβερνήσεων– ΕΕ– μεγαλοεπιχειρηματιών, αν οι εργαζόμενοι υιοθετήσουν ένα πλαίσιο αγώνα που όχι μόνο θα βάζει εμπόδια στην αντεργατική πολιτική, αλλά θα δίνει και προοπτική στον αγώνα μας. Τέτοιο είναι το πλαίσιο των δυνάμεων του ΠΑΜΕ.

Για την αδράνεια του σωματείου και των εκφυλισμό των συλλογικών διαδικασιών κύρια ευθύνη φέρουν η «Δύναμη Ενότητας» και η ΑΔΗΚ, με τις παρατάξεις ΑΕΚ και «Ελπίδα Έρχεται» να δρουν επικουρικά. Η δήθεν κόντρα μεταξύ «Δύναμης Ενότητας» και ΑΔΗΚ είναι ψεύτικη και υποκριτική. Στα κύρια θέματα συμφωνούν. Όπως συμφωνούν και με το πλαίσιο και τη γραμμή που δίνει η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Η ανταλλαγή που κάνουν μεταξύ τους σε εκλεγμένους στο δ.σ. και σε υποψήφιους στα ψηφοδέλτια τους αποδεικνύει ότι δεν έχουν καμιά ουσιαστική διαφορά σε όσα λένε και κάνουν. Οι μόνες διαφορές και διαφωνίες μεταξύ τους έχουν να κάνουν με τις προσωπικές επιδιώξεις του καθενός, την προσωπική τους εξέλιξη, τη συνδικαλιστική τους επιβίωση. Άλλος θέλει να γίνει προϊστάμενος, άλλος δημοτικός σύμβουλος, άλλος να παίρνει πλασματικά νυχτερινά-εξαιρέσιμα κ.α. Χρησιμοποιούν τη θέση τους στο σωματείο για αυτούς τους σκοπούς. Με τα παραπάνω ασχολούνται, και όχι με τα προβλήματα των εργαζομένων.

Αυτές οι δύο παρατάξεις, με τη στάση τους, καλλιεργούν τη μοιρολατρία, τον φόβο, την υποταγή, τη λογική των μειωμένων απαιτήσεων και της «αναποτελεσματικότητας» των αγώνων. Ακόμη και αποφάσεις του δ.σ. που αναγκάστηκαν να πάρουν για κάποιες κινητοποιήσεις, τις σαμποτάρισαν ανοιχτά από την αρχή, μη κάνοντας τίποτα για την οργάνωσή τους, μη συμμετέχοντας ούτε οι ίδιοι (βλέπε «αξιολόγηση» εργαζομένων, αποχή από Κυριακή και αργίες στην υπηρεσία καθαριότητας κ.α.) Μέλη του δ.σ. αυτών των παρατάξεων είναι κατ’ εξακολούθηση «υπερήφανοι» απεργοσπάστες. Το έχουμε τονίσει ξανά, το μόνο μέλημα αυτών των παρατάξεων είναι το ποιος μπορεί να παίξει καλύτερα τον ρόλο του εργοδοτικού εκπροσώπου.

Από ανακοίνωση πληροφορηθήκαμε και την «επανασύσταση της ΔΑΚΕ με νέα πρόσωπα». Πέρα από το ότι η ΔΑΚΕ ποτέ δεν σταμάτησε τη «δράση» της- γνωστοί Δακίτες συμμετέχουν και στη «Δύναμη Ενότητας» και στην ΑΔΗΚ- για ποια «νέα πρόσωπα» μιλούνε; Γι’ αυτούς που συμμετείχαν στον μηχανισμό του Παπαγεωργόπουλου και μετά πέρασαν με το αζημίωτο στον μηχανισμό της διοίκησης Μπουτάρη;

Στη Γ.Σ. στις 28 Φλεβάρη, θα εκλεγεί και εφορευτική επιτροπή για τις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων του σωματείου στο συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Οι εκλογές για τους αντιπροσώπους θα πραγματοποιηθούν στις 20 Μάρτη. Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΔΘ, να θέσουν όλα τα προβλήματα που τους αφορούν. Με βάση την πείρα του προηγούμενου διαστήματος, να συστρατευθούν με το πλαίσιο δράσης της ΔΑΣ. Στις εκλογές για αντιπροσώπους, να στηρίξουν το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, βοηθώντας και με αυτό τον τρόπο να αλλάξουν οι συσχετισμοί υπέρ των ταξικών δυνάμεων στην ΠΟΕ-ΟΤΑ και το εργατικό κίνημα- βασική προϋπόθεση για την ανασύνταξή του.”