ΔΑΣ Δ. Θεσσαλονίκης: Τώρα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων

«Τα μέτρα προστασίας που έχει πάρει η διοίκηση Ζέρβα-που έτσι και αλλιώς ήταν πίσω από τις ανάγκες-για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων από την επιδημία του κορονοιού είναι ελάχιστα παρά την μαγική εικόνα που θέλουν να παρουσιάσουν», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ εργαζομένων Δ. Θεσσαλονίκης.

Και προσθέτει:

Στην απόφαση του  δημάρχου Θες/νίκης στις 18/3/2020  αναφέρεται:

– Η αναστολή της λειτουργίας των υπηρεσιών που προβλέπονται στις πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (παιδικοί σταθμοί, βιβλιοθήκες κ.α.).

– Η λειτουργία των διοικητικών και τεχνικών υπηρεσιών με προσωπικό ασφαλείας.

–  Κανονική λειτουργία θα έχουν μόνο οι υπηρεσίες καθαριότητας, δημοτικής αστυνομίας και το τμ. πολιτικής προστασίας.

Επίσης ενημερώνουμε ότι με υπουργική απόφαση στις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων που δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού, πέρα των καρκινοπαθών και όσων έχουν κάνει μεταμόσχευση, προστέθηκαν και οι εργαζόμενοι με βαριές καρδιοπάθειες, βαριές πνευμονοπάθειες και αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη.

Τα μέτρα προστασίας που έχει πάρει η διοίκηση Ζέρβα-που έτσι και αλλιώς ήταν πίσω από τις ανάγκες-για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων από την επιδημία του κορονοιού είναι ελάχιστα παρά την μαγική εικόνα που θέλουν να παρουσιάσουν. Ο δήμαρχος στις δηλώσεις του κάνει συχνή αναφορά στην υπηρεσία καθαριότητας.  Τι μέτρα προστασίας έχουν πάρει για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, αλλά και στο πράσινο και τις τεχνικές υπηρεσίες; Τις προηγούμενες ημέρες δόθηκαν και εδώ, ελάχιστες μάσκες και γάντια σε λίγους εργαζόμενους. Αυτές τις μέρες προμηθεύονται για την υπηρεσία καθαριότητας 1000 μάσκες μίας χρήσης, 520 κουτιά των 100 τεμαχίων γάντια μίας χρήσης, 70 γυαλιά κλειστού τύπου, 700 θερινές φόρμες εργασίας με απευθείας ανάθεση.  «Στην αναβροχιά καλό και το χαλάζι» λένε οι εργαζόμενοι, αλλά όλα αυτά είναι σταγόνα στον ωκεανό. Να δούμε που θα δοθούν αυτά τα μέσα προστασίας και τι ανάγκες θα καλύψουν. Και εδώ επικίνδυνη ολιγωρία δείχνει η διοίκηση επικαλούμενη «τις διαδικασίες» παρά τις έκτακτες καταστάσεις και τα έκτακτα μέτρα. Οι 1000 μάσκες μίας χρήσης δεν φθάνουν να καλυφθούν οι ανάγκες ούτε της υπηρεσίας καθαριότητας για δύο ημέρες. Δεν έχουν ανάγκη αυτή την περίοδο θερινές φόρμες οι εργαζόμενοι, αλλά φόρμες μίας χρήσης. Τα 70 γυαλιά κλειστού τύπου σε ποιους θα τα δώσουν πρώτα; Πότε θα προχωρήσουν στην προμήθεια όλων των Μ.Α.Π. για όλους τους εργαζόμενους; Αν δεν μπορεί η διοίκηση Ζέρβα να προχωρήσει όλες τις διαδικασίες  να ζητήσει όλες οι ανάγκες να καλυφθούν από την κυβέρνηση. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την υγεία των εργαζομένων. Άμεσα να γίνει προμήθεια:

Για τους εργαζόμενους της υπηρεσίας καθαριότητας, πρασίνου και τεχνικών συνεργείων:

– Ελαστικά γάντια μιας χρήσεως.

– Γάντια νιτριλίου.

– Γάντια δερματοπάνινα.

– Προστατευτικές μάσκες προσώπου μίας  χρήσεως με φίλτρο.

– Προστατευτικές ολόσωμες φόρμες εργασίας μίας χρήσεως.

– Διάφανη πλαστική προσωπίδα.

– Αντισηπτικά μαντηλάκια.

– Αντισηπτικά ζελέ για κάθε χώρο και όχημα.

– Καθημερινή απολύμανση όλων των απορριμματοφόρων οχημάτων και των φορτηγών οχημάτων.

Για τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους εργασίας:

– Ελαστικά γάντια μίας χρήσεως.

– Μάσκες προσώπου με φίλτρο ή ιατρικές μίας χρήσεως.

– Αντισηπτικά μαντηλάκια.

– Αντισηπτικά ζελέ.

Να σταματήσουν να βασίζονται στο φιλότιμο των εργαζομένων που γνωρίζουν ότι εργάζονται για την κάλυψη αναγκών και την προστασία του λαού της πόλης. Η υπομονή μας εξαντλείται».

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΔΑΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!