δασ-δ-νίκαιας-κατά-τράκα-μαζεύει-25αρια-61206
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 10.02.2017 | 17:09

ΔΑΣ Δ.Νίκαιας κατά Τράκα: Μαζεύει 25αρια για δικαστήρια -Δεν διεκδικεί ΜΑΠ

Σφοδρή επίθεση εναντίον του προέδρου του σωματείου εργαζομένων του Δήμου Νίκαιας και προέδρου της ΠΟΕ – ΟΤΑ, Νίκου Τράκα, εξαπολύει η παράταση ΔΑΣ του δήμου, υποστηρίζοντας ότι δεν διοργανώνει κινητοποιήσεις για να διεκδικηθούν τα ΜΑΠ, αντίθετα «μαζεύει 25άρια» από τους εργαζόμενους για να προσφύγει στα δικαστήρια.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της, αναφέρει η ΔΑΣ του δήμου Νίκαιας:

«Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Για ακόμα μια φορά διαπιστώνουμε με οργή ότι η «αγωνιστικότητα» της πλειοψηφίας του Συλλόγου μας εξαντλείται στις δικαστικές αίθουσες.

Την ώρα που στον Δήμο Ζωγράφου και αλλού, οι συνάδελφοί μας, στην καθαριότητα, το πράσινο, τις τεχνικές υπηρεσίες, το νεκροταφείο κλπ, δίνουν τον δικό τους αγώνα απέναντι στις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που ζουν καθημερινά, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία, την σωματική ακεραιότητα, ακόμα και τη ζωή τους, χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) και γάλα, το δικό μας Σωματείο αγωνίζεται να μαζέψει από κάθε συνάδελφο 25€ για τα γάλατα που δεν έχει δώσει η Δημοτική Αρχή.

Αλήθεια γιατί θα πρέπει να πληρώνουμε 25ρια για να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας;

Γιατί δεν διεκδικήθηκαν όταν έπρεπε και αφέθηκαν να εξελιχθούν πάλι τα πράγματα εις βάρος μας;

Ούτε λέξη για κινητοποιήσεις, πόσο μάλλον όταν αυτό δεν είναι ένα τυχαίο συμβάν αλλά αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζονται συστηματικά από όλες τις κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., για μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης κι όλων των παροχών που σχετίζονται με αυτή (υγεία, ασφάλιση, σύνταξη κτλ). Πολιτικές που εφαρμόζουν με προθυμία η πλειοψηφία των Δημοτικών Αρχών.

Όχι μόνο δεν οργάνωσαν καμία διαμαρτυρία, αλλά με την πολιτική των δικαστικών διεκδικήσεων, σπέρνουν την λογική της ανάθεσης στους συναδέλφους και του τίποτα δεν γίνεται με τους αγώνες. Ξεχνούν φαίνεται ότι οι συνάδελφοι συμβασιούχοι με τον αγώνα τους για άλλη μια χρονιά θα παραμείνουν στην δουλειά, ενώ όσοι συνάδελφοι άκουσαν την πρόταση της διοίκησης του Συλλόγου απολύθηκαν «αφού έτσι έκριναν τα δικαστήρια» και με τη συναίνεση της Δημοτικής Αρχής.

Είναι η ίδια πλειοψηφία στο Δ.Σ. του Σωματείου όλα αυτά τα χρόνια που δεν λέει κουβέντα για τα Μ.Α.Π. που δικαιούνται οι συνάδελφοι ανά ειδικότητα όπως προβλέπει ο νομός 3850/2010 και όπως εισηγούνται οι Τεχνικοί Ασφαλείας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα Μ. Α. Π. για την ειδικότητα των ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ (αρβύλα, γαλότσες, , γάντια νιτριλίου, γάντια PVC καπέλο, ωτοβύσματα, ανακλαστικά γιλέκα, νιτσεράδες κ.α.) και των ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ (γάντια μονωτικά, κράνη γυαλιά προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία, ασπίδιο προστασίας από ηλεκτρικό τόξο, μάσκα ηλεκτροσυγκόλλησης, ανακλαστικά γιλέκα, γαλότσες, αρβύλα ειδικών προδιαγραφών, καπέλα, ολόσωμη εξάρτηση κ.α.).

Είναι αυτοί που αφήνουν τους συναδέλφους ειδικά τους συμβασιούχους, χωρίς εμβόλια τετάνου και ηπατίτιδας, χωρίς τις αναγκαίες χρονιάτικες προληπτικές εξετάσεις.

Τι ειρωνεία!!! Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, σαν Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. να συμπαρίσταται στον πράγματι δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στον Δήμο Ζωγράφου, να αγωνιά για τον κίνδυνο ατυχήματος εργαζομένων και πολύ σωστά κάνει. Για τα εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν στον Δήμο μας θα μας ενημερώσει και πότε; Πότε θα γίνουν εκλογές για να εκλέξουμε Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας; Πότε θα προκηρύξουμε και στον δικό μας Δήμο κινητοποιήσεις για τα Μ.Α.Π. που σε αντίθεση με τον Νόμο δεν χορηγούνται;

Θυμάται κανείς από πότε έχει να πάρει άρβυλα; Γιλέκο; Καπέλο; Νιτσεράδα; Αδιάβροχο; Μπουφάν; Γαλότσες; και είναι μακριά η λίστα.

Όλα αυτά διαιωνίζονται εδώ και χρόνια με ευθύνη της πλειοψηφίας του Συλλόγου και της Δημοτικής Αρχής, που ενώ είναι ενήμεροι, με στόχο τη μείωση του κόστους εργασίας αδιαφορούν για την ασφάλεια και την υγεία των συναδέλφων, κοστολογώντας την σαν εμπόρευμα που την τιμή του θα κρίνει το δικαστήριο.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Είναι ξεκάθαρη η πρόθεση μέχρι το τέλος του 2017 της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να καταργήσει τα Β.Α.Ε., υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συγκυβέρνηση έχει νομοθετήσει την εναρμόνιση τους με της Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η εναρμόνιση πρακτικά σημαίνει ότι πέρα από τη κατάργηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας (150€), σκοπεύουν να φορτώσουν άλλα 9 χρόνια δουλειάς στους εργαζόμενους. Δηλαδή από το 58ο έτος με 15 έτη που ισχύει σήμερα θα πάμε στο 67ο έτος. Επιπλέον σκοπεύουν στο πλαίσιο του περιορισμού του «μη μισθολογικού κόστους» να βάλουν χέρι και στις παροχές σε είδος (γάλα, ΜΑΠ). Χρειάζεται αγώνας και συνολική αντιπαράθεση με την πολιτική που μας εξαθλιώνει, που μας κάνει να μην ξέρουμε αν θα γυρίσουμε υγιείς στο σπίτι μας από τη δουλειά μας.

Οργανώνουμε τον αγώνα μας, και το επόμενο μας βήμα με καθαρό στόχο, ότι αυτή η κατάσταση δεν αξίζει σε κανέναν εργαζόμενο, ότι αυτός ο εργασιακός μεσαίωνας δεν μπορεί να είναι το μέλλον το δικό του και των παιδιών του, ότι μόνο με τη δύναμη του σωστά προσανατολισμένου ταξικού αγώνα μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για να απολαύσουμε το πλούτο που εμείς παράγουμε».