δ-θεσσαλονίκης-απόδοση-μαπ-παρελθόντ-406825
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 08.01.2021 | 21:13

Δ. Θεσσαλονίκης: Απόδοση ΜΑΠ παρελθόντων ετών σε χρήμα

Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, να πληρώσει ότι χρωστάει και να αποδώσει ότι οφείλει στους εργαζόμενους. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση της, η συνδικαλιστική παράταξη ΔΑΣ και σημειώνει:

Με το άρθρο 60 του ν. 4735/2020, ψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβρη, δίνεται πάλι η δυνατότητα αποτίμησης και αποζημίωσης σε χρήμα των μέσων ατομικής προστασίας (Μ.Α.Π.) παρελθόντων ετών που δεν έχουν χορηγήσει οι δήμοι στους εργαζόμενους. Θυμίζουμε ότι στον δήμο Θεσ/νίκης έχει να γίνει μεγάλη προμήθεια για όλα τα Μ.Α.Π. από το 2013. Για την περίοδο 2012-2016 οι δικαιούχοι εργαζόμενοι αποζημιώθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση, βάσει νόμου που είχε φέρει η τότε κυβέρνηση. Με αυτές τις αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις αποδεικνύεται ξεκάθαρα τι συμβαίνει με τα μέτρα προστασίας στους δήμους, με ευθύνη κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών. Δεν γίνεται ούτε το πιο απλό, να προμηθεύονται οι εργαζόμενοι με τα απαραίτητα μέσα προστασίας.

Ως ΔΑΣ έχουμε τη θέση, και παλεύουμε για αυτό, τα Μ.Α.Π. να χορηγούνται σε είδος. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να διεκδικήσουμε την αποζημίωση σε χρήμα των Μ.Α.Π. που δεν αποδόθηκαν τα περασμένα χρόνια, γιατί ως εργαζόμενοι έχουμε δαπανήσει χρήματα για την προστασία μας κατά την διάρκεια της εργασίας μας (αδιάβροχα, άρβυλα ασφαλείας, μπουφάν, γάντια κ.α.).

Καμία δικαιολογία δεν έχει η διοίκηση του δήμου για να μη αποδώσει σε χρήμα τα Μ.Α.Π. παρελθόντων ετών. Υπάρχει η νομοθεσία που περιγράφει τη διαδικασία, η εμπειρία στις υπηρεσίες από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την περίοδο 2012-2016 και όλα τα στοιχεία για το εάν και ποια Μ.Α.Π. πήραν οι εργαζόμενοι, αφού για κάθε είδος που παραλαμβάνουν-όταν παραλαμβάνουν- οι εργαζόμενοι υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση. Οι μόνοι λόγοι που η διοίκηση δεν θέλει να αποζημιώσει τους εργαζόμενους, είναι για να «κάνει οικονομία» «κλέβοντας» τους εργαζόμενους, αλλά και για να μη καταρρεύσουν τα παραμύθια τους ότι «έχουν αποδώσει όλα τα Μ.Α.Π. σε όλους τους εργαζόμενους», όπως χωρίς ντροπή έχουν πει ο δήμαρχος και αντιδήμαρχοι του σε δημοτικά συμβούλια.

Καμία δικαιολογία δεν έχει και η διοίκηση που εδώ και περίπου 1,5 χρόνο από τη στιγμή που ανέλαβε, δεν έχει προχωρήσει τις διαδικασίες και την απόδοση των Μ.Α.Π. σε όλους τους δικαιούχους εργαζόμενους. Δεν θέλει να εκμεταλλευτεί ούτε τη νομοθεσία που υπάρχει λόγω πανδημίας και προβλέπει διαγωνισμούς προμηθειών με γρήγορες διαδικασίες έως 900.000 ευρώ. Σε άλλες περιπτώσεις βέβαια π.χ. συνέχιση ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του μηχανουργείου, έχουν χρησιμοποιήσει αυτή τη νομοθεσία. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι, με τους ρυθμούς που ακολουθεί η διοίκηση και εάν ακολουθηθεί η συνηθισμένη διαδικασία προμηθειών, και σήμερα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες προμήθειας των Μ.Α.Π. αυτά θα φτάσουν στους εργαζόμενους στην καλύτερη περίπτωση σε ένα χρόνο. Το πόσο σημασία δίνουν για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, έχει αποδειχτεί αυτή την περίοδο της πανδημίας. Ότι και να λένε οι διοικούντες, οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε ότι και αυτά τα ελάχιστα μέτρα προστασίας που πάρθηκαν, όπου πάρθηκαν, τα πήραν αναγκαστικά κάτω από τις διαμαρτυρίες και την πίεση των εργαζομένων.

Τα παραπάνω προβλήματα τα έχουμε θέσει πολλές φορές σε διοικητικά συμβούλια του ΣΕΔΘ. Οι «Δύναμη Ενότητας» (ή Ενιαία Κίνηση) και η ΔΑΚΕ λένε ότι συμφωνούν, αλλά καμία κίνηση δεν γίνεται. Ούτε το πιο απλό, να γίνει συνάντηση με τη διοίκηση του δήμου και να μας δοθεί επίσημη απάντηση για τις προθέσεις τους, για να γνωρίζουμε πως πρέπει να κινηθούμε. Οι «Δύναμη Ενότητας» και η ΔΑΚΕ εξαντλούν τη δράση τους στις μεταξύ τους «κοκορομαχίες» και στο «ξεκατίνιασμα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στη μάχη για τις καρέκλες και μπροστά στις εκλογές του σωματείου, αφήνοντας στο απυρόβλητο τη διοίκηση του δήμου. Εκ των πραγμάτων με τη στάση τους, διευκολύνουν τη διοίκηση και για αυτά τα ζητήματα.

Μπροστά στην αδράνεια που δείχνει η πλειοψηφία του ΣΕΔΘ και για τα παραπάνω θέματα, η ΔΑΣ θα αναλάβει πρωτοβουλίες. Καλούμε τους συναδέλφους να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες της ΔΑΣ και να πιέσουν σε κάθε κατεύθυνση.

– Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την αποζημίωση σε χρήμα, των Μ.Α.Π. παρελθόντων ετών που δεν αποδόθηκαν στους δικαιούχους εργαζόμενους.

– Προμήθεια και απόδοση όλων των Μ.Α.Π. σε όλους τους εργαζόμενους.

– Τήρηση όλων των μέτρων και απόδοση όλων των μέσων για την προστασία από την πανδημία. Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους χώρους δουλειάς. Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.