Δ.Καλαμαριάς-Τραυματισμός συμβασιούχου: Οφείλεται «σε απροσεξία του ιδίου»! -Τι καταγγέλλει η ΔΑΣ

«Σε απροσεξία του ιδίου» ισχυρίζεται η δημοτική αρχή Καλαμαριάς ότι οφείλεται ο τραυματισμός εργαζομένου συμβασιούχου καθαριότητας απατώντας σε έγγραφη παρέμβαση της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς».

Με αφορμή την απάντηση του δήμου, η συνδικαλιστική παράταξη ΔΑΣ – ΟΤΑ σε ανακοίνωση της, ασκεί σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή και προχωρά σε συγκεκριμένες καταγγελίες.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση σημειώνεται:

Με έκπληξη διαβάσαμε την απάντηση του αντιδημάρχου σε έγγραφη παρέμβαση της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς» με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί σχετικά με πληροφορίες για τραυματισμό 2 εργαζομένων στην καθαριότητα από τους 36 που προσλήφθηκαν πρόσφατα (21.02.2019) με 8μηνες συμβάσεις μέσω ΑΣΕΠ καθώς και για το αν τους έχουν δοθεί όλα τα προβλεπόμενα μέσα ατομικής προστασίας (Μ.Α.Π.) ή μέρος αυτών.

Η απάντηση του Δήμου (υπογραμμένη από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο) είναι -αν μη τι άλλο- προκλητική και ταυτόχρονα ενδεικτική για το πως αντιλαμβάνεται η διοίκηση του Δήμου την προστασία των εργαζομένων κατά τον χρόνο άσκησης των καθηκόντων τους. Από την απάντηση προκύπτει ότι η υπηρεσία ενημέρωσε αναλυτικά τους συγκεκριμένους εργαζόμενους για τους κινδύνους που υπάρχουν και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν και τους δόθηκε και σχετικό έντυπο υλικό. Επίσης αναφέρεται ότι δόθηκε μέρος των ΜΑΠ (γιλέκο, γάντια, μάσκες) τα οποία υπήρχαν από πρόβλεψη σε προηγούμενη προμήθεια αφού σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν δίνεται η δυνατότητα προληπτικής προμήθειας, δηλαδή πριν την πρόσληψη των εργαζομένων. Στην απάντησή της η Υπηρεσία Καθαριότητας παραδέχεται ότι δεν δόθηκαν σημαντικά ΜΑΠ (παπούτσια, νιτσεράδες, γιλέκα) επειδή η προμήθειά τους γίνεται με βάση το σωματότυπο του κάθε εργαζόμενου και η οποία βρίσκεται σε τελικό στάδιο (υπογραφή συμβάσεων με προμηθευτές). Τέλος, αναφέρεται ότι υπήρξε ένας τραυματισμός εργαζομένου και όχι 2 και αυτός «οφείλονταν κυρίως σε απροσεξία του ιδίου» του εργαζόμενου.(!!)

Σε όλα αυτά ξεκάθαρα λέμε: ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ ΕΝ ΑΜΑΡΤΙΑΙΣ

Εμείς επιμένουμε στην ουσία του ζητήματος και στις τεράστιες ευθύνες της διοίκησης του Δήμου που εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, αντιμετωπίζει τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων ως «κόστος» που πρέπει να μειωθεί πάση θυσία. Για μας το αν οι προμήθειες γίνονται πριν ή μετά την πρόσληψη και τον αν ολοκληρώθηκαν και πότε, είναι δευτερεύον ζήτημα. Το κύριο για μας είναι η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων. Για μας νόμος είναι η επιστροφή του συναδέλφου στην οικογένειά του, «σώου και αβλαβή».

Ο Δήμος έχει την υποχρέωση για τα αυτονόητα. Έχει την υποχρέωση με κάθε δυνατό τρόπο να φροντίζει ώστε να παρέχονται ΌΛΑ τα προβλεπόμενα ΜΑΠ από το ΠΡΩΤΟ ΛΕΠΤΟ πρόσληψης του εργαζόμενου. Αν δεν μπορεί να το κάνει αυτό -και μέχρι να «μπορεί»- να μην επιτρέπει να βγαίνουν οι εργαζόμενοι στο δρόμο χωρίς τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας κάτι που έτσι κι αλλιώς είναι παράνομο (σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας). Όσο για το ανέκδοτο με την «απροσεξία του εργαζόμενου» είναι παλιό και δεν γελάει πια κανείς. Τελευταία παρατηρείται μια μεθοδευμένη γενικότερη προσπάθεια από κυβέρνηση, δημάρχους και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μετατόπισης των ευθυνών σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, στην αδιαφορία και την μη εφαρμογή των μέτρων από τους εργαζόμενους ώστε να «βγαίνουν λάδι» οι εργοδότες. Οι δεκάδες συνάδελφοι που έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια και οι άλλες τόσες δεκάδες συναδέλφων που σακατεύτηκαν δε μας αφήνουν άλλη επιλογή. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΤΗΝ ΑΥΣΤΗΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ. Πρόσφατα η ΔΑΣ-ΟΤΑ έστειλε ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό για τα συχνά εργατικά ατυχήματα στους δήμους.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Καλαμαριάς (Σ.Ε.Δ.Κ.) με ευθύνη της πλειοψηφούσας παράταξης -της Συνδικαλιστικής Ανατροπής (πρώην ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ) έχει υποχρέωση να αναδείξει το θέμα αν και συνήθως το αποφεύγει φροντίζοντας για την «εργασιακή ειρήνη» στους χώρους δουλειάς που σημαίνει εργαζόμενοι που δεν αντιδρούν και εργάζονται χωρίς να μιλάνε, ώστε να μην εκτίθεται η διοίκηση του Δήμου.

Κανένας συνάδελφος στο δρόμο χωρίς ΟΛΑ τα μέσα ατομικής του προστασίας. Εμείς οι εργαζόμενοι που όλη μέρα ψιθυρίζουμε «την υγειά μας να ‘χουμε» ή «πάνω απ’ όλα η υγεία» δεν μπορεί να αποδεχόμαστε το «Έλα μωρέ τι θα πάθεις; Σε σένα θα συμβεί;». Δεν υποκύπτουμε σε πιέσεις και εκβιασμούς και δεν δεχόμαστε τίποτα λιγότερο από αυτά που δικαιούμαστε. Κανένας δε μπορεί να μας υποχρεώσει να βγούμε στη δουλειά χωρίς τα απαραίτητα μέσα προστασίας.

Η ζωή μας δεν είναι παιχνιδάκι στα χέρια κανενός και δεν κοστολογείται.

Οργανώνουμε τη δράση μας για αντεπίθεση και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ, ΔΑΣ ΟΤΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!