αυστραλία-συμφωνία-για-βίζα-σε-νέους-έ-608022
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 28.03.2019 | 11:15

Αυστραλία: Συμφωνία για βίζα σε νέους Έλληνες με δικαίωμα εργασίας

Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία η οποία δίνει τη δυνατότητα σε νέους της Ελλάδας και της Αυστραλίας να εργαστούν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Ειδικότερα, η Work and Holiday Visa (βίζα διακοπών με δικαίωμα εργασίας) ή visa 462 προβλέπει ότι 500 νέοι Έλληνες ηλικίας 18 έως 30 ετών θα μπορούν να κάνουν διακοπές στην Αυστραλία για 12 μήνες, έχοντας παράλληλα το δικαίωμα να εργαστούν στη διάρκεια της παραμονής τους.

«Η Αυστραλία έχει μια ιδιαίτερα φιλική σχέση με την Ελλάδα και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς για το θέμα αυτό. Το πρόγραμμα, θα δώσει περισσότερες ευκαιρίες για εργασία και ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων, μεταξύ των δύο χωρών,» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Αυστραλός υπουργός Μετανάστευσης και Πολυπολιτισμικών υποθέσεων David Coleman.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Έλληνας υφυπουργός των Εξωτερικών καθώς άλλωστε η ανακοίνωση έγινε με αφορμή την επίσκεψη του στην Αυστραλία. Ο Τέρνενς Κουίκ σε ομιλία του στη δεξίωση που παρέθεσε το Ελληνικό Προξενείο Μελβούρνης για την Εθνική Επέτειο του 1821, τόνισε:

«Μας πήρε αρκετό καιρό, η διαδικασίες είχαν ξεκινήσει από το 2014. Τώρα πλέον τίθεται σε ισχύ από την πρώτη Ιουλίου 2019».

Ο κ. Κουίκ αναφέρθηκε και στην επαναφορά του προγράμματος καλοκαιρινών διακοπών για παιδιά ελληνικής καταγωγής από την Αυστραλία αλλά και για την πρόταση που αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού η οποία, όπως είπε, «θα πρέπει να παραδοθεί στη Βουλή τις επόμενες δέκα μέρες».

Οι Έλληνες νέοι που θα καταθέσουν αίτηση για την απόκτηση της συγκεκριμένης βίζας διακοπών με δικαίωμα εργασίας θα μπορούν να αιτηθούν ακόμα μία ετήσια ανανέωση της, με την προϋπόθεση ότι για έξι μήνες – κατά τον δεύτερο χρόνο παραμονής τους στην Αυστραλία – θα μπορούν να το κάνουν μόνο για συγκεκριμένες εργασίες σε επαρχιακές περιοχές της χώρας.

«Η Ελλάδα, γίνεται η 43η χώρα που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Working Holiday Maker» της αυστραλιανής κυβέρνησης» ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Μετανάστευσης, Ιθαγένειας και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων, David Coleman.

Απαραίτητα κριτήρια ώστε κάποιος Έλληνας να πάρει την βίζα 462 και να έρθει στην Αυστραλία είναι κατ’ αρχήν το να σπουδάζει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή να έχει ολοκληρώσει τριτοβάθμιες σπουδές και να γνωρίζει την αγγλική γλώσσα.

Μετά το πρώτο έτος τους εργασίας και διακοπών στην Αυστραλία οι νέοι θα μπορούν να παρατείνουν την διαμονή τους στην Αυστραλία και για δεύτερο ή τρίτο έτος αρκεί να μπορούν να δείξουν στο υπουργείο Μετανάστευσης ότι κατά την διάρκεια της προηγούμενης παραμονής τους εργάστηκαν για τακτά χρονικά διαστήματα στην επαρχία.

Η Ελλάδα είναι πλέον η 43η χώρα με την οποία η Αυστραλία επισυνάπτει την διμερή συμφωνία για χορήγηση τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, μαζί με την Υπουργό Διασποράς της Αιγύπτου Ναμπίλα Μάκραμ και τον Επίτροπο της Κυπριακής Προεδρίας Φώτη Φωτίου είχαν σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους των νεολαιών των τριών χωρών που ζουν στην Αυστραλία και άκουσαν τις προτάσεις τους για το περιεχόμενο των δράσεων που μπορούν να ενταχθούν στην πρωτοβουλία ΝΟΣΤΟΣ, ώστε να ενισχυθούν με κοινά προγράμματα οι αμοιβαίες σχέσεις αλλά και μέσα από την κοινή εμπειρία οι δεσμοί τόσο με τις χώρες καταγωγής ή προέλευσης όσο και η διαπολιτισμική επικοινωνία ανάμεσα στους νέους των χωρών της νοτιανατολικής Μεσογείου.

Σε μια πρώτη πρακτική υλοποίηση του ΝΟΣΤΟΣ και σε συνέχεια των προτάσεων που υπέβαλαν οι νεολαίες, αποφασίστηκε το πρώτο project να έχει αντικείμενο την κλιματική αλλαγή και την απειλή που αυτή αποτελεί ιδίως για τους ανθρώπους των τριών χωρών, όσο και για την Αυστραλία.

Οι τρείς υπουργοί είχαν σειρά συναντήσεων και με τους εκπροσώπους Κοινοτήτων όσο και εθιμοτυπικές με την αυστραλιανή πολιτική ηγεσία στην Πολιτεία της Βικτώρια.