Αριθμός συμβασιούχων και επιδόματα ΟΤΑ στο «μικροσκόπιο» των τεχνικών κλιμακίων

Οι προσλήψεις των συμβασιούχων καθώς καταγράφεται υπέρβαση του αριθμητικού ορίου τους και η πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων για την αξιολόγηση και την κινητικότητα στο Δημόσιο, θα βρεθούν στο στόχαστρο των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών καθώς ήδη στελέχη τους βρίσκονται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες και διαρροές, ήδη τα στελέχη των δανειστών, προβάλουν ερωτήματα και επιφυλάξεις σε σχέση με το θέμα των συμβασιούχων, καθώς ήδη ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει το προβλεπόμενο όριο (έχουν φτάσει τις 52.000 από 47.000), σε συνδυασμό με τη ρύθμιση του καλοκαιριού για την προσωρινή απασχόληση των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Επίσης οι δανειστές αναμένεται να «κοσκινίσουν» τα επιδόματα, που προβλέφθηκαν στο νομοσχέδιο για τους εργαζομένους στους ΟΤΑ και κατά τους ίδιους αποτελούν έμμεσες αυξήσεις μισθών, μέσω υπερωριών, εξόδων κίνησης, επιδομάτων για ανθυγιεινή εργασία κ.α. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές τα τεχνικά κλιμάκια θα ελέγξουν αν υπάρχει επιβάρυνση του προϋπολογισμού.

Επίσης στο «μικροσκόπιο» τους θα βρεθεί και η διαδικασία της «αξιολόγησης» στο δημόσιο, αφού αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και σύμφωνα με τους ίδιους ένα πεδίο που θα έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και και καιρό.

Εν όψει μάλιστα και των επόμενων συνεδριάσεων του Eurogroup αλλά και την έλευση στην Αθήνα του προέδρου του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ λίγο πριν τις Γερμανικές εκλογές η προετοιμασία που θα κάνουν τα τεχνικά στελέχη των θεσμών αναμένεται να είναι κομβική για την πορεία της αξιολόγησης, για την οποία η Αθήνα καίγεται να τελειώσει νωρίς.

Ήδη, στην κυβέρνηση συνδέουν τις εξελίξεις, πολιτικές αλλά και οικονομικές (δηλ τη νέα έξοδο στις αγορές) με το ρυθμό της διαπραγμάτευσης γι’ αυτό και βιάζονται, όπως δήλωσε με ξεκάθαρο τρόπο και στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός. Γνωρίζοντάς το,  οι θεσμοί, ήδη, στέλνουν σχετικά μηνύματα σε σχέση με εκκρεμότητες αλλά και σημεία αιχμής. Ανάμεσα σε αυτά λόγω και της συγκυρίας είναι και τα θέματα των επενδύσεων καθώς εκτιμάται ότι η χώρα απέχει πολύ από τα να στρώνει «κόκκινο χαλί» στους επενδυτές δοθέντος και του τι συμβαίνει στο Ελληνικό ή τη Χαλκιδική με την επένδυση της «Eldorado Gold».

Πέρα από το αναπτυξιακό – επενδυτικό κομμάτι, υψηλά στην ατζέντα η τήρηση των δεσμεύσεων σε όλα τα άλλα μέτωπα είναι κομβικά για την ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Στα θέματα που αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανοίξουν στην Αθήνα αλλά και να συζητηθούν στην Εσθονία την Παρασκευή όπου συνέρχονται υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης είναι τα εργασιακά, το δημόσιο, η υγεία, αλλά και το δημοσιονομικό στο φόντο των εξελίξεων στο μέτωπο των εσόδων.

Αναλυτικά, αναμένεται τα τεχνικά κλιμάκια να εξετάσουν τα εξής:

–          Στην υγεία τα θέματα στελέχωσης των ΤΟΜΥ, πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών με συμψηφισμούς από το clawback και ανατιμολόγησης των φαρμάκων.

–          Οι τελευταίες ρυθμίσεις για την αναζήτηση οφειλόμενων μισθών, καθώς οι Θεσμοί εκτιμούν ότι το πλαίσιο για τους εργοδότες είναι υπερβολικά αυστηρό.

–          Οι πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού με έμφαση στα έσοδα και την συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επίσης θα εξεταστούν μια σειρά από φορολογικές ελαφρύνσεις ειδικά προς του αγρότες.
–     Ο ρυθμός εκκαθάρισης των κόκκινων χαρτοφυλακίων των τραπεζών. Ήδη χτες στη Φρανκφούρτη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερε και η αντιπρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού SSM Σαμπίνε Λαουτενσλαγκερ σε συνάντησή του με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ζήτησαν επιτάχυνση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και διαγραφών. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο στόχος του 2018 είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος, καθώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει δεσμευθεί να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 15 δισ. ευρώ

–          Το περαιτέρω άνοιγμα αγορών κι επαγγελμάτων που «παραδοσιακά» τίθεται κάθε φορά στην αρχή της αξιολόγησης.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ, ΑΘΗΝΑ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΤΕΧΝΙΚΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ, ΘΕΣΜΟΙ, ΜΕΝΟΥ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!