AΠΟΚΑΛΥΨΗ –Επανέλεγχος συμβάσεων: «Πράσινη» ΠΟΕ-ΟΤΑ «έδωσε» εργαζόμενους στον Μητσοτάκη

Είναι Σεπτέμβριος του 2014. Η σύγκρουση της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον τότε υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα του επανελέγχου των συμβάσεων περί των 35.000 συμβασιούχων του ΠΔ Παυλόπουλου με βάση της διάταξη του άρθρου 42 του Ν.4250/2014 και της υπ’ αριθμ.: ΔΙΠΙΔΔ/ΑΣΕΠ/1/12705/2-6-2014, (Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Β΄-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 1447/5-6-2014) κοινής Υπουργικής Απόφασης, έχει φτάσει στην κορύφωσή της.

Τόσο η ΠΟΕ-ΟΤΑ όσο και η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν σειρά κινητοποιήσεων κατά του νόμου που προβλέπει τον επανέλεγχο των συμβάσεων αλλά και την αξιολόγηση, καλώντας τους δημοτικούς και τους δημοσίους υπαλλήλους σε «Απεργία-Αποχή από κάθε ενέργεια εφαρμογής του αντισυνταγματικού Νόμου 4250/2014 για την «συγκριτική αξιολόγηση», αλλά και τον προσχηματικό επανέλεγχο μετατροπής των Συμβάσεων σε Αορίστου Χρόνου».

Μάλιστα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ σε εξώδικο προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών με ημερομηνία 21/9/2014 καθιστά σαφές ότι «ο έλεγχος αυτός δεν αφορά στην εξεύρεση πλαστών ή παραποιημένων εγγράφων αλλά θέτει νέα κριτήρια και μάλιστα, κατά την αντίληψη του κάθε Επιθεωρητή, αναφορικά με την ακρίβεια και την νομιμότητα της μετατροπής, παραγνωρίζοντας το γεγονός, ότι οι εργαζόμενοι έγιναν Αορίστου Χρόνου μετά από αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, κρίση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και του Α.Σ.Ε.». Κάνει, δε, γνωστό ότι «το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας σε έκτακτη συνεδρίαση του την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 αποφάσισε ομόφωνα την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης με την μορφή της αποχής των υπαλλήλων από συγκεκριμένες και μόνο εργασίες και δη (α) από κάθε εργασία σχετιζόμενη με την αξιολόγηση των υπαλλήλων των Ο.Τ.Α., βάσει των διατάξεων του Ν.4250/2014 και (β) από κάθε εργασία σχετιζόμενη με τον επανέλεγχο των μετατροπών των συμβάσεων εργασίας ή έργου σε Αορίστου Χρόνου, που λαμβάνει χώρα βάσει των διατάξεων του άρθρου 42 του Ν.4250/2014, διαμαρτυρόμενο για την παράνομη επέκταση των αντισυνταγματικών διατάξεων του Ν.4250/2014 αναφορικά με την αξιολόγηση των υπαλλήλων των Ο.Τ.Α. Α΄  Βαθμού και για τον επανέλεγχο των συμβάσεων των εργαζομένων βάσει διαφορετικών κριτηρίων, από εκείνα, που έθεταν οι αρχικές διατάξεις βάσει των οποίων έλαβε χώρα η μετατροπή. Η απεργιακή κινητοποίηση εκκινεί από την λήψη της παρούσας και καλύπτει όλο το διάστημα, κατά το οποίο διενεργούνται οι σχετικές διαδικασίες και σε κάθε περίπτωση μέχρι την 1 Νοεμβρίου 2014».

Το εξώδικο υπογράφουν ο τότε πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Γιάννης Τσούνης, και οι δύο μέλη της «πράσινης» Συνδικαλιστικής Ανατροπής που βρίσκεται (και) τότε στην ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Κανονικά τα στοιχεία από το δήμο Αιγάλεω

Ωστόσο, την ίδια ώρα που η «πράσινη» ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, κάνει «πόλεμο», τουλάχιστον ανακοινώσεων, με τον τότε υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και η Ομοσπονδία καλεί με απόφασή του Γενικού Συμβουλίου της τους δημοτικούς υπαλλήλους σε αποχή «από κάθε εργασία σχετιζόμενη με τον επανέλεγχο των μετατροπών των συμβάσεων εργασίας ή έργου»,  σε έναν μεγάλο δήμο της Αττικής, το δήμο Αιγάλεω, τα στοιχεία των υπαλλήλων για τον επανέλεγχο των συμβάσεων αποστέλλονται κανονικά στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών. Αποστολέας, ο τότε διευθυντής προσωπικού του δήμου Γιάννης Αθανασάκης, συνδικαλιστής της «πράσινης» «Συνδικαλιστικής Ανατροπής», εκλεγμένος στο Β΄Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Μικρή λεπτομέρεια: Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο Αιγάλεω είναι ο γραμματέας και Νο2 της ΠΟΕ-ΟΤΑ Γιάννης Τσούνης, ο οποίος στην ουσία δίνει το ΟΚ για την αποστολή τους.

Το επιβεβαιώνει ο ίδιος λίγες ημέρες αργότερα κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγάλεω, κατά την διάρκεια της οποίας αφού ξεκαθαρίζει ότι «τα στοιχεία δεν έφυγαν σε γνώση της Δημοτικής Αρχής», επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και μαζί τους τον κ. Αθανασάκη που είναι μέλος της παράταξής του.

Μπίρμπας: Τα στοιχεία στάλθηκαν με την ανοχη του προέδρου του Σωματείου

Το επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας, ο οποίος έχει αναλάβει τα καθήκοντα του μόλις μερικές ημέρες πριν, την 1η Σεπτεμβρίου 2014.  «Aπό υπηρεσιακό ζήλο του Διευθυντή και με την ανοχή του πρόεδρου του Σωματείου των Εργαζομένων στάλθηκαν χωρίς να ενημερωθεί ο δήμαρχος τα στοιχεία που ζητούσε η εγκύκλιος Μητσοτάκη και το Παρατηρητήριο για τον επανέλεγχο των συμβάσεων του ΠΔ Παυλόπουλου. Μάλιστα, όταν τέθηκε το ζήτημα αυτό στο Δημοτικό Συμβούλιο ο πρόεδρος του Σωματείου κάλυψε τον Διευθυντή λέγοντας ότι η αποστολή αυτών των στοιχείων δεν ενέπιπτε στην απαγόρευση της ΠΟΕ-ΟΤΑ», δηλώνει χαρακτηριστικά στην aftodioikisi.gr, ο κ. Μπίρμπας.

Τσούνης: Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητούσε να εφαρμοσθεί ο νόμος!

Πού αναφέρεται ο δήμαρχος Αιγάλεω: Σε τοποθέτηση του κ. Τσούνη στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 25η Σεπτεμβρίου 2014, σύμφωνα με την οποία: «Η συντριπτική –αν όχι όλοι οι Δήμοι –πλειοψηφία των Δήμων, από τον Ιούλιο ήδη αυτά τα στοιχεια τα έχουν δώσει. Αυτά τα στοιχεία λοιπόν έχουν δοθεί. Όταν ερωτήθηκε ο πρόεδρος των Εργαζομένων (σ.σ. ο κ. Τσούνης αναφέρεται στον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο), τότε τι λέει η Ομοσπονδία για αυτό, του διαβιβάστηκε η απόφαση της Ομοσπονδίας, η οποία είχε ένα πολύ συγκεκριμένο δεσμευτικό πλαίσιο, που έδινε και κατεύθυνση στα Σωματεία και στους Διευθυντές να λειτουργήσουν περιοριστικά ακριβώς με το νόμο, διότι αυτά τα στοιχεία ήδη τα έχουν»!!!!

Δηλαδή, την ίδια ώρα που ο τότε γραμματέας της Ομοσπονδίας υπέγραφε εξώδικα και πύρινες ανακοινώσεις κατά του Κ. Μητσοτάκη και καλούσε τους δημοτικούς υπαλλήλους σε αποχή «από κάθε εργασία σχετιζόμενη με τον επανέλεγχο των μετατροπών των συμβάσεων εργασίας ή έργου», εμφανίζεται όχι μόνο να δίνει το «πράσινο» φως για να σταλούν τα στοιχεία στο δήμο του αλλά και ισχυρίζεται ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητά από τα Σωματεία και τους διευθυντές να εφαρμόσουν το νόμο Μητσοτάκη και να στείλουν τα σχετικά στοιχεία, μιας και «ήδη τα έχουν»!!!!

Και το ερώτημα είναι: Ποιος κορόιδευε ποιον τότε; Η «πράσινη» ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ που ζητούσε από τους υπαλλήλους – μέλη της να απέχουν «από κάθε εργασία σχετιζόμενη με τον επανέλεγχο των μετατροπών των συμβάσεων εργασίας ή έργου» ή ο Νο 2 της, κ. Γιάννης Τσούνης που υποστήριζε ότι η «γραμμή» της Ομοσπονδίας είναι να σταλούν τα στοιχεία μιας και «ήδη τα έχουν»;

Διπλό ταμπλό και για τους συμβασιούχους

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, και στην υπόθεση της απεργίας του περασμένου καλοκαιριού η «πράσινη» ηγεσία εμφανιζόταν να παίζει σε δύο ταμπλό: Από την μία προκήρυξε απεργία για τους συμβασιούχους και από την άλλη δικοί της συνδικαλιστές στο ΧΥΤΑ Φυλής και στο δήμο Αθηναίων έστηναν απεργοσπαστικό μηχανισμό.

 

Σημ: Το παραπάνω κείμενο είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς δημοσιογραφικής έρευνας της aftodioikisi.gr που βασίζεται στα πρακτικά του ΔΣ Αιγάλεω και μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων που αποτελούν πλήρως αξιόπιστες πηγές. Καθώς, δε, για μια ακόμη φορά δοκιμάζεται η αξιοπιστία του συνδικαλιστικού Κινήματος σε μια περίοδο μάλιστα που βρίσκονται σε εξέλιξη κινητοποιήσεις για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, οι δημοσιογράφοι της aftodioikisi.gr περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις απαντήσεις των πρωταγωνιστών της συγκεκριμένης υπόθεσης.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ, ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΟΥΝΗΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!