Απεργία ΜΜΜ: Τι λέει ο νόμος για όσους δεν καταφέρουν να πάνε στη δουλειά τους την Πέμπτη

Με αφορμή την απεργία των ΜΜΜ την Πέμπτη, να ενημερώσουμε πως ο νόμος λέει ότι ο εργαζόμενος διατηρεί την αξίωσή του για το μισθό-μεροκάματο, αν ύστερα από συνεχή παροχή εργασίας εμποδίζεται να εργαστεί από σπουδαίο λόγο που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά του.

Η αποχή του εργαζόμενου από την εργασία του λόγω απεργίας των μέσων μεταφοράς αποτελεί σπουδαίο λόγο, για τον οποίο ο τελευταίος δε φέρει υπαιτιότητα.

Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά: Η αξίωση των δεδουλευμένων-μεροκάματου μπορεί να γίνει μόνο αν είναι απολύτως και αντικειμενικά αδύνατη η προσπάθεια προσέγγισης του τόπου εργασίας του.

Αν δηλαδή, ο εργαζόμενος εξάντλησε κάθε αντικειμενική δυνατότητα που είχε να προσέλθει (ταξί, προαστιακός, μετρό, λεωφορείο, συνοδό μέσο, πόδια κτλ.)

Μελέτη του Δ.Ε.Ν.(Χ.ΓΚΟΥΤΟΥ, Καθηγητή εργατικού δικαίου).

Συμπεριλαμβάνεται στα κωλύματα εργασίας κατά τα άρθρα 657, 658 Α.Κ.

β) Όταν τα μέσα συγκοινωνίας δεν λειτουργούν ή δεν θα λειτουργήσουν, είτε ένεκα των αμέσως παραπάνω λόγων, είτε ένεκα απεργίας των εργαζομένων σε αυτά (και εφόσον ή χρήση των ταξί που κυκλοφορούν είναι υπερμέτρως επαχθής για τον μισθωτό), είτε για άλλους λόγους.

ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ

Στην 24ωρη απεργία της Πέμπτης 15 Οκτωβρίου συμμετέχουν οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ αλλά και οι εργαζόμενοι στα ΚΤΕΛ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών.

Ακινητοποιημένα θα είναι και τα μέσα σταθερής τροχιάς – μετρό, ηλεκτρικός και τραμ- την Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου, από τις 2 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΠΕΜΠΤΗ, ΜΜΜ, PROTEINOMENA, ΑΕΠΕΡΓΙΕΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!