Απεργία ΑΔΕΔΥ: Κατεβάζει «ρολά» το δημόσιο

Σε 24ωρη απεργία προχωράει την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου η ΑΔΕΔΥ. Η συγκέντρωσή της έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Στην απεργία συμμετέχουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Στην απεργιακοί κινητοποίηση συμμετέχουν επίσης οι εργαζόμενοι στους δήμους, στις ΔΕΚΟ, οι γιατροί και οι εκπαιδευτικοί.

Κατεβάζουν «ρολά» στου δήμους

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) ανακοινώνει ότι, οι εργαζόμενοι στους Δήμους θα συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία που έχει προκηρύξει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για την ΠΕΜΠΤΗ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020.

Θα δώσουν επίσης δυναμικό παρών στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας που έχει προγραμματισθεί για τις 10:00 το πρωί της ίδιας ημέρας, στην Πλατεία Κλαυθμώνος-Αθήνα, προβάλλοντας τα αιτήματα τους, με πρώτο και πιο σημαντικό την αναβάθμιση και την στήριξή του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και την αποκατάσταση των εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ελληνική Κοινωνία οφείλουν να αγωνιστούν δε, για τα δικαιώματα συνολικά των εργαζομένων που βρέθηκαν στην κλίνη του Προκρούστη την περίοδο των μνημονίων, καθώς επίσης και να παλέψουν για να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στον Δημόσιο Τομέα.

Πόσο μάλλον όταν και η σημερινή κυβέρνηση αδιαφορεί για την υγεία των εργαζομένων και των πολιτών και επιχειρεί μέσα από την κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού να πριμοδοτήσει τους πολιτικούς της φίλους και να ενισχύσει οικονομικά επιχειρηματικά συμφέροντα και ημέτερους.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διεκδικούν, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) με γενναία αύξηση των δαπανών, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους Ο.Τ.Α. και σε όλους τους κρίσιμους τομείς του Δημοσίου όπως η Υγεία και η Παιδεία, με ταυτόχρονη κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, επέκταση, αύξηση και μη περικοπή από κανέναν εργαζόμενο του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας από τον κορωνοϊό.

Στην 24ωρη Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία και την Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας της ΠΕΜΠΤΗΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα διατρανώσουν την αντίθεση τους στις αντιλαϊκές πολιτικές που οδηγούν σε περαιτέρω εξαθλίωση την Ελληνική Κοινωνία.

Στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί

«Στις 15 Οκτωβρίου θα έχει συμπληρωθεί ένας μήνας από το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού στα σχολεία Και η κατάσταση παραμένει ακόμα εκρηκτική. Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν πήρε κανένα μέτρο ώστε τα σχολεία να είναι ανοιχτά με όλους τους αναγκαίους όρους προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών αλλά με θράσος, μετακυλύει στις πλάτες των εκπαιδευτικών την επίλυση κάθε προβλήματος της σχολικής καθημερινότητας, αναφέρει η ΟΛΜΕ, η οποία έχει κηρύξει απεργία για αύριο.

Συγκεντρώσεις θα γίνουν σε όλη τη χώρα, με τη συνάντηση στην Αθήνα να έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Απεργούν γιατροί και νοσηλευτές

Στην απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετάσχουν οι γιατροί και νοσηλευτές του ΕΣΥ. Ειδικότερα, έχουν προκηρύξει απεργία, διεκδικώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων και κάνοντας λόγο για υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) «η φωνή κάτω από τις μάσκες μετατρέπεται κάθε μέρα που περνάει σε κραυγή. Κραυγή αγωνίας, αγανάκτησης και οργής για τα παραμύθια της κυβέρνησης για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) τονίζει πως «θα είναι καταστροφικό εάν η Δημόσια Υγεία προσαρμοστεί για άλλη μια φορά στην αντιμετώπιση περιστατικών κορονοϊού, να σταματήσουν δηλαδή την λειτουργία τα χειρουργεία, οι καρδιολογικές μονάδες, εξωτερικά ιατρεία και να αυξάνεται έτσι η νοσηρότητα από άλλες αιτίες».

Σημειώνεται, δε, πως προκαλείται αναστάτωση στη λειτουργία των νοσοκομείων από τις μετακινήσεις νοσηλευτών και γιατρών, για τη στελέχωση νοσοκομείων αναφοράς για τον κορωνοϊό.

ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ ζητούν -μεταξύ άλλων- προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων, πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στο υγειονομικό προσωπικό.

Ανέστειλαν τη στάση εργασίας  οι εργαζόμενοι στο μετρό, τον ηλεκτρικό και το τραμ

Αναστέλλεται η αυριανή στάση εργασίας στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό καθώς και στο Τράμ με αποφάσεις που έλαβαν πριν λίγο τα σωματεία των εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικήσεις των τριών σωματείων είχαν λάβει νωρίτερα εξώδικο από την ΣΤΑΣΥ με το οποίο απειλούνταν με χρηματικά πρόστιμα ως 1500 ευρώ έκαστος και φυλάκιση 6 μηνών!

 Προβλήματα στις πτήσεις

Στην αυριανή 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχει και ο κλάδος της αεροναυτιλίας, με την ΕΕΕΚΕ (Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος), την ΟΣΥΠΑ (Ομοσπονδία Συλλόγων ΥΠΑ) και την  ΕΝΗΜΑΕΚ (Ενωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφαλείας Εναέριας Κυκλοφορίας) να προχωρούν και σε περαιτέρω κινητοποιήσεις στις 18 και 19 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, οι Ελεγκτές (ΕΕΕΚΕ) εξήγγειλαν 5ωρες στάσεις εργασίας για την Κυριακή 18/10 από 13.30 έως 18.30 και τη Δευτέρα 19/10 από 07.30 έως 12.30. Αντίστοιχα η ΟΣΥΠΑ προχωρεί την Κυριακή σε 3ωρη στάση εργασίας από ώρα 15:30 έως 18:30, και την Δευτέρα επίσης σε 3ωρη στάση εργασίας από ώρα 12:30 έως  15:30 τοπική, ενώ οι ηλεκτρονικοί (ΕΝΗΜΑΕΚ) εξήγγειλαν 48ωρη απεργία.

Σε 24ωρη απεργία η ΟΣΜΕ – ΟΣΥ

Εικοσιτετράωρη απεργία έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος, προγραμματίζοντας προσυγκέντρωση για τις 11 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως και μοτοπορεία προς το υπουργείο Μεταφορών.

Οι εργαζόμενοι στις οδικές συγκοινωνίες, ωστόσο, αναφέρουν πως «καμία απεργιακή κινητοποίηση δεν υφίσταται για τις 15-10-2020».

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΑΠΕΡΓΙΑ, ΜΜΜ, ΔΗΜΟΣΙΟΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!