Απαντήσεις για την εφαρμογή εγκυκλίου για την αναπλήρωση Προϊσταμένων ζητά η ΠΟΓΕΔΥ

Επιστολή προς την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα γεροβασίλη έστειλε η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (ΠΟΓΕΔΥ) με θέμα την «εφαρμογή εγκυκλίου για την αναπλήρωση Προϊσταμένων, μετά τη δημοσίευση του Νόμου για το νέο βαθμολόγιο και σύστημα επιλογής προϊσταμένων».

Σε αυτήν αναφέρει τα εξής:

κυρία Υπουργέ,

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι που καλούνται να εφαρμόσουν τους νόμους, αισθάνονται  ανασφάλεια δικαίου, όταν παρερμηνεύονται ρητές διατάξεις του «δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα» που τους αφορούν.

Οι διατάξεις για το νέο βαθμολόγιο και το σύστημα αξιολόγησης προϊσταμένων, οι μεταβατικές διατάξεις αυτών (Ν. 4369/2016), όπως και οι διατάξεις περί αναπλήρωσης προϊσταμένου, (παρ. 4 άρθρου 87 του Ν. 3528, όπως αντικαταστάθηκε με τον Ν. 3839/2010) αποτελούν τμήμα του «δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα».

Βάσει των μεταβατικών διατάξεων του  νέου βαθμολογίου (άρθρου 30 παρ. 1 α και β του ν. 4369/2016), << Έως την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος ή ειδικών διατάξεων, καθήκοντα προϊσταμένων εξακολουθούν να ασκούν, οι κατά την δημοσίευση του παρόντος νόμου προϊστάμενοι. Η θητεία των ανωτέρω λήγει αυτοδικαίως με την επιλογή και τοποθέτηση προϊσταμένων σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου>>

Οι ίδιες μεταβατικές διατάξεις προβλέπονταν και με το προηγούμενο πλαίσιο*, όπως διευκρινίσαμε στο προηγούμενο έγγραφό μας.

Οι διατάξεις αυτές φαίνεται ότι δεν τηρήθηκαν, ενιαία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια.

Με το αριθ. 1039/15-11-2016 έγγραφό μας σας ενημερώσαμε ότι αφορμή για παρερμηνείες, που δεν συνάδουν με τη χρηστή διοίκηση, έδωσε και η εγκύκλιος  ΔΙΔΑΔ/Φ.35.46/2257/οικ.26574/14-10-2016 με ΑΔΑ: ΩΣΖΡ465ΦΘΕ-Κ8Λ με θέμα  «Αναπλήρωση προϊσταμένων οργανικών μονάδων».

Επειδή μέχρι σήμερα δεν λάβαμε καμία απάντηση, ούτε εκδώσατε διευκρινιστική εγκύκλιο για το θέμα, επανερχόμαστε  ζητώντας την παρέμβασή σας.

Επειδή το θέμα της επιλογής νέων προϊσταμένων οργανικών μονάδων, έχει ρυθμιστεί με τις διατάξεις του τελευταίου Νόμου (Ν. 4369/2016) και επειδή όπως προαναφέρθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 30 παρ. 1 α και β του ν. 4369/2016, δεν μπορεί να υπάρξει καμία μεταβολή των ήδη υπηρετούντων προϊσταμένων μέχρι την επιλογή και τοποθέτηση νέων:

Να ανακαλέσετε, άμεσα, με νέα εγκύκλιό σας την ΔΙΔΑΔ/Φ.35.46/2257/οικ.26574/14/10/2016 εγκύκλιο, καθότι θέτει προδήλως παράνομα θέμα αντικατάστασης (ήτοι κρίσης και επιλογής) των ήδη υπηρετούντων προϊσταμένων οργανικών μονάδων, κατά παράβαση του ήδη ισχύοντος νόμου, επιφέροντας τεράστια σύγχυση και εσωτερικές έριδες στις υπηρεσίες, εις βάρος της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας, δηλαδή του Δημοσίου Συμφέροντος.

Να διευκρινίσετε, άμεσα προς όλες της υπηρεσίες αρμοδιότητας σας ότι θέμα αναπλήρωσης τίθεται και αφορά αποκλειστικά μόνο τις χηρεύουσες και τις τυχόν δημιουργούμενες νέες θέσεις και σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα κρίσης, επιλογής και τοποθέτησης ή επανατοποθέτησης νέων προϊσταμένων έξω από το νέο θεσμικό πλαίσιο του ισχύοντος νόμου καθόσον, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ 5 του άρθρου 30 του ν. 4369/2016) «Κάθε γενική ή ειδική διάταξη που ρυθμίζει θέματα του παρόντος νόμου ή αντίκειται στις διατάξεις του καταργείται.»

Να ζητήσετε να μη επιχειρήσουν καμία καταστρατήγηση  των συγκεκριμένων διατάξεων, καθότι η παραβίαση τους αποτελεί και πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα και δημιουργεί νόμιμη λογική και θεμιτή  βάση (έρεισμα) αιτήσεων ακυρώσεως και αναστολής ενώπιων των Διοικητικών Εφετείων, μηνύσεων για εκ δόλου παράβαση ισχύοντος νόμου αλλά και αγωγών για αποζημιώσεις, λόγω απώλειας εισοδήματος και προσβολή προσωπικότητας.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι έκνομες κρίσεις, επιλογές και ανα-τοποθετήσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων, έξω από τις ισχύουσες διατάξεις, θέτει και νόμιμη βάση αμφισβήτησης της εγκυρότητας όλων των διοικητικών πράξεων που θα εκδοθούν από πρόσωπα των οποίων  η αρμοδιότητα δεν τεκμαίρεται ως νόμιμη, με κίνδυνο ανάκλησης και ακύρωσής των, με τεράστιες συνέπειες και για την διοίκηση και τους διοικουμένους και φυσικά με αντίστοιχη αναζήτηση ευθυνών.

Εσείς θεσπίσατε τις νέες διατάξεις. Το μόνο που ζητούμε και συστήνουμε είναι απλά να τις εφαρμόσετε».

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ, ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ, ΠΟΔΕΓΥ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!