Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες για την καταβολή μισθών μέσω ΚΑΠ

Η Συσπείρωση Εργαζομένων στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις Ελλάδας με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση επιμένει στην καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων στις περιφέρειες όχι μέσω του κρατικού προϋπολογισμού -όπως γίνεται μέχρι σήμερα- αλλά από τα τακτικά έσοδα των Περιφερειών, μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

Αναλυτικά η καταγγελία έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια των ληστρικών μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται με το 3ο μνημόνιο στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας (διάλυση κοινωνικού κράτους, αποδόμηση ασφαλιστικού συστήματος, μειώσεις σε συντάξεις – μισθούς, φορολεηλασία, κλπ) υπό αμφισβήτηση τίθεται και η καταβολή του «επιδόματος εργασίας» (=μισθός!) που λαμβάνουμε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών εμμένει στην όπως την αναφέρει «επιλογή του κράτους», που ορίζει ότι η καταβολή της μισθοδοσίας μας πρέπει να πραγματοποιείται από τα τακτικά έσοδα των Περιφερειών, μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), με ευθύνη δηλαδή των ίδιων των Περιφερειών και όχι όπως γίνεται έως σήμερα από τον κρατικό προϋπολογισμό, μέσω απόδοσης της αντίστοιχης δαπάνης από το Υπουργείο Εσωτερικών. Φαίνεται έτσι να προσπερνά το τι η αλλαγή αυτή συνεπάγεται για την ασφαλή καταβολή της.

Η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία ως όψιμη ευαγγελίστρια του «Καλλικράτη», που προφανώς δεν κατάργησε παρά τις πρότερες προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, ανατρέπει την καταβολή της μισθοδοσίας μας από τον κρατικό προϋπολογισμό, αγνοώντας, δήθεν, βασικά ζητήματα, πασχίζοντας και αγωνιώντας να μη δυσαρεστήσει τους «θεσμούς», θυσιάζοντάς μας, ουσιαστικά, στο βωμό της διαπραγμάτευσης για ένα μικρότερο και πιο «ευέλικτο» (επομένως και πιο διαχειρίσιμο) κράτος. Φυσικά, δεν μας αρκεί μία νέα παράταση στο χρονικό όριο αλλαγής καταβολής της μισθοδοσίας μας από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μεταθέτοντας και μη λύνοντας το ζήτημα. Ο Υπουργός πάντως, πετώντας το μπαλάκι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δεν φαίνεται, ούτε καν την παράταση αυτή να επιθυμεί.

Πως να εξηγήσει κανείς ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δείχνει δήθεν να:

  • Αγνοεί πως με τη συνεχιζόμενη μείωση των σταθερών εσόδων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνεπώς και των Περιφερειών, αυτές σε λίγο καιρό θα αδυνατούν να καταβάλλουν και τη μισθοδοσία μας. Στην αντίστοιχη περίπτωση των Δήμων, μέχρι σήμερα, έχουμε διαπιστώσει ότι έχουν περιοριστεί σε τέτοιο βαθμό τα έσοδά τους, δηλαδή τόσο τα έσοδά τους μέσω των ΚΑΠ όσο και τα ίδια έσοδά τους, με αποτέλεσμα, πολλές φορές, όχι μόνο να έχει κινδυνέψει η καταβολή της μισθοδοσίας τους, αλλά και να καθυστερεί για μήνες. Ποιος μπορεί να αντέξει αυτό το βάρος σήμερα? Γιατί με μαθηματική ακρίβεια, το ίδιο σκηνικό θα έχουμε και στην περίπτωσή μας, των αιρετών Περιφερειών. Όχι μόνο θα φτάσουμε να έχουμε συρρίκνωση των ΚΑΠ (στους Δήμους έχουν συρρικνωθεί πάνω από 60%), αλλά και η συνεχής εκχώρηση αρμοδιοτήτων μας στους ιδιώτες, που όλοι έχουμε διαπιστώσει ότι συμβαίνει στις ίδιες τις Υπηρεσίες μας, στερεί συνεχώς πόρους από το δημόσιο, πόρους που ανήκουν σε όλους μας, με τα προαναφερθέντα αποτελέσματα. Βέβαια τότε την ευθύνη δεν θα την έχει η κεντρική κυβέρνηση αλλά οι Περιφερειάρχες που θα υποχρεωθούν είτε να επιβάλλουν επιπλέον φοροεισπρακτικές πολιτικές, αλλοιώνοντας όμως το δημόσιο χαρακτήρα των παροχών προς τους ήδη υψηλά φορολογούμενους πολίτες (και εμάς και τις οικογένειές μας) ή να μην πληρώνουν το προσωπικό τους ή να προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού με την ανάλογη προφανώς τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου για την περίπτωσή μας, καθώς πλέον και δια στόματος Υπουργού, δεν είμαστε κρατικοί υπάλληλοι, αλλά υπάλληλοι των Περιφερειών!
  • Αγνοεί το γεγονός (που συχνά επαναλαμβάνεται στους Δήμους) κατασχέσεων του συνόλου των τακτικών εσόδων από τρίτους (τράπεζες, προμηθευτές, εργολάβους) εξαιτίας χρεών τους.
  • Αγνοεί το γεγονός ενδεχόμενης κακοδιαχείρισης από πλευράς των Περιφερειών.
  • Αγνοεί το γεγονός ότι θα είναι αδύνατες οι εθελοντικές μετακινήσεις προσωπικού.
  • Αγνοεί το γεγονός ότι οι Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου, οι οποίες και αυτές έχουν αποψιλωθεί από προσωπικό θα αδυνατούν να πραγματοποιούν εμπρόθεσμα τους προβλεπόμενους ελέγχους.

Αγνοώντας δήθεν όλα αυτά, η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επικαλούμενη μείωση της γραφειοκρατίας (?!) και επιστροφή τυχόν χρηματικών υπολοίπων στον προϋπολογισμό (?!), δέχεται και συνηγορεί στις υποβαλλόμενες έξωθεν αντιδραστικές τακτικές διαχωρισμού των δημοσίων υπαλλήλων σε υπαλλήλους δύο ταχυτήτων, με απώτερο σκοπό, ποιον άλλον από αυτόν της δημιουργίας ενός πλήρως διαχειρίσιμου κρατικού μηχανισμού και παράλληλα πλήρους παραχώρησης αρμοδιοτήτων στους ιδιώτες.

Η θέση του συνόλου των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες, είναι μία και ενιαία.

Συνέχιση της καταβολής της μισθοδοσίας από τον Κρατικό Προϋπολογισμό

Κρατική διασφάλιση της μισθοδοσίας μας
χωρίς παρατάσεις, χωρίς αναβολές, αλλά με άμεση νομοθετική ρύθμιση.

Ενιαίο κράτος, ενιαία μισθοδοτούμενο και χρηματοδοτούμενο, χωρίς εξαιρέσεις

Καλούμε τους συναδέλφους σε συνεχή επαγρύπνηση και αγωνιστική στάση για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο που μας ανήκει

Καλούμε την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να σταματήσει τους «πειραματισμούς» εις βάρος χιλιάδων οικογενειών».

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΚΑΠ, ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΜΙΣΘΩΝ, ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!