ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Η λεγόμενη «λευκή νύχτα» χτυπάει τα εργασιακά δικαιώματα

Την αντίθεσή της με την αυριανή «λευκή νύχτα» της Βέροιας, δηλώνει η Αντικαπιταλιστική Αριστερά, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι η «λευκή νύχτα» των εμπορικών, ρίχνει το «μαύρο» στις ζωές των εργατών. Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζει τα μεγάλα εργασιακά προβλήματα των εμποροϋπαλλήλων, που εντείνονται με τέτοιου είδους -όπως τις ονομάζει- φιέστες.

Το πλήρες κείμενο της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς:

Στον κόσμο των εμπορικών καταστημάτων, στον κόσμο της  βιτρίνας, που πίσω της κρύβεται  ένα από τα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα με  απολύσεις, μισθούς πείνας, απλήρωτη εργασία ακόμα και για πολλούς μήνες, ελαστικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά ακόμα και τις Κυριακές, εργοδοτική τρομοκρατία, ατομικές συμβάσεις, έρχεται και στην Βέροια μια νέα «φαεινή» ιδέα:  Δουλειά μέχρι τα μεσάνυχτα στην φιέστα της “λευκής νύχτας”, ενός ακόμα θεσμού μετά την κυριακάτικη εργασία και την κανιβαλική black friday, που διαλύει κάθε εργασιακό δικαίωμα προς χάρη του καταναλωτισμού. Οι εμποροϋπάλληλοι μετατρέπονται σε σύγχρονους σκλάβους προς όφελος της αγοράς, για τα κέρδη των ντόπιων και ξένων μεγαλεμπόρων, των αλυσίδων, των πολυεθνικών του εμπορίου. Απέναντι τους έχουν ακόμα και τους εργατοπατέρες των Εργατικών Κέντρων και της ΓΣΕΕ που σφυρίζουν κλέφτικα και συμμετέχουν στο πάρτι των κερδών από την εφαρμογή ελαστικών εργασιακών σχέσεων μέσω ΚΕΚ και Ινστιτούτων.

Φιέστες όπως οι λευκές νύχτες και οι “μαύρες Παρασκευές” στόχο έχουν τη δημιουργία ενός μοντέλου ανθρώπου-μηχανής, πιστού στο δόγμα «δούλευε-κατανάλωνε». Ωστόσο, τον καιρό της όξυνσης της φτώχειας και των στερήσεων, είναι τουλάχιστον προκλητικό όταν υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν την δυνατότητα να καλύψουν στοιχειωδώς τις βασικές τους ανάγκες, να συνεχίζεται η λεηλασία των ζωών των εργαζομένων στο όνομα του κέρδους και της αγοράς.

Το επιχείρημα, ότι δήθεν  θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, είναι αφελές σε μια αγορά εργασίας που κυριαρχούν η ελαστικότητα και η εργοδοτική τρομοκρατία των απλήρωτων υπερωριών. Αντίθετα, μπροστά και στα σχέδια κυβέρνησης, ΕΕ,  ΔΝΤ, κεφαλαίου που θέλουν να οξύνουν ακόμα περισσότερο τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις είναι ανάγκη όλοι να σκεφτόμαστε και να πράττουμε  ως εργαζόμενοι, ως άνθρωποι με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

Απέναντι στις γιορτές της κατανάλωσης να βάλουμε την γιορτή του αγώνα και της αξιοπρέπειας, την γιορτή για την επικράτηση των εργατικών συμφερόντων.

Η  ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην Κεντρική Μακεδονία απαιτεί να σταματήσει το καθεστώς των «απελευθερωμένων» ωραρίων, των κάθε είδους «Λευκών Νυκτών» και η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας. Θεωρούμε ότι  ευθύνες, πέρα από τους εκάστοτε δήμους και εμπορικούς συλλόγους, έχουν και η Περιφέρεια και οι Επιθεωρήσεις Εργασίας στο βαθμό που γίνονται ανεκτές αυτές οι κατάφωρα παράνομες μεθοδεύσεις σε σχέση με τη λειτουργία των καταστημάτων και την απασχόληση των εμποροϋπαλλήλων. Να μπει φραγμός στην προσπάθεια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας με αποφάσεις των Περιφερειών για επιπλέον δύο “ανοιχτές” Κυριακές. Ειδικότερα για την “λευκή νύχτα” της Βέροιας η ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην Κεντρική Μακεδονία απαιτεί:
– Να ερευνηθεί αν έχουν υποβληθεί πίνακες με τροποποιημένα ωράρια για τους εργαζομένους που θα εργαστούν στις 23/3/17 στα τοπικά καταστήματα.
– Να διενεργηθούν επιτόπιοι σχετικοί έλεγχοι στις 23/3 από κλιμάκια του ΣΕΠΕ και της Περιφέρειας.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΒΕΡΟΙΑ, ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!