αλλάζουν-όλα-για-τους-συνδικαλιστές-σ-195656
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 27.10.2014 | 09:57

Αλλάζουν όλα για τους συνδικαλιστές -Σε ποια προνόμια έρχεται «ψαλίδι»

Την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, που είναι σε ισχύ 32 χρόνια, προωθεί η κυβέρνηση, εξετάζοντας το ψαλίδισμα των προνομίων των συνδικαλιστών και βάσει του νέου σχεδίου αλλάζουν πολλά, αφού κουρεύονται προνόμια, μπαίνει πλαφόν σε άδειες, απολύσεις και αξιολόγηση, αλλά και αλλαγές στην προκήρυξη απεργιών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Έθνος, οι αλλαγές που έρχονται είναι:

  1. Με τη νέα ρύθμιση το ανώτατο όριο συνδικαλιστικής άδειας θα είναι οι 7 ημέρες το μήνα.
  2. Με βάση το νέο πλαίσιο θα προβλέπεται η ποινή της απόλυσης συνδικαλιστή εάν υπάρξει ποινικό αδίκημα ή απιστία.
  3. Στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος εκλέγεται μέλος του προεδρείου συνδικαλιστικού σωματείου, ο εργοδότης θα είναι εκείνος που θα κρίνει εάν ο συγκεκριμένος υπάλληλος υπηρετεί σε θέση ευθύνης.
  4. Το Ελεγκτικό Συνέδριο θα ελέγχει τα ποσά που θα δίνονται σε συνδικαλιστικά σωματεία, καθώς και τις δαπάνες τους.
  5. Προκήρυξη απεργιών: Η προειδοποίηση θα πρέπει να γίνεται εφ’ εξής τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την πραγματοποίηση της κινητοποίησης (σήμερα αρκεί ένα 24ωρο).
  6. Προστασία: Το νέο πλαίσιο που θα διαμορφωθεί θα καλύπτει επτά μέλη της διοίκησης του σωματείου. Ο αριθμός αυτός θα είναι σταθερός ανεξαρτήτως του πόσοι αποτελούν συνολικά το προεδρείου.
  7. Θα προβλέπεται ο ορισμός των μελών του προσωπικού ασφαλείας να γίνεται μία φορά κάθε χρόνο και όχι ανάλογα με την απεργία
  8. Διανομή ανακοινώσεων και ενημέρωση: Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο, ώστε και ενημέρωση να γίνεται, αλλά την ίδια στιγμή να μην διαταράσσεται και η λειτουργία της επιχείρησης.