ΑΚΙΣ-ΟΤΑ: Καταγγέλλει μεθοδεύσεις Μπαλασόπουλου για συμβασιούχους στο συνέδριο

Τις μεθοδεύσεις Μπαλασόπουλου για τον αποκλεισμό της εγγραφής των συμβασιούχων στην ομοσπονδία, κατά το πρόσφατο 44ο καταστατικό συνέδριο της ΠΟΕ – ΟΤΑ, καταγγέλλουν με ανακοίνωση τους, οι Αγωνιστικές Κινήσεις-Συσπειρώσεις (ΑΚΙΣ) χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνη την ηγεσία» για τα συμφέροντα του κλάδου. Οι ΑΚΙΣ, επιρρίπτουν επίσης ευθύνες στην ΜΕΤΑ – ΟΤΑ και στο ΠΑΜΕ για την στάση σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, κατά την διεξαγωγή των συνεδριακών διαδικασιών. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση τους, αναφέρουν:

«Το 44ο καταστατικό συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, έγινε σε μια περίοδο που η κρίση και η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι συνεχίζεται, με άλλο μαέστρο αλλά με την ίδια μελωδία. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση πρέπει ο κλάδος να πάρει ορισμένες αποφάσεις.
Μείζων ζήτημα στο συνέδριο, ήταν το γνωστό θέμα που ταλανίζει χρόνια την ομοσπονδία, αυτό των ελαστικά εργαζόμενων και εάν θα πρέπει να μετέχουν στην ομοσπονδία ως ισότιμα μέλη, δηλαδή αν θα ενταχθούν στις γραμμές του αγώνα.

Απέναντι σε αυτό το βαθιά πολιτικό ζήτημα, οι Αγωνιστικές Κινήσεις-Συσπειρώσεις λένε εδώ και χρόνια ότι, επιβάλλεται και είναι αναγκαίο οι συνάδελφοι που απασχολούνται με ελαστικές μορφές (ΙΔΟΧ, ΕΣΠΑ, Κοινωφελείς Εργασία κπλ) και αποτελούν πλέον μεγάλο ποσοστό στους ΟΤΑ να γίνουν μέλη ισάξια στα συνδικάτα για μια σειρά λόγους:

  • γιατί οι ελαστικές μορφές εργασίας αποτελούν το σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα, μια μαύρη εξέλιξη που πρέπει να μπλοκάρουμε
  • γιατί ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για μόνιμες προσλήψεις στους ΟΤΑ και αλλού, περνάει μέσα από την κατάργηση της ελαστικής εργασίας
  • γιατί δεν υπάρχει αγώνας για την κατάργηση των ελαστικών μορφών, χωρίς τους ίδιους τους ελαστικά εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα.

Η πλειοψηφία της ομοσπονδίας (ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ και ΔΑΚΕ), σταθερά γυρνάει την πλάτη στους ελαστικά εργαζόμενους (συμβασιούχους κλπ), τους αφήνει συνδικαλιστικά απροφύλακτους στις ορέξεις του κεφάλαιου, δεν παλεύει για την κατάργηση των ελαστικών μορφών και έτσι ουσιαστικά βοηθάει τις κυβερνήσεις και την τρόικα να εφαρμόσουν τα αντεργατικά σχέδιά τους:

να απορυθμίσουν τελείως τις εργασιακές σχέσεις
να καταργήσουν στην πράξη τις μόνιμες προσλήψεις και να εμπεδωθεί η ιδέα της περιστασιακής απασχόλησης
να ιδιωτικοποιούνται τομείς – φιλέτα των ΟΤΑ λόγο έλλειψης προσωπικού
να διαμορφώσουν ένα μαύρο εργασιακό τοπίο για το σήμερα, αλλά και για τις επόμενες γενιές, οδηγώντας τα νέα παιδιά στην εξαθλίωση, την υπερεκμετάλλευση και την ξενιτιά.

Σε αυτό το συνέδριο η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ ήταν στριμωγμένη λόγο της χρόνιας εγκληματικής της αδιαφορίας στο ζήτημα των ελαστικών μορφών. Δεν μπορούσαν άλλο να κρατήσουν την ίδια στάση, αφού όλο και περισσότερο γινόταν φανερό ότι ουσιαστικά συναινούν σε ένα έγκλημα.

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΟΥΣΑΝ, ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΔΙ!

Επιδίωξαν αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα: με τεχνάσματα να ρίξουν την ευθύνη στους άλλους, βγάζοντας τους εαυτούς τους λάδι! Επιστράτευσαν τον υποτιθέμενα αποσυρμένο και για χρόνια πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμη Μπαλασόπουλο, ο οποίος λειτουργώντας ως επικεφαλής της παράταξης και ως πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ διεύθυνε όλη τη διαδικασία κάνοντας μια ύστατη προσπάθεια να πείσει τον κλάδο ότι το γάλα είναι μαύρο και η νύχτα φωτεινή.

Έφεραν μια πρόταση εγγραφής μελών έτσι και αλλιώς απαράδεκτη, είπαν στην αρχή ότι θα την βάλουν για ψήφιση «πακέτο» μαζί με άλλες άσχετες καταστατικές αλλαγές, μετά άλλαξαν γνώμη και έκαναν τάχα υποχώρηση φέρνοντας βελτιωμένη πρόταση αλλά από το βήμα υπαγόρευσαν ακριβώς την ίδια πρόταση με την αρχική τους!! (κάτι που κατήγγειλε η ΔΑΚΕ). Ως παράταξη προτείναμε την απόφαση της ΑΔΕΔΥ -κάτι που όλοι ξέχασαν- και ζητήσαμε να παρθεί απόφαση από το σώμα για μια καθαρή διαδικασία ψηφοφοριών.

Φυσικά δεν εισακουστήκαμε και η σχεδιασμένα θολή διαδικασία ολοκληρώθηκε με μια ψηφοφορία στα γρήγορα, όπου ήξεραν ότι δεν θα έπιανε το απαιτούμενο 75% και αμέσως έληξαν το συνέδριο χωρίς δεύτερη σκέψη. Άλυτο παραμένει -και θα παραμείνει για καιρό- το μυστήριο, γιατί μετά την ψηφοφορία για το 1ο άρθρο έκλεισε το Συνέδριο χωρίς ψηφοφορία για τα υπόλοιπα άρθρα!

ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ!!

Η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ βρήκε έναν ανέλπιστο σύμμαχο. Η παράταξη του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ μπροστά σε αυτό το απαράδεκτο παιχνίδι εντυπώσεων, έκανε ότι δεν κατάλαβε τι συνέβαινε μπροστά στα μάτια της και ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με την ηγεσία, μίλαγε δήθεν για «χαμένη ευκαιρία» και κατηγόρησε την παράταξή μας ότι ευθύνεται για την αποτυχία. Φαίνεται ότι οι συνάδελφοι δεν έχουν ακόμα αποβάλλει από μέσα τους το τραγελαφικό δόγμα του ΣΥΡΙΖΑ «ούτε ρήξη, ούτε υποταγή» το οποίο έφερε το 3ο (οσονούπω και 4ο ) μνημόνιο. Ο εναγκαλισμός τους με την ηγεσία φάνηκε και από την εξέλιξη του συνεδρίου, ειδικά πριν το κλείσιμο όπου ο Γραμματέας του ΜΕΤΑ πήρε το λόγο κατ’ εξαίρεση για να πλέξει το εγκώμιο του πρώην προέδρου της ομοσπονδίας. Εμείς καλούμε την ηγεσία του ΜΕΤΑ, εάν θέλει να ζητήσει κάτι από τον αποχωρήσαντα Θ.Μπαλασόπουλο, να το ζητήσει ευθέως και να αφήσει τις κόνξες.

Η ΔΑΣ-ΟΤΑ(ΠΑΜΕ), παραμένει ανεξήγητο γιατί επίσης μας εγκαλεί, ότι δήθεν αλλάξαμε στάση σε σχέση με ότι μέχρι τώρα υποστηρίζουμε. Αυτοί υποχώρησαν από την απόφαση της ΑΔΕΔΥ προτείνοντας 6 μήνες για τους συμβασιούχους αντί για 2 μήνες που έλεγαν! Η μόνη λογική που εξηγεί το γιατί μας κατήγγειλαν είναι ότι παρασύρθηκαν από «τη δύναμη της συνήθειας», μια λογική που οδηγεί στο να καταγγέλλεις τους πάντες ακόμη και εάν λες το ίδιο με αυτούς!

Η ΔΑΚΕ, παραμένει ο πιο γνήσιος εκφραστής των μνημονίων μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα δηλαδή υπερασπιστές της σφαγής των εργαζομένων. Έχουν καθαρά συντεχνιακή λογική και απαξιώνουν απόλυτα τους συμβασιούχους. Ως αντίδοτο στην ανεργία προτείνουν την «ελεύθερη οικονομία», δηλαδή αυτήν που έφερε 30% ανεργία!
Όσο για την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ μας πληροφόρησε ότι ο νεοφιλελευθερισμός καταργήθηκε με την έλευση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οπότε μπορούμε όλοι να κοιμόμαστε ήσυχοι χωρίς καμία αγωνία.

Τέλος σχετικά με το «Σχέδιο Δράσης», το καταψηφίσαμε εκφράζοντας τη δυσπιστία μας σχετικά με τις προθέσεις της ηγεσίας, γιατί δεν βάζει αίτημα τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, γιατί δεν επιδιώκει γείωση των στόχων με τους χώρους δουλειάς θεωρώντας ότι οι αγώνες δίνονται κυρίως στους διαδρόμους των υπουργείων, γιατί δεν βάζει τους αναγκαίους πολιτικούς στόχους για την αντεπίθεση του συνδικαλιστικού κινήματος: την ολική ρήξη με το κεφάλαιο και την πολιτική του, την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η ηγεσία της ομοσπονδίας είναι μια επικίνδυνη ηγεσία για τα συμφέροντα του κλάδου μας και γενικότερα. Την ώρα που οι ελαστικές μορφές εργασίας πλημυρίζουν τους ΟΤΑ μέρα με τη μέρα, αυτοί κρατούν κλειστή την πόρτα της Ομοσπονδίας στους χιλιάδες εργαζόμενους, που μπορούν να αποτελέσουν την πιο «εκρηκτική ύλη» για μια σειρά αγώνων που πρέπει να δώσουμε για την κατάργηση του εργασιακού μεσαίωνα και τη βελτίωση της ζωής μας.
Ως Αγωνιστικές Κινήσεις – Συσπειρώσεις θα παλέψουμε σε μια τέτοια κατεύθυνση και καλούμε όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ να είναι σε ετοιμότητα για να οργανώσουμε την αναγκαία αντεπίθεση, με αιχμή πρωτοβάθμια σωματεία, συλλόγους και επιτροπές αγώνα».

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΣΥΝΕΔΡΙΟ, ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!