Αγωνιστικές Κινήσεις Συσπειρώσεις στους ΟΤΑ: Ανακοίνωση για την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης στον Δ.Ιωαννιτών

  • Απο stergios
  • 28 Σεπτεμβρίου 2019 - 19:53
  • Comments Off

Ανακοίνωση για την απόπειρα ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών καθαριότητας στον Δήμο Ιωαννιτών εξέδωσαν οι «Αγωνιστικές Κινήσεις Συσπειρώσεις στους ΟΤΑ».

Αναλυτικότερα:

«Στις προεκλογικές δεσμεύσεις ένα δημοφιλές πεδίο αντιπαράθεσης – πέρα για πέρα υποκριτικό – είναι η αναλογία προσλήψεων – αποχωρήσεων που τάζει ο καθένας, με πιο γνωστές τις 1:1 & 1:5, χωρίς φυσικά να έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά & την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, που να κλείνει την τεράστια ψαλίδα έλλειψης προσωπικού, τόσο στους ΟΤΑ, όσο και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Εκτός από την 3Κ, που άνοιξε θέσεις εργασίας στους δήμους, σαν αποτέλεσμα εργατικών αγώνων κι επίμονης διεκδίκησης για Μόνιμη, Σταθερή Εργασία, δεν δημιουργηθήκαν νέες θέσεις εργασίας, ανεβάζοντας το μέσο όρο ηλικίας των εργαζομένων σε ανησυχητικά ποσοστά. Τα κενά στους χώρους δουλειάς δεν καλύπτονται εδώ και καιρό από τους συναδέλφους που εργάζονται – στην πλειονότητά τους με παράλληλα καθήκοντα – και πολλές υπηρεσίες είναι σε τροχιά κατάρρευσης και διάλυσης, ανοίγοντας την όρεξη στους επιχειρηματικούς ομίλους και το κεφάλαιο να λεηλατήσουν τμήματα της δημόσιας διοίκησης. Κι είναι σίγουρο ότι δεν αποτελεί λύση η «κοινωφελής εργασία», η οποία αμείβεται με επίδομα φτώχειας, ζει στην ανασφάλεια, την απαξίωση και την εκμετάλλευση.

Η πραγματικότητα σε κάθε περίπτωση, έχει ξεπεράσει τους σχεδιασμούς και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων που κινούνται στη λογική του «εφικτού», του «μικρού κι ευέλικτου δημόσιου τομέα», της «αξιολόγησης». Οι αποχωρήσεις είναι τέτοιες που οι προεκλογικές δεσμεύσεις ακούγονται εντέλει «φιλολαϊκές», όταν για παράδειγμα από το 2011 έως σήμερα έχουν φύγει από το Δήμο Ιωαννιτών 219 συνάδελφοι όλων των ειδικοτήτων κι έχουν προσληφθεί μετά από αγώνες μόλις 47. Ίδια είναι η κατάσταση σε όλους τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα.

Την ίδια ώρα η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακά επίπεδα στην αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων. Η Φυλή στην Αθήνα έχει μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα, που μπορεί να σκάσει από στιγμή σε στιγμή, ενώ ο Πατούλης ονειρεύεται καύση απορριμμάτων και διπλασιασμό κερδών με ΣΔΙΤ και εταιρείες. Το Αίγιο στέλνει με τεράστιο κόστος τα απορρίμματά του στο εργοστάσιο επεξεργασίας στην Κοζάνη, η Κέρκυρα λοξοκοιτάζει προς τα Γιάννενα, κ.ο.κ.

Και το εργατικό κίνημα; Οι συνάδελφοι; Τι κάνουμε;

Πολλά χρήσιμα συμπεράσματα μπορούμε να αντλήσουμε από την τελευταία μάχη στα Γιάννενα, η οποία εκτός από επίκαιρη, είναι και νικηφόρα.

Ο Δήμος Ιωαννιτών μόλις 15 μέρες από την ανάληψη καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής προχώρησε σε αναμόρφωση και ενεργοποίηση τριών Κωδικών Αριθμών Εξόδων (Κ.Α.Ε.), για την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής στις δημοτικές ενότητες Ανατολής και Περάματος, εκτός των άλλων δύο που ήταν μέχρι σήμερα στα χέρια των ιδιωτικών εταιρειών [Παμβώτιδας (Κατσικάς) και Μπιζανίου (Πεδινή)]. Από την εισήγηση της ΟΕ φάνηκε ότι για να εξασφαλιστεί το κέρδος του ιδιώτη, ο Δήμος θα πλήρωνε για τις 2 δημοτικές ενότητες όσα θα πλήρωνε για να προσλάβει 15 εργάτες με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Είναι αλήθεια ότι το μάθαμε με μεγάλη καθυστέρηση, αφού δεν υπήρξε καμία γνωστοποίηση ούτε στο Σύλλογο εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο απάντησε άμεσα με στάση εργασίας. Την στηρίξαμε όλοι, χωρίς δεύτερη σκέψη. Έγιναν συσκέψεις και συζητήσεις στο κεντρικό δημαρχείο του Δήμου Ιωαννιτών, αλλά και στο Αμαξοστάσιο στην βραδινή και την πρωινή βάρδια και σε πολλούς χώρους δουλειάς. Ακολουθήσαν συνεντεύξεις που γνωστοποίησαν πλατιά το ζήτημα, με μεγάλη αποδοχή στους συμπολίτες, αλλά κυρίως στα φτωχά νοικοκυριά της πόλης για το νέο Κεφαλικό Φόρο που μας ετοιμάζουν. Η απόφασή μας ήταν νέα στάση εργασίας στο επόμενο ΔΣ και κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων (κατάληψη του δημαρχείου και διακοπή του Δημοτικού Συμβουλίου, κ.α.), ώστε να μη προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση. Αλλά και συναντήσεις με τις δημοτικές παρατάξεις, όπου καταθέσαν τεκμηριωμένα τις απόψεις του οι εργαζόμενοι, γιατί έχουν γνώση κι εμπειρία για τη δουλειά μας και τη λειτουργία των υπηρεσιών των δήμων. Εκτός από προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, έγινε μνεία στη δυνατότητα διαδημοτικής συνεργασίας (δανεισμός απορριμματοφόρων, μηχανημάτων), κ.α.

Πολλοί συνάδελφοι, σε μια αστυνομοκρατούμενη πόλη λόγω της επίσκεψης Μητσοτάκη έκαναν παρέμβαση στην Οικονομική Επιτροπή που συνεδρίασε την ίδια μέρα στο Πνευματικό Κέντρο για να δώσει σε ιδιώτη την αποκομιδή απορριμμάτων στις Δημοτικές Ενότητες Περάματος και Ανατολής που μέχρι σήμερα γινόταν από τις υπηρεσίες του Δήμου, όπως και το πλύσιμο των κάδων που γινόταν από τους δημοτικούς υπαλλήλους. Είναι χαρακτηριστικό πως κι εκεί φώναξαν την αστυνομία/ασφάλεια. Με αστυνομικούς να «χαριτολογούν» ότι θέλουν να «…είναι δίπλα στους πολίτες…».

Ακολούθησε η Απεργία στις 24 Σεπτεμβρίου και η διακοπή του Δημοτικού Συμβουλίου την ίδια μέρα, με τη συνεδρίασή του να μεταφέρεται για την επόμενη μέρα. Στην παρέμβαση απαντήθηκαν κι αχρηστεύθηκαν όλα τα επιχειρήματα της δημοτικής αρχής και των δημοτικών παρατάξεων που τη στηρίζουν ή είναι στην ίδια γραμμή, με κυριότερο ότι η καθαριότητα πρέπει να έχει δημόσιο χαρακτήρα και η πρόσληψη προσωπικού είναι η μόνη λύση. Ενώ και η ενεργοποίηση οκτάμηνων συμβάσεων που πρότεινε δημοτική παράταξη είναι μικρότερης δαπάνης και χρονικής υλοποίησης από τις «διαγωνιστικές διαδικασίες» στις εταιρείες που καραδοκούν.

Τελικά η πρόταση της Δημοτικής Αρχής του Μωυσή Ελισάφ για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας στις δημοτικές ενότητες Ανατολής και Περάματος καταψηφίστηκε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο…!!! Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στις 3:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης (!!!) και με ψήφους 21 υπέρ και 24 κατά, η πρόταση της δημοτικής αρχής, δεν έγινε δεκτή από το σώμα.

Μαζί αυτές τις κρίσιμες μέρες ήταν και οι συνάδελφοι από το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, το Εργατικό Κέντρο, το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, τα σωματεία της πόλης, εργαζόμενοι και φοιτητές. Μια βοήθεια απίστευτη, που έφερε τη δικαίωσή μας.

Λέμε όχι στα νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματίες που αναλαμβάνουν τομείς που μέχρι πρότινος ανήκαν στο δημόσιο. Οι ελλείψεις προσωπικού μαζί με το νομοθετικό οπλοστάσιο που δημιουργήθηκε προς όφελος των επιχειρηματιών φέρνουν σαν ώριμο φρούτο τα ΣΔΙΤ και τις ιδιωτικοποιήσεις, ξεκινώντας από την αποκομιδή και τον ηλεκτροφωτισμό, καθώς εκεί υπάρχουν τα μεγαλύτερα περιθώρια κερδών.

Κανένα κέρδος όμως δεν προκύπτει για τα λαϊκά στρώματα τα οποία πλήρωναν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν πανάκριβα, υπηρεσίες τις οποίες θα έπρεπε να είχαν δωρεάν, όπως η καθαριότητα, ακριβώς εξαιτίας του χαρακτήρα τους.

Είναι καθαρά πολιτική απόφαση η παραχώρηση της αποκομιδής σε ιδιώτες που καμία σχέση δεν έχει με τη μείωση των ανταποδοτικών τελών στα λαϊκά στρώματα ή την καθαριότητα της πόλης .

Η ιδιωτικοποίηση δεν είναι μονόδρομος. Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες. Σε μια χώρα ανέργων, μονόδρομος είναι οι προσλήψεις μονίμου προσωπικού, όχι μόνο στην καθαριότητα, αλλά σε όλες τις υπηρεσίες που στενάζουν από τις ελλείψεις.

Λύση είναι η κατάργηση κάθε ανταποδοτικής δράσης στους δήμους. Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε τα λαϊκά στρώματα να έχουν ποιοτικές δωρεάν υπηρεσίες. ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΚΑΝΕΝΟΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥ, ΙΣΗ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΙΔΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΠΛΗΡΩΜΗ ΟΛΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΣΕ.

Αφιερώνουμε αυτή τη ΝΙΚΗ του Συλλόγου Εργαζόμενων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων στην εργατική τάξη, τους άνεργους, τους νέους και τις νέες μας, με την ελπίδα να είναι μια μικρή, αλλά απαραίτητη σπίθα για την ανασύνταξη και μαζικοποίηση του εργατικού κινήματος.

Για νέες νίκες. Για ακηδεμόνευτο εργατικό κίνημα, που να διαχωριστεί οριστικά από τον εργοδοτικό, κυβερνητικό και κομματικό συνδικαλισμό.

Και γνωρίζουμε ότι τις επόμενες μέρες η δημοτική αρχή του Δήμου Ιωαννιτών κι όχι μόνο, θα μας περιμένει στη γωνία, για να πάρει την εκδίκησή της».

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ, ΦΥΛΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΣΔΙΤ, ΚΑΥΣΗ, ΜΩΥΣΗΣ ΕΛΙΣΑΦ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!