Α.Δ.Ε.Δ.Υ.: Αυταρχικές και αντιδημοκρατικές οι πρακτικές των νέων πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ

Για ακραίες αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές καταγγέλλει τις νέες πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ η Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, οι πρυτανικές αρχές έχουν απαγορεύσει σε όλους την πρόσβαση στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου, προκειμένου να αποτρέψουν τη διαμαρτυρία των φοιτητών. Επιπλέον, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει την απρόκλητη βίαιη επίθεση των δυνάμεων καταστολής εναντίον συγκεντρωμένων έξω από το Πανεπιστήμιο φοιτητών που διαμαρτύρονταν για τις διαγραφές των συναδέλφων τους και για την πρόσληψη ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. είναι η εξής:

«Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει ως ακραία αυταρχικές και αντιδημοκρατικές τις πρακτικές των νέων πρυτανικών αρχών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με απόφασή τους και προκειμένου να αποτρέψουν τη διενέργεια διαμαρτυρίας φοιτητών, απαγορεύσουν σε όλους την πρόσβαση στο Κεντρικό Κτίριο του Πανεπιστημίου. Κατά παράβαση δε των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας κρατά κλειδωμένους τους εργαζόμενους, επιτρέποντας την είσοδο και έξοδο μόνο κατά την έναρξη και λήξη του ωραρίου τους. Παράλληλα-σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων-είχαν κλειδωθεί ακόμη και οι ενδιάμεσες πόρτες, ενώ ελέγχους διενεργούσαν υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης, που αντικατέστησαν τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. μαζί με μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ ζήτησε να εισέλθει στο χώρο προκειμένου να πληροφορηθεί την κατάσταση των εργαζομένων. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό καθώς οι Πρυτανικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο της, τοποθετώντας μάλιστα μπροστά στην πόρτα διμοιρία των ΜΑΤ!

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών έμεινε ανοικτό ακόμη και τις πιο σκοτεινές στιγμές της σύγχρονης μας ιστορίας παραμένοντας φορέας γνώσης, αμφισβήτησης, ελευθερίας και δημοκρατίας. Εκτιμούμε ως άκρως επικίνδυνη τη συμπεριφορά των πρυτανικών αρχών καθώς επιχειρούν να μετατρέψουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο σε ιδιωτική επιχείρηση και εργασιακό κάτεργο.

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει, επίσης, την απρόκλητη βίαιη επίθεση των δυνάμεων καταστολής εναντίον συγκεντρωμένων έξω από το Πανεπιστήμιο φοιτητών που διαμαρτύρονταν για τις διαγραφές των συναδέλφων τους και για την πρόσληψη ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης.
Καλούμε τέλος, τους εργαζόμενους να προασπίσουν μαχητικά τα εργασιακά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα και να σταθούν εμπόδιο στον αυταρχισμό υπερασπιζόμενοι το Δημόσιο χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης»

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ


Αφήστε μια απάντηση