τράπεζα-πειραιώς-πιέζει-για-εθελούσ-442415

Τράπεζα Πειραιώς: Πιέζει για «εθελούσιες» απολύσεις αλλά την ίδια ώρα κάνει «οικονομικές» προσλήψεις

Την ώρα που η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς εξωθεί σε «εθελούσια» ανεργία εκατοντάδες έμπειρους τραπεζικούς υπαλλήλους επικαλούμενη την ανάγκη μείωσης των λειτουργικών εξόδων και ταυτόχρονα μεθοδεύει σειρά παράνομων αποσχίσεων απαξιώνοντας εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και κερδοφόρες υπηρεσίες, την ίδια ώρα αναζητά νέους εργαζομένους για να κάνει προσλήψεις!!!

Αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωση του, ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ). Μάλιστα ανάμεσα στους υπαλλήλους που αναζητά για πρόσληψη η Τράπεζα, όπως αναφέρει ο Σύλλογος, είναι και μια ειδική κατηγορία νέων με κριτήρια να είναι αριστούχοι σχολών ΑΕΙ και τέκνα πρώην ή εν ενεργεία στρατιωτικών. Ανάμεσα στα προσόντα που ζητούνται είναι να «διαθέτουν ευελιξία μετακίνησης/μετεγκατάστασης σε όλη την Ελλάδα»!

Είναι φανερό ότι η Τράπεζα Πειραιώς επιδιώκει να απολύσει έμπειρους και με κατοχυρωμένα δικαιώματα εργαζόμενους που τους θεωρεί …«ακριβούς» για να προσλάβει νέους και «φθηνότερους» υπαλλήλους χωρίς απαιτήσεις και δικαιώματα που θα τους μετακινεί σε όλη την Ελλάδα ανάλογα με τις ανάγκες της, κάτι που ήδη προσπαθεί να επιβάλλει και στο υπάρχον προσωπικό με απειλές και απολύσεις! Μάλιστα μέσω της συγκεκριμένης αγγελίας γίνεται επίσης φανερό ότι η Τράπεζα προσπάθεια να προσεγγίσει ως πελατολόγιο της και το πολυπληθές κοινωνικό σώμα των στρατιωτικών…

Η σχετική προκήρυξη, όπως σημειώνει ο Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ πέραν του σοκ της πρώτης εντύπωσης ότι το «αφεντικό τρελάθηκε», καταρρίπτει όλα τα προσχήματα τα οποία έχει κατά καιρούς επικαλεσθεί η Διοίκηση προκειμένου να δικαιολογήσει την επιθετική συρρίκνωση του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα:

  • Πως είναι δυνατόν να ισχυρίζεται κάποιος σοβαρά ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό τραπεζοϋπαλλήλων και ταυτόχρονα να αναζητά να προσλάβει νέους χωρίς προϋπηρεσία στον κλάδο;
  • Η θέσπιση ως βασικού κριτηρίου πρόσληψης, της ιδιότητας του τέκνου αξιωματικού, αποδομεί στην πράξη κάθε έννοια αξιοκρατίας, διαφάνειας και ισότητας ευκαιριών που πρέπει να διέπει την μεγαλύτερη συστημική Τράπεζα της χώρας.
  • Η υποτιθέμενη αναγκαιότητα μείωσης του προσωπικού, δεν υπαγορεύεται ούτε από τον ανταγωνισμό, ούτε καν από την στρατηγική επιλογή μείωσης του κόστους λειτουργίας, αλλά από την μύχια επιθυμία να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που θα προορίζονται για εκλεκτούς, προερχόμενους από κέντρα και παράκεντρα εξουσίας.

Την ίδια στιγμή, αναδεικνύονται και οι τεράστιες ευθύνες των προθύμων συμμάχων της Διοίκησης, οι οποίοι υπηρετώντας το αφήγημα της βίαιης συρρίκνωσης του προσωπικού, υπόσχονται τραπεζοϋπαλληλικούς λαγούς με πετραχήλια, σε όσους οδηγούνται σε απόσχιση παράνομα και εκβιαστικά.

Παρότι η Διοίκηση δεν σταματά να μας εκπλήσσει δυσάρεστα, μας προσφέρει άλλη μια απτή απόδειξη του ότι ο αγώνας μας για την προστασία των θέσεων εργασίας είναι και δίκαιος και υπηρετεί το πραγματικό συμφέρον της Τράπεζας.

Θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα ΟΛΟΙ μαζί, ακόμη κι αν δεν έχουμε μπάρμπα στη Κορώνη.