ΣΕΠΕ: Οι μισές ελληνικές εταιρείες φοβούνται τις κυβερνοεπιθέσεις πιο πολύ από την κρίση

Τις κυβερνοεπιθέσεις φοβούνται περισσότερο και από την κρίση οι μισές ελληνικές εταιρίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάζει ο ΣΕΠΕ, με τον φόβο ενός περιστατικού, που θα πλήξει την ψηφιακή τους ασφάλεια , ζουν -ακόμη και – οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες, με το ηλεκτρονικό έγκλημα να τρομάζει τα στελέχη περισσότερο απ’ ό,τι η ίδια η επιδεινούμενη οικονομική κρίση.

Πάνω από 4 στα 10 στελέχη μεγάλων ελληνικών εταιρειών θεωρούν τις ψηφιακές απειλές μεγαλύτερο κίνδυνο από το οικονομικό περιβάλλον. Για την ακρίβεια, το 43% των υψηλόβαθμων στελεχών των 200 μεγάλων εταιρειών στην Ελλάδα (με πάνω από 1.000 εργαζόμενους) δηλώνει ότι οι κυβερνοεπιθέσεις αντιπροσωπεύουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τους, πιο μεγάλο και από την οικονομική κρίση.

Οι κινητοποιήσεις εργαζομένων (34%), τα ζητήματα συμμόρφωσης και κανονισμών (34%), ανταγωνισμού (31%) και οικονομίας (28%) ακολουθούν στη λίστα των προκλήσεων, που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εταιρείες.

Την εικόνα αυτή αποτυπώνει έρευνα της Kaspersky σχετικά με τον τρόπο, που ανταποκρίνονται τα στελέχη C-suite επιπέδου απέναντι στη διαρκώς εξελισσόμενη φύση των απειλών κατά της κυβερνοασφάλειας των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, όλοι (100%) οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν πως οι επιχειρήσεις τους βρίσκονται στο στόχαστρο από παράγοντες ψηφιακών απειλών.

Παρ’ όλα αυτά, μόλις για το ένα τρίτο (33%) των Ελλήνων ερωτηθέντων η κυβερνοασφάλεια αποτελεί θέμα ημερήσιας διάταξης για τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης τους. Για περισσότερους από τους μισούς (55%) η κυβερνοασφάλεια τίθεται ως θέμα μόλις σε κάποιες συνεδριάσεις.

Παράλληλα, ένα στα δέκα (10%) C-Suite στελέχη δηλώνει πως η κυβερνοασφάλεια σπάνια αποτελεί θέμα ημερήσιας διάταξης για τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, με το 3% των ερωτηθέντων να απαντά πως η κυβερνοασφάλεια ανακύπτει μόνο σε καταστάσεις κρίσης.

Ψηφιακά ελλείμματα
Αν και οι κυβερνοεπιθέσεις ανησυχούν τα C-Suite στελέχη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη απειλή, σημαντικά είναι τα εμπόδια που δηλώνουν οι συμμετέχοντες ότι αντιμετωπίζουν για να κατανοήσουν πλήρως και εκτενώς τα ζητήματα που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια των επιχειρήσεων.

Σχεδόν οι μισοί (47%) συμμετέχοντες από το ελληνικό δείγμα υποστηρίζουν ότι δεν διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία, αρκετό χρόνο (46%) και επαρκείς πόρους (45,5%) προκειμένου να κατανοήσουν με πλήρη τρόπο τα ζητήματα που άπτονται της κυβερνοασφάλειας.

Σημαντικό εμπόδιο φαίνεται να αποτελεί και η σχετική με τις ψηφιακές απειλές γλώσσα. Σχεδόν για έναν στους τρεις (31,5%) Έλληνες συμμετέχοντες η εξειδικευμένη ορολογία και οι περίπλοκοι όροι, που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή των ψηφιακών απειλών, συνιστούν το μεγαλύτερο εμπόδιο στην κατανόηση των πιο επιτακτικών θεμάτων κυβερνοασφάλειας.

Μάλιστα, μεγάλο είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων, που δηλώνει δυσκολία να κατανοήσει ευρέως χρησιμοποιούμενους όρους κυβερνοασφάλειας, όπως ο όρος “επιθέσεις phising”, με πάνω από το ένα τρίτο (34%) να δηλώνει πως ο συγκεκριμένος όρος του προκαλεί σύγχυση, ενώ εξίσου δυσνόητο αποδεικνύονται οι όροι “επιθέσεις ransomware” και “malware” για το 30% και το 27% του δείγματος αντίστοιχα.

Φοβούνται το ransomware
Το cloud security, το ransomware, οι επιθέσεις DDoS και phishing αποτελούν τα ζητήματα κυβερνοασφάλειας, που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία στα C-Suite στελέχη στην Ελλάδα.

Επιπλέον, τα ανθρώπινα λάθη και η πιθανότητα οι εργαζόμενοι να λειτουργήσουν ως ο “πιο αδύναμος κρίκος” (χρησιμοποιώντας κυρίως τους ίδιους ανίσχυρους κωδικούς παντού ή κοινοποιώντας τους μέσω social media) αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μαζί με την έλλειψη ταλέντου στην κοινότητα της κυβερνοασφάλειας. Τέλος, είναι και κάποιοι που ανησυχούν για την αργή ανάπτυξη ενός πλάνου mobile security από τους ειδικούς.

Comments are closed.


Recent Posts

«Πλιάτσικο εκατομμυρίων με έκρηξη 480% στα μυστικά κονδύλια επί Μητσοτάκη»

«Πλιάτσικο εκατομμυρίων με έκρηξη 480% στα μυστικά κονδύλια επί Μητσοτάκη», καταγγέλλει με ανακοίνωση του, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για μυστικά…

3 λεπτά ago

Οίκος Fitch για Τουρκία: Οι οικονομικές ζημίες μπορεί να φθάσουν τα 4 δισ. δολάρια

Οι οικονομικές ζημίες που σχετίζονται με τον σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία αναμένεται να «ξεπεράσουν τα 2…

4 λεπτά ago

Τουρκία: Η viral εικόνα με τον άνδρα της ΕΜΑΚ

Μια ιδιαίτερα συγκινητική εικόνα για την προσφορά των δυνάμεων της ΕΜΑΚ στους ανθρώπους που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό των…

9 λεπτά ago

Κυριακάτικη αργία: Προς πλήρη κατάργηση με απόφαση δημάρχου

Νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης για την προστασία των καταναλωτών ενσωματώνει  ευρωπαϊκή οδηγία και ανοίγει τον δρόμο στην πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης…

20 λεπτά ago

Γεωργιάδης: Το «Καλάθι του Νοικοκυριού» λειτουργεί

«Ετοιμάζουμε τις αποφάσεις μας για τις βελτιώσεις στο «καλάθι του νοικοκυριού» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης, κατά…

21 λεπτά ago

Σεισμικά γραφήματα: Ένα «κρυφό» στρώμα ανακαλύφθηκε κάτω από τις τεκτονικές πλάκες της Γης

Οι ερευνητές μελετούσαν σεισμικά γραφήματα για το τμήμα του μανδύα της Γης που βρίσκεται κάτω από την Τουρκία, όταν εντόπισαν…

32 λεπτά ago