μειώσεις-έως-268-ευρώ-σε-χιλιάδες-συντάξ-690483

Μειώσεις έως 268 ευρώ σε χιλιάδες συντάξεις από την εγκύκλιο Τσακλόγλου (παραδείγματα)

Περικοπές -άμεσες αλλά και έμμεσες- στις συντάξεις που μπορούν να φτάσουν έως 268 ευρώ ανά περίπτωση, «κρύβει» τελικά… η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και του Πάνου Τσακλόγλου που εκδόθηκε παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Ουσιαστικά, πρόκειται για εγκύκλιο που έρχεται να ερμηνεύσει διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου και ορίζει ότι από την έναρξη του 2022 και εφεξής, κάθε συνταξιούχος θα λαμβάνει μία εθνική σύνταξη, όχι μόνο στη σώρευση συντάξεων εξ ιδίου δικαιώματος αλλά και εφόσον ο δικαιούχος λαμβάνει και σύνταξη χηρείας.

Αυτό στην πράξη ερμηνεύεται ως εξής:

Ο συνταξιούχος που λαμβάνει και σύνταξη χηρείας, κατά την πρώτη τριετία θα εισπράττει το 70% μόνο της ανταποδοτικής σύνταξης, εφόσον από τη δική του σύνταξη, λαμβάνει εθνική σύνταξη.

Αντίστοιχα και μετά το πέρας της τριετίας, η σύνταξη χηρείας του θα υπολογίζεται στο 35%, μόνο όμως του ανταποδοτικού σκέλους.

Πρακτικά δηλαδή, δικαιούχος δύο ή και περισσότερων συντάξεων, ακόμη κι αν κάποιες από αυτές είναι χηρείας, το ποσό της εθνικής σύνταξης δεν μπορεί πλέον να ξεπερνά τα 384 ευρώ.

Ακόμη και στην περίπτωση συνταξιούχων πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, που λαμβάνουν εκτός από την δική τους σύνταξη και σύνταξη χηρείας, θα υπάρξουν έμμεσες περικοπές. Και αυτό, γιατί στον επανυπολογισμό, το ποσό που λαμβάνει ο δικαιούχος και προέρχεται από εθνικές συντάξεις, εφόσον ξεπερνά τα 384 ευρώ, θα νοείται ως «προσωπική διαφορά».

«Η ερμηνεία αυτή», δηλώνει στο Euro2day.gr o κ. Μπούρλος, «έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες προσεγγίσεις που θεωρούσαν ότι πρέπει να απονέμεται εθνική σύνταξη σε κάθε κατηγορία συντάξεως».

Από την πλευρά της, η ΕΝΥΠΕΚΚ υποστηρίζει τα εξής:

MEΓAΛEΣ MEIΩΣEIΣ ΣE XIΛIAΔEΣ ΣYNTAΞEIΣ ANAΠHPIAΣ KAI XHPEIAΣ AΠO THN EΓKYKΛIO TΣAKΛOΓΛOY!

AΦOPA ΠANΩ AΠO 300.000 ΣYNTAΞEIΣ:

-ANAΠHPΩN ΣYNTAΞIOYXΩN ΠOY ΛAMBANOYN KAI ΣYNTAΞH ΛOΓΩ ΘANATOY KAI

-ΣYNTAΞIOYXΩN ΛOΓΩ ΓHPATOΣ ΠOY ΛAMBANOYN KAI ΣYNTAΞH XHPEIAΣ.

H MEIΩΣH, ΠOY ΦTANEI MEXPI KAI 25%, ΓIA MEN TIΣ HΔH KATABAΛΛOMENEΣ ΘA AΠOTYΠΩΘEI ΩΣ “ΠPOΣΩΠIKH ΔIAΦOPA” (AΠOKΛEIONTAΣ TOYΣ ΔIKAIOYXOYΣ AΠO MEΛΛONTIKEΣ AYΞHΣEIΣ), ΓIA ΔE TOYΣ NEOYΣ ΣYNTAΞIOYXOYΣ (META THN 31-12-2021) H MEIΩΣH ΘA EINAI AMEΣH!!!

H EΓKYKΛIOΣ TOY YΦYΠOYPΓOY ΠANAΓIΩTH TΣAKΛOΓΛOY ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ TH ΣKΛHPH ΔIATAΞH ΓIA ANAΠHPOYΣ-XHPOYΣ-XHPEΣ ΣYNTAΞIOYXOYΣ TOY APΘPOY 7 (ΠΑΡ.5) TOY NOMOY 4387/2016 (“ΝΟΜΟΣ KATPOYΓKAΛOY”) ΓIA AΠAΓOPEYΣH “ΣΩPEYΣHΣ EΘNIKΩN ΣYNTAΞEΩN” ΠΟΥ ΑΠΟ ΦOBO ΓΙΑ ΤΟ ΠOΛITIKO KOΣTOΣ ΔEN YΛOΠOIHΣE H ΠPOHΓOYMENH KYBEPNHΣH ΣYPIZA.!!

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΠPAΓMATIKO ΠAPAΔEIΓMA MEIΩΣHΣ ΣYNTAΞHΣ ANAΠHPOY ΠOY ΛAMBANEI KAI ΣYNTAΞH ΛOΓΩ ΘANATOY ΚΑΙ ΠOY EΠEΞEPΓAΣTHKE ΓIA THN ENYΠEKK O ΓNΩΣTOΣ EPΓATOΛOΓOΣ KYPIOΣ ΔIONYΣHΣ TEMΠONEPAΣ

Έστω γυναίκα λαμβάνει αναπηρική σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος, με βαθμό αναπηρίας 70%, ύψους €600 (ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ €288 + ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ €312). Ο ασφαλισμένος σύζυγός της πεθαίνει το 2020 και δικαιούταν σύνταξη ύψους €900 (ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ €384 + ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ €516).

Την πρώτη τριετία, η επιζώσα σύζυγος λαμβάνει κανονικά την σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος ύψους 600 ευρώ και τη σύνταξη λόγω θανάτου τού συζύγου της, που αντιστοιχεί στο 70% της σύνταξης που δικαιούταν ο θανών ύψους 630 ευρώ (70% x €900 = €630) και που αναλύεται σε ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ €268,8 + ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ €361,2). Δηλαδή, σύνολο συντάξεων μέχρι σήμερα, εξ ιδίου δικαιώματος και θανάτου €1.230 (Ε.Σ. 288+268,8 και Α.Σ. 312+361,2).

Με την …εορταστική «εγκύκλιο Τσακλόγλου» το ποσό της Εθνικής Σύνταξης, δεν μπορεί να ξεπερνά σε άθροισμα από διαφορετικά δικαιώματα (σύνταξη χηρείας και αναπηρίας ή γήρατος), το ποσό των 384 ευρώ, δηλαδή μια πλήρη Εθνική Σύνταξη. Συνεπώς η ίδια ανάπηρη χήρα στο παράδειγμά μας, αν ο σύζυγος απεβίωνε αύριο, θα λάμβανε από την Εθνική Σύνταξη 172,8 ευρώ λιγότερα το μήνα (αντί για 268,8 + 288 = 556,8 €, θα πάρει 384€), δηλαδή θα λάβει, αντί για 1.230 €,  μόνο 1.057,2€ συνολικά.

Τις μειώσεις αυτές που θα γίνουν αναδεικνύουν σήμερα και οι εφημερίδες: