υπουργείο-εργασίας-για-δηλώσεις-κατρ-1047053
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 18.05.2023 | 14:35

Υπουργείο Εργασίας για δηλώσεις Κατρούγκαλου: «Έως και τριπλάσιες εισφορές θα πλήρωναν οι επαγγελματίες»

“Θύελλα” αντιδράσεων ξεσήκωσε η δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και την πιθανότητα επαναφοράς του συντελεστή ασφαλιστικών κρατήσεων στο 20%. Το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων ότι «έως και τριπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές, σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς, θα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε περίπτωση επαναφοράς του νόμου Κατρούγκαλου».

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε το υπουργείο, «τυχόν επαναφορά του νόμου Κατρούγκαλου θα σημάνει την κατάργηση των μειώσεων στις εισφορές που εφάρμοσε η σημερινή κυβέρνηση, απαλλάσσοντας χιλιάδες επαγγελματίες από τις καταστρεπτικές επιβαρύνσεις που επέβαλε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Αποκαλύπτεται μέρος όσων θα μας περίμενε, αν τυχόν επέστρεφε με κάποιον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά που λέει έχουν τεράστιο κόστος και θα διαλύσουν και την οικονομία και τους πολίτες στην Ελλάδα. Για να πραγματοποιηθούν αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ή θα πρέπει να διευρυνθεί το έλλειμμα και να γίνει γιγαντιαίο το χρέος, οπότε θα ξεχάσουμε την επενδυτική βαθμίδα και θα ξαναέρθει πάλι το ΔΝΤ στην Ελλάδα ή θα πρέπει να αυξηθούν οι φόροι και οι εισφορές, όπως είχε την ειλικρίνεια να πει ο κ. Κατρούγκαλος, με αποτέλεσμα να τσακιστούν οι πολίτες, οι επιχειρήσεις, η μεσαία τάξη».

Ενδεικτικά η αύξηση των εισφορών που προκύπτει με την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου έχει ως εξής:

Κατρούγκαλος: Εξέφρασα την προσωπική μου άποψη

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο Γιώργος Κατρούγκαλος προσπάθησε να… τα μαζέψει λέγοντας ότι εξέφρασε προσωπική του άποψη.

«Σε σχέση με τις εισφορές, εξέφρασα την προσωπική μου άποψη, ότι είναι καλύτερο να πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα κανένας» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών ή των μισθωτών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν. Οι αλλαγές που προβλέπει για τη ζωή τους είναι γνωστές: Αύξηση του εισοδήματος με την αύξηση του αφορολόγητου και την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος. Μείωση των τιμών με τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ. Ρύθμιση των χρεών, με αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Και ένα κράτος δίκαιο, δίπλα στις ανάγκες τους».