βαρύ-χαράτσι-για-εργαζόμενους-που-αμε-363396
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 26.12.2017 | 09:25

Βαρύ χαράτσι για εργαζόμενους που αμείβονται με απόδειξη δαπάνης

Αλλάζουν όλα για τους εργαζομένους που αμείβονται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης. Με τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή από το Υπ. Εργασίας καθορίζονται οι λεπτομέρειες για το νέο καθεστώς που θα ισχύει από την 1 Ιανουαρίου του 2018.

Συγκεκριμένα όσοι αμείβονται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης θα πρέπει από την 1η Ιανουαρίου να καταβάλλουν εισφορές 26,95% επί των καθαρών αποδοχών.

Επίσης καταργείται το όριο των 10.000 ευρώ κάτω από το οποίο δεν καταβάλλονταν εισφορές για αμοιβές με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης.

Οι εισφορές θα παρακρατούνται από τον εκδότη του παραστατικού και θα κατατίθενται από τον ίδιο στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης,που σημαίνει ότι έχει την αποκλειστική ευθύνη για την απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο ασφαλιστικός χρόνος στον οποίο θα αντιστοιχεί η αμοιβή με τίτλο κτήσης, θα υπολογίζεται με βάση τις ημέρες στις οποίες έχει απασχοληθεί.

Σύμφωνα με την τροπολογία,η εισφορά θα υπολογίζεται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού, αφού έχει αφαιρεθεί ο φόρος που ανέρχεται στο 20%.

Επίσης,στην περίπτωση της απόδειξης δαπάνης δεν θα υπάρχει κατώτατο πλαφόν για τις εισφορές, όπως συμβαίνει με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους

Υπενθυμίζεται ότι ο αμειβόμενος με απόδειξη δαπάνης δε χρειαζόταν μέχρι σήμερα να ανοίξει «μπλοκάκι» στην εφορία, να πληρώνει τέλος επιτηδεύματος και εισφορές στον ΕΦΚΑ. Ωστόσο η αμοιβή του δεν έπρεπε να υπερβαίνει ετησίως τα 10.000 ευρώ μεικτά.

Σημειώνεται ότι το ετήσιο όριο αμοιβής που μπορεί να λαμβάνει κάποιος από εργοδότη με απόδειξης δαπάνης, δηλαδή με μια απόδειξη την οποία εκδίδει η επιχείρηση χωρίς να απαιτείται καμιά φορολογική ή άλλη διαδικασία από τον αμειβόμενο, ανέρχεται έως 10.000 ευρώ μεικτά.