τράπεζα-πειραιώς-προχωρά-σε-νέα-απόσχ-1041673
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 01.07.2022 | 11:41

Τράπεζα Πειραιώς: Προχωρά σε νέα απόσχιση τμήματος – Σφοδρή αντίδραση των εργαζομένων

Τράπεζα Πειραιώς: Σε νέα απόσχιση τμήματος προχωρά η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, επιδιώκοντας να μεταφέρει περίπου 60 εργαζομένους των τμημάτων Διαχείρισης Ακινήτων σε θυγατρική εταιρεία της.

Εναντίον των νέων αντεργατικών σχεδιασμών της Τράπεζας, τάσσονται οι εργαζόμενοι εκφράζοντας την αντίθεση τους στην μεταφορά του προσωπικού εκτός της Τράπεζας. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές πρόκειται για την τέταρτη απόσχιση τμήματος στην οποία προχωρά η Τράπεζα. Οι τραπεζίτες με τις συγκεκριμένες μεθόδους επιδιώκουν να «κομματιάσουν» τις υπηρεσίες σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και αποδοχών με μοναδικό στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους. 

Μάλιστα την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε  συνάντηση διαβούλευσης του Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς με τη Διοίκηση αναφορικά με την απόσχιση των εργασιών των τμημάτων Διαχείρισης Ακινήτων και τη μεταφορά των εργαζομένων σε αυτά, προς θυγατρική εταιρεία.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου τα μέλη του επανέλαβαν την πάγια θέση τους ενάντια στη μεταφορά εργασιών και εργαζομένων σε εταιρείες εκτός Τράπεζας, ειδικά, με τα όσα ελάχιστα ορίζει το Π.Δ. 178/2002.

Συγκεκριμένα όπως σημειώνουν στην ανακοίνωση τους:

Από την πλευρά της, η Διοίκηση της Τράπεζας δήλωσε την αναγκαιότητα στον επιχειρηματικό της σχεδιασμό, να συγχωνεύσει τέσσερεις διαφορετικές υπηρεσίες, εντός και εκτός Τράπεζας, σε μία θυγατρική, ώστε η διαχείριση των ακινήτων να πραγματοποιείται από μία εταιρεία και να αποκομίσει οικονομίες κλίμακος.

Ο Νόμος 4601/2019, που άνοιξε την πόρτα των αποσχίσεων στις τράπεζες, είναι η αφετηρία όλων όσων συμβαίνουν στο τραπεζικό σύστημα σε σχέση με τις αποσχίσεις. Θεωρούμε απαραίτητο να υπενθυμίσουμε, ότι ο Σύλλογος ήταν ενάντια στην ψήφιση αυτού του Νόμου και πραγματοποίησε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις και ενέργειες, προκειμένου να μην περάσει. Στον αντίποδα, σύλλογοι που σήμερα εναντιώνονται στις αποσχίσεις, τήρησαν σιγή ιχθύος, για γνωστούς πολιτικούς λόγους. Η υποκρισία άλλωστε, γεννιέται, όταν εκλείπει η μνήμη. Η αποτροπή των αποσχίσεων μπορεί να γίνει μόνο με νομοθετική παρέμβαση. Διαφορετικά ο άλλος τρόπος είναι μέσω Συλλογικής Συμφωνίας, να διατηρηθεί το Δίκαιο εκείνο που δημιουργήθηκε από τις προηγούμενες Συμφωνίες και ουσιαστικά υπερβαίνει το Νόμο.

Το παραπάνω δεδομένο το γνωρίζουμε πολύ καλά εμείς και οι εργαζόμενοι τραπεζοϋπάλληλοι στη διαχείριση ακινήτων, οι οποίοι ζήτησαν τη διαπραγμάτευση συμφωνίας, ανεξάρτητα από όσα μεγαλόστομα περιγράφουν άλλοι σύλλογοι στις ανακοινώσεις τους.

Για τους λόγους αυτούς, στη χθεσινή διαβούλευση, καλέσαμε τη Διοίκηση να προσέλθει σε διαπραγμάτευση, για τη διαμόρφωση Συμφωνίας που θα κατοχυρώνει απόλυτα και θεσμικά την τραπεζοϋπαλληλική ιδιότητα των εν λόγω τραπεζοϋπαλλήλων, προσθέτοντας δικαιώματα και όχι αφαιρώντας.

Η Διοίκηση δεσμεύτηκε να μας απαντήσει στην επόμενη συνάντηση σε σχέση με τις θέσεις μας.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Σύλλογος λειτούργησε σε όλες τις περιπτώσεις που η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς επιχείρησε να εφαρμόσει τον Νόμο 4601/2019, αποτελεί κέρδος για τον κλάδο μας. Υπογράψαμε Συμφωνίες που κατοχυρώνουν απόλυτα στους εργαζόμενους την ιδιότητα του τραπεζοϋπαλλήλου εσαεί. Εξακολουθούμε να τους στηρίζουμε, θωρακίζοντας τις Συμφωνίες, μέχρι να ισχυροποιηθούν τα σωματεία που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με τη δική μας αρωγή έχουν ιδρύσει. Και σε κάθε περίπτωση, θα είμαστε μαζί τους, γιατί δε θα ξεχάσουμε ποτέ ότι είμαστε συνάδελφοι και ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες.