θριάσιο-να-παραμείνουν-στις-θέσεις-το-1150184
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 28.03.2023 | 12:04

Θριάσιο: Να παραμείνουν στις θέσεις τους οι συμβασιούχοι

Χιλιάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι, επικουρικοί, μέσω ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και ΕΟΔΥ, με συμβασεις ορισμένου χρόνου, καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες υγείας και αναπληρώνουν ένα σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, που μεγαλώνουν διαρκώς όπως αποδεικνύεται από τη συνεχιζόμενη μείωση των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία, ακόμη και την περίοδο της επιδημίας (από 77532 τον Μάρτιο 2020 σε 72623 τον Ιανουάριο 2023)..

Οι συμβασιούχοι συνάδελφοι εργάζονται με κουτσουρεμένα δικαιώματα σε σύγκριση με τους μόνιμους εργαζομένους και είναι καθημερινά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης και της αντικατάστασης τους από άλλους συμβασιούχους, ή και, όπως σχεδιάζει η σημερινή κυβέρνηση, την επιστροφή των εργολαβικών εταιρειών.

Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και τυχόν απόλυση τους – εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης που θα δημιουργήσει στους ίδιους και τις οικογένειες τους – θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των μονάδων υγείας και πρόνοιας, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη περίοδο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι 12 συμβασιούχοι εργαζόμενοι (βιολόγος, φυσικοθεραπεύτριες, ψυχολόγος, ιατρικών εργαστηρίων, Πληροφορικής, επόπτρια δημόσιας υγείας, διοικητικοί) που εργάζονται στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο μέσω του προγράμματος Προεργασίας για άνεργους 18 έως 29 ετών και οι συμβάσεις τους λήγουν τέλη Μαρτίου και αρχές Απριλίου, ενώ για την ανάγκη παραμονής τους υπάρχει και σχετικό αίτημα του νοσοκομείου με αρ. πρωτοκόλλου 5261/28.2.2023.

Στους εργαζόμενους του παραπάνω προγράμματος δεν έχει καταβληθεί ακόμη το επίδομα Χριστουγέννων, να και προβλέπεται ρητώς στη σύμβαση τους, καθώς και η προσαύξηση στις μισθοδοσίες Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2023 από την αύξηση του κατώτατου μισθού, που αποτελεί τη «μηνιαία αποζημίωση» τους. Αντίστοιχες ανάγκες στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο καλύπτουν και οι περισσότεροι από 210 επικουρικοί εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, οι 40 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και οι 41 εργαζόμενοι μέσω των υπόλοιπων προγραμμάτων της ΔΥΠΑ (Ειδικό Πρόγραμμα «4.000 στην Υγεία», Πρόγραμμα Απασχόλησης Μακροχρονίων Ανέργων 55 – 67 ετών) και του ΕΟΔΥ

Στα Κέντρα Υγείας Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μεγάρων κρίσιμες ανάγκες καλύπτουν οι 34 επικουρικοί και μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ και τυχόν απόλυση τους θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα.

Γνωρίζουμε ότι η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων αποτελούν υλοποίηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χτύπημα της μόνιμης εργασίας και σε συνδυασμό με την διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού, εντάσσονται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με Απόδειξη είναι η ψήφιση του άρθρου 242 του Ν. 4512/2018, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που «απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αόριστης διάρκειας» καθώς και η απόρριψη, από τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ της πρότασης εκατοντάδων σωματείων και ομοσπονδιών για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.

Η αναγνώριση της «προσφοράς» χιλιάδων συμβασιούχων συναδέλφων στην καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση από την κυβέρνηση της ΝΔ, είναι οι διαγωνισμοί, που βρίσκονται σε εξέλιξη σε δεκάδες νοσοκομεία, για την ανάθεση των αντίστοιχων υπηρεσιών σε εργολαβικές εταιρείες, ανοίγοντας τον δρόμο για χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων.

Ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

► να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις

► να ανακληθούν οι αναθέσεις των υπηρεσιών καθαριότητας, εστίασης και φύλαξης σε εργολαβικές εταιρείες