τέσσερις-συλλήψεις-για-το-εργατικό-δυ-1186612
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 30.05.2023 | 08:58

Τέσσερις συλλήψεις για το εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα

Στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων, προχώρησε η Λιμενική Αρχή Περάματος, μετά το χθεσινό εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα άτομο και να τραυματιστούν άλλα δύο σοβαρά.

Πρόκειται για τον πλοίαρχο του πλοίου, τον τεχνικό ασφαλείας – επιβλέπων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, τον εργοδότη του χειριστή του γερανοφόρου οχήματος και τον εκπρόσωπο της επιχείρησης που διενεργούσε τις επισκευαστικές εργασίες.

Το συμβάν σημειώθηκε όταν κατά τη διάρκεια εργασιών εξαγωγής του πτερυγίου με τη χρήση γερανοφόρου οχήματος, από υπό επισκευή πλοίο, αυτό εκτινάχτηκε και αποσυνδέθηκε από τον γάντζο μεταφοράς του και στη συνέχεια έπεσε σε υφιστάμενο ικρίωμα στο οποίο βρίσκονταν τέσσερα άτομα που εκτελούσαν την εργασία, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του 47χρονου χειριστή του γερανοφόρου οχήματος και τον τραυματισμό επίσης ενός 47χρονου και ενός 43χρονου.

Ο 47χρονος χειριστής του γερανοφόρου οχήματος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο ένας από τους τραυματίες νοσηλεύεται στο «Τζάνειο» νοσοκομείο και ο άλλος σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Για το συμβάν ενημερώθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θεόδωρος Κλιάρης και έδωσε εντολή για την άμεση διερεύνηση των αιτιών και συνθηκών του δυστυχήματος. Παράλληλα, επικοινώνησε με τους οικείους του θανόντα εκφράζοντας τους τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια του καθώς και τη λύπη του για το συμβάν, ενώ ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Μετά το τραγικό συμβάν το σωματείο, οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, οι οποίοι καταγγέλλουν ελλείψεις  στα μέτρα ασφαλείας, αποφάσισαν τη διενέργεια 24ωρης απεργίας από σήμερα το πρωί, Τρίτη 30-05-2023 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη της ναυπηγοεπισκευαστικής.

«Σήμερα θρηνούμε έναν ακόμα συνάδελφο μας στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα που συντελείται στην Ναυπηγοεπισκευστική ζώνη του Περάματος, στη Σύρο, στη Σαλαμίνα, στην Ελευσίνα εξαιτίας των ελλιπών μέτρων προστασίας, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, την εντατικοποίηση και τους ανύπαρκτους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

«[…] Μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα, εδώ στο Πέραμα έχουν τραυματιστεί σοβαρά 3 συνάδελφοι μας, στη Σύρο πέθανε ακόμα ένας και τραυματίστηκαν δύο, στη Σαλαμίνα τραυματίστηκε ένας. Όλοι την Τρίτη 30/5/2023 στην 24ωρη απεργία και στη συγκέντρωση στις 08:00 στη κεντρική πύλη Περάματος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Συνδικάτο.

24ωρη απεργία στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης εξήγγειλαν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση το πρωί της Τρίτης (30/5) στην κεντρική πύλη του Περάματος.

Το συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και εργαζομένων ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας Ελλάδος σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για ελλιπή μέτρα προστασίας και απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, ζητώντας την εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Συγκεκριμένα ζητά την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου, την άμεση κήρυξη της τοπικής σύμβασης ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών υποχρεωτικής για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου από το Υπουργείο Εργασίας και εφαρμογή της σε όλους τους χώρους εργασίας.