τα-tips-που-θα-ψηλώσουν-το-βιογραφικό-σο-430233
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 26.01.2020 | 11:20

Τα tips που θα «ψηλώσουν» το βιογραφικό σου στην αναζήτηση εργασίας

Έχει τύχει στους περισσότερους που ζουν στην Ελλάδα της κρίσης. Το συναίσθημα που βγαίνει μετά από μία απόλυση ή μετά από ένα αποτυχημένη συνέντευξη για δουλειά. Σαν να τρως μπουκέτο στο στομάχι.Όπως και να έχει δεν είναι εποχή για να το βάζεις κάτω αλλά για να προσπαθείς να κάνεις ότι καλύτερο για σένα. Να το δεις κάπως αισιόδοξα. Και να μάθεις να «πουλάς» τον εαυτό σου καλύτερα.Τι σημαίνει αυτό; Αν ήσουν πωλητής προτού μείνεις άνεργος, πωλητής είσαι και τώρα που ψάχνεις για δουλειά. Το να δείχνεις στον πιθανό εργοδότη ότι έχεις ένα brand μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά.

Ακολουθούν 6 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αυξήσεις τις πιθανότητες να αποφασίσει κάποιος υπέρ σου.

Βρες τα σημεία – κλειδιά

Στη γλώσσα των υπολογιστών θα το λέγαμε SEO. Η ουσία είναι να βρεις τις λέξεις που χαρακτηρίζουν επακριβώς το εργασιακό σου προφίλ. Κάνε μια αναζήτηση στο Google και τσέκαρε ποιους όρους χρησιμοποιούν γενικώς. Για παράδειγμα αν ασχολείσαι με ψηφιακό περιεχόμενο, σχεδιάζεις ιστοσελίδες κτλ (άρα ξέρεις και τα του SEO) μπορείς να πλασαριστείς ως «web developer» ή «web content developer» και όχι ως «webmaster», γιατί δεν είμαστε πια στα 90s. Πρέπει να ακολουθείς τις τάσεις και τους όρους της εποχής. Μόλις βρεις τον τίτλο ανανέωσε το προφίλ σου στο LinkedIn και στο Twitter.

Γκούγκλαρε τον εαυτό σου

Πολλοί εργοδότες συνηθίζουν αναζητούν στο Google τους υποψήφιους που τους έχουν ζητήσει δουλειά. Αν νομίζεις ότι καθάρισες, επειδή έλεγξες τα προφίλ σου στα social media, κάνεις λάθος. Μπορεί κάποιος να έχει γράψει άσχημα πράγματα για σένα ή λόγω απλής συνωνυμίας (ακραίο αλλά συμβαίνει) ο εργοδότης να μην πάρει την πρώτη εικόνα που θα ήθελες να του δώσεις. Αν διαπιστώσεις κάτι τέτοιο, μία γρήγορη κι εύκολη λύση είναι να βάλεις το πατρώνυμό σου στα προφίλ.

Επωφελήσου απ’ το LinkedIn

Το είπαμε και παραπάνω. Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό ήρθε η ώρα για να αποκτήσεις. Μπορεί να νομίζεις ότι υπογραμμίζει το γεγονός ότι είσαι άνεργος, αλλά είναι πολύ καλύτερα να είσαι γραμμένος σε αυτήν την πλατφόρμα και να ενημερώνεσαι για τις θέσεις εργασίας που ανοίγουν, κατά καιρούς. Γράψε για τους στόχους σου και χρησιμοποίησε λέξεις – κλειδιά για τη θέση που θες, τα πρόσοντά σου και ό,τι έχεις καταφέρει μέχρι τώρα.

Δείξε ότι γνωρίζεις το αντικείμενο σου

Όταν ο πιθανός εργοδότης σε αναζητήσει διαδικτυακώς, το λογικό είναι να θες να βρει για σένα περιεχόμενο που να δείχνει πόσο ιδανικός υποψήφιος είσαι. Μπορείς, λοιπόν, να γράψεις σχόλια σε ομάδες του LinkedIn που ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενο με εσένα ή ακόμα και να δημιουργήσεις το δικό σου group που είναι σχετικό με το αντικείμενό σου.

Η σημασία του εθελοντισμού

Όσο ψάχνεις για δουλειά, όλο και κάποιος θα σου έχει προτείνει να προσφέρεις εθελοντική εργασία. Αυτό ίσως ακούγεται χάσιμο χρόνου ή ότι χαλάς την πιάτσα, αφού η εργασία πρέπει να πληρώνεται, αλλά ίσως σου αποβεί σε καλό. Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte ένα από τα πιο υποτιμημένα εργασιακά προσόντα, που μπορείς να συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου σημείωμα, είναι η εθελοντική εργασία. Αρκεί η εργασία αυτή να είναι σχετική με τους στόχους σου. Προς θεού, δε λέμε να δουλεύεις δωρεάν. Απλά ένα εθελοντικό project μπορεί να σου ανοίξει πόρτες που δε φανταζόσουν.

Βρες συμμάχους

Η διαδικασία αναζήτησης δουλειάς, ειδικά αν κρατάει πολύ καιρό, είναι πολύ αγχωτική και μπορεί να σε ρίξει ακόμη και στην κατάθλιψη. Το να μπεις σε μια ομάδα ανθρώπων που επίσης ψάχνουν για δουλειά μπορεί να σου δώσει την απαραίτητη υποστήριξη και το κουράγιο για να συνεχίσεις μέχρι να τα καταφέρεις.

Πηγή: askmen.gr