συπα-όχι-στις-αναστολές-εργασίας-τα-πρ-750164
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 14.09.2021 | 11:34

ΣΥΠΑ: Όχι στις αναστολές εργασίας, τα πρόστιμα και τις ιδιωτικοποιήσεις

Τις μέρες αυτές εξελίσσεται ένα ακόμα έργο της αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης της ΝΔ, με την υλοποίηση της αναστολής εργασίας, απολύσεων σε εργαζόμενους σε δομές υγείας και κοινωνικές δομές, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19, καθώς και σε επιβολή προστίμων σε εργαζόμενους στο δημόσιο.

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωση του, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ) και σημειώνει:

Η κυβέρνηση μετατρέπει το εμβόλιο από ένα όπλο ενάντια στην πανδημία σε εργαλείο για την επίσπευση αντεργατικών ανατροπών σε συνέχεια του νόμου – εκτρώματος Χατζηδάκη, με μείωση του «μισθολογικού κόστους», διεύρυνση «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων, απολύσεις, καθώς και για την παραπέρα προώθηση ΣΔΙΤ, εργολαβιών και ιδιωτικοποιήσεων στα νοσοκομεία. Αυτά υπηρετεί η «υποχρεωτικότητα» της κυβέρνησης… κι όχι τη μείωση της διασποράς και την προστασία των πολιτών.

Γιατί εάν είχε αυτά ως πρώτο μέλημά της, δεν θα σταμάταγε την δωρεάν κάλυψη με εργαστηριακά τεστ και την δωρεάν χορήγηση self tests σε εμβολιασμένους και σε ανεμβολίαστους, δεδομένου ότι και οι εμβολιασμένοι αν και δυσκολότερα μεταδίδουν ή μολύνονται από τον ιό, δεν θα τους έσπρωχνε υποχρεωτικά και τιμωρητικά σε ιδιωτικές δομές υγείας, διαγνωστικά κέντρα κλπ, δεν θα αδιαφορούσε προκλητικά για τον συγχρωτισμό στα μέσα μεταφοράς και τις σχολικές αίθουσες, για την τραγική υποστελέχωση στα νοσοκομεία, την ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κλπ.

Οι εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας και του εμβολιασμού δεν μπορούν να συγκαλυφθούν, αφού δε λαμβάνει κανένα μέτρο για το ζήτημα του συγχρωτισμού, στους χώρους που αυτή έχει ευθύνη.

Στόχος της – μπροστά στο απειλητικό 4ο κύμα της πανδημίας – είναι να ενισχύσει το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης» και να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Ακόμα και σήμερα αντί να ενισχύσει τις δημόσιες δομές Υγείας σε προσωπικό με τα διαπιστωμένα 30.000 κενά, βγάζει σε αναστολή εργασίας έμπειρο προσωπικό που έδωσε τιτάνιο αγώνα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές ενάμιση χρόνο τώρα, αντικαθιστώντας τους με αναλώσιμους συμβασιούχους. Ήδη σε νοσοκομεία όλης της χώρας αναστέλλονται χειρουργεία και ιατρικές πράξεις και υπολειτουργεί το ΕΚΑΒ σε ακόμα πιο επικίνδυνο βαθμό εξαιτίας των αναστολών. Είναι κρατική ευθύνη η διαφύλαξη της υγείας της κοινωνίας στο σύνολο της. Πως όμως διασφαλίζεται αυτό όταν αντί μαζικών μόνιμων προσλήψεων στις υγειονομικές μονάδες, εξαγγέλλονται συγχωνεύσεις και κλείσιμο δομών;

Καμία ευθύνη δεν έχουν οι εργαζόμενοι που κάθε μέρα βιώνουν τις κυβερνητικές παλινωδίες. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης η επιφυλακτικότητα των εργαζομένων, με τις αντιφατικές ανακοινώσεις για τα μέτρα προστασίας και τον εμβολιασμό, για την λογική της «ανταπόδοσης» στους νέους κλπ. Έχουν μεγάλες ευθύνες κυβέρνηση και ΕΟΔΥ για την αντιφατικότητα στην ενημέρωση – πληροφόρηση, για την ενίσχυση ανορθολογισμών και θεωριών συνωμοσίας. Έχουν μεγάλες ευθύνες όλες οι κυβερνήσεις, που εδώ και χρόνια αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν όλα τα εμβόλια για όλες τις ασθένειες ως «ατομική ευθύνη» των γονιών και γενικά των πολιτών, που αφήνουν στα χαρτιά τον ν. 3850/2010 για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.

Η αναγκαιότητα και η συνεισφορά του εμβολιασμού στην καταπολέμηση της πανδημίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Τα εμβόλια είναι κατάκτηση της ανθρωπότητας και της επιστήμης με αποδεδειγμένα αποτελέσματα στη μείωση ή εξάλειψη λοιμωδών νοσημάτων. Δεν είναι προϊόν εξαγοράς, συναλλαγής, ούτε μέσο εκβιασμών και απειλών σε βάρος των εργαζομένων.

Απαιτούμε η προώθηση του δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα ασφαλή εμβόλια να συνδέεται υποχρεωτικά με ουσιαστική, στοχευμένη και προσωποποιημένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για εμβολιασμό που θα βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία και θα απαντά σε υπαρκτά ερωτήματα. Με στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων και της ΠΦΥ. Με δωρεάν και πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο πριν τον εμβολιασμό και κατοχύρωση για όσους πρέπει να εξαιρεθούν, ότι δεν θα υφίστανται καμία συνέπεια ή διάκριση. Με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες και επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού. Με κατάργηση κάθε τιμωρητικής ή εκβιαστικής διαδικασίας.

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ – ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ

Να μην τεθεί κανένας εργαζόμενος σε αναστολή, αλλά να αξιοποιηθεί ανεξάρτητα από την ειδικότητα του, σε εργασία που ο κίνδυνος μετάδοσης είναι ελάχιστος, όπως έγινε και στην πρώτη φάση της πανδημίας που δεν υπήρχε εμβόλιο.

Ας απαντήσει επίσης η Διοίκηση Πατούλη, που «μοιράζει» απλόχερα λεφτά σε επιχειρηματίες και ιδιώτες, γιατί δεν έχει ικανοποιήσει πάγια αιτήματα των εργαζομένων της Περιφέρειας που αφορούν την υγεία τους όπως είναι:

• Η συγκρότηση ιατρείων στους χώρους εργασίας με μόνιμο γιατρό εργασίας και νοσηλευτικό προσωπικό, με πλήρη εκούσια ενημέρωση των φακέλων των υπαλλήλων της Περιφέρειας, που σε αυτή τη φάση θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ουσιαστική και προσωποποιημένη ενημέρωση των συναδέλφων που στέκονται επιφυλακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό. Αντ’ αυτού έχει προχωρήσει σε συμβάσεις με γιατρούς, οι οποίοι μας επισκέπτονται για λίγες ώρες!

• Η εμβολιαστική κάλυψη των εργαζομένων που απαιτείται και προβλέπεται από την (ΚΥΑ 43726/2019) για μια σειρά εμβόλια (τετάνου, γρίπης κα).

• Η παροχή των μέσων ατομικής προστασίας και οι Μελέτες Επαγγελματικού Κινδύνου, που είναι υποχρέωση του εργοδότη.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΗΝ

«ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΣΤΑ ΕΞΗΣ:

• Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων και με νοσηλευτικό προσωπικό στις δημόσιες δομές υγείας.

• Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας και προμήθεια όλων των αναγκαίων φαρμάκων και υλικών.

• Ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του συγχρωτισμού στα ΜΜΜ, για το ασφαλές άνοιγμα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, για τη διενέργεια μαζικών δωρεάν διαγνωστικών τεστ σε όλους τους εργαζόμενους – εμβολιασμένους & ανεμβολίαστους – και επιβολής μέτρων προστασίας σε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς.

ΟΧΙ στις αναστολές και στις απολύσεις. ΟΧΙ στα πρόστιμα.

ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.