συπα-αυξήσεις-20-στους-μισθούς-850270
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 26.09.2022 | 16:07

ΣΥΠΑ: Αυξήσεις 20% στους μισθούς

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι ενώνει τη φωνή του με εκατοντάδες συνδικάτα, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που γεννά φτώχεια και πολέμους και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην Γενική απεργία  σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στις 9 Νοέμβρη. Η αγανάκτηση μας γίνεται συλλογικός αγώνας για σύγχρονα λαϊκά δικαιώματα, για αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με συγκροτημένα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, για βασικά αγαθά, ρεύμα, καύσιμα φθηνά για το λαό.

Το μαύρο μπλοκ κυβέρνησης, Ε.Ε., αστικών κομμάτων και ενεργειακών μονοπωλίων ευθύνονται για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, για την εκτόξευση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, των καυσίμων, του «καλαθιού της νοικοκυράς» που εξαφανίζουν το λαϊκό εισόδημα.

Αυτοί άσκησαν επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, τυπώνοντας χρήμα την περίοδο της πανδημίας -για να διασώσουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων- με αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών, τον «δημοσιονομικό εκτροχιασμό», καθώς και την άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ, που πληρώνουν τώρα οι δανειολήπτες με αύξηση της δόσης του δανείου τους…

Αυτοί καθιέρωσαν το χρηματιστήριο και την «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας, σε συνδυασμό με την πολιτική της πανάκριβης πράσινης μετάβασης για να προωθήσουν τα συμφέροντα των «πράσινων» μονοπωλίων.

Αυτοί και ο ανταγωνισμός τους με τους Ρώσους και τους Κινέζους «ολιγάρχες» για το μοίρασμα των αγορών ευθύνονται για τον πόλεμο στην Ουκρανία που πέρα από την περαιτέρω εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου, τώρα  μπαίνει σε νέα φάση ακόμα πιο επικίνδυνης εξέλιξης, ακόμα και πυρηνικού ολέθρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ε.Ε. -μαζί με τις κυβερνήσεις της και τις ΗΠΑ- επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, αδυνατώντας την ίδια στιγμή να διασφαλίσει τους επόμενους μήνες επαρκή ποσότητα φυσικού αερίου!

Και όλα αυτά όχι βέβαια για «την ελευθερία και το διεθνές δίκαιο» αλλά στοχεύοντας στην ενεργειακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Πυροβολούν δηλαδή τα πόδια των λαών», μας αφήνουν στο έλεος του κρύου, αφού η θωράκιση της θέσης των ευρωατλαντικών μονοπωλίων  στον διεθνή ανταγωνισμό (βλέπε αύξηση εισαγωγών πανάκριβου αμερικανικού υγροποιημένου αερίου LNG) είναι πάνω απ’ όλα! Τόσο κυνικά!

Σάμπως το ίδιο μαύρο μέτωπο της καπιταλιστικής εξαχρείωσης δεν ευθύνεται:

  • Για τις μειώσεις των πραγματικών μας μισθών κατά 40% και την φοροληστεία του λαού;
  • Για την μετατροπή των χώρων δουλειάς σε «γαλέρες», χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα (βλέπε Ν. Χατζηδάκη);
  • Για το αίσχος της κυβερνητικής παρέμβασης στον κατώτατο μισθό (βλέπε Ν. Βούρτση-Αχτσιόγλου), που καθορίζεται χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις, δίχως να υπογράφεται Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας;
  • Για το ότι κυριαρχούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, για το ότι καθημερινά σχεδόν εργαζόμενοι χάνουν την ζωή τους από εργατικά «ατυχήματα»;
  • Για την επιλεκτική ανικανότητα του κράτους να πάρει μέτρα προστασίας της υγείας μας από την πανδημία, της ζωής και της περιουσίας μας από φυσικές καταστροφές;
  • Για το τσαλαπάτημα των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών μας, που κάνουν μάθημα στοιβαγμένα σε κοντέινερ, σε σχολικά κτίρια πεντηκονταετίας, χωρίς καμία φροντίδα για αναπλήρωση των μορφωτικών κενών της πανδημίας με εμάς τους γονείς να βάζουμε όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την εκπαίδευση των παιδιών μας;
  • Για το απαράδεκτο θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει την καταπάτηση θεμελιωδών λαϊκών ελευθεριών, όπως αυτή του συνέρχεσθαι (βλέπε ποινική δίωξη της Προέδρου Νοσοκομειακών Ιατρών με τον απαράδεκτο νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων), καθώς και του απορρήτου των επικοινωνιών, που έχει οδηγήσει σε εκτεταμένη «νόμιμη» παρακολούθηση εκατοντάδων χιλιάδων τηλεφωνικών αριθμών –πρακτικά ενός μεγάλου κομματιού του λαού- την τελευταία δεκαετία, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενός ολόκληρου κόμματος του ΚΚΕ, καθώς και δημοσιογράφων;

Απέναντι σε όλα αυτά και στις κατάπτυστες δηλώσεις υπουργού που μας καλεί να προσαρμοστούμε ή να πεθάνουμε…απαντάμε με τον στίχο γνωστού τραγουδιού:

ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΚΟΥΦΑΛΑ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗ!

 Δεν δεχόμαστε το έτος 2022, την ίδια στιγμή που μεγιστάνες του πλούτου σκορπάνε εκατομμύρια εν μία νυκτί για να κάνουν… τουρισμό στο διάστημα, οι λαοί να καλούνται να βγάλουν τον επερχόμενο χειμώνα με όρους 1942!

Δεν προσαρμοζόμαστε-Αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια!

Δεν ανεχόμαστε να προσπαθούν να μας ξεγελάσουν με τα διάφορα pass και με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και λοιπών χαρατσιών, με όφελος από 0,00 έως 1,83 € το μήνα!.

Δεν περιμένουμε να μας λύσουν τα προβλήματα και να ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας όλοι αυτοί που μας τα δημιουργούν!

Ως εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Αττικής δίνουμε απάντηση στην πολιτική της Περιφερειακής Αρχής, που σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνησή της, προωθεί με συνέπεια όλο το πλέγμα της αντιλαϊκής τους πολιτικής, μοιράζοντας πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιώτες με βάσει το κριτήριο του επιχειρηματικού κέρδους.

Τα έργα που συνδέονται με ικανοποίηση λαϊκών αναγκών (παιδικοί σταθμοί, αντιπλημμυρικά κλπ) καρκινοβατούν, ενώ αυτά που εξυπηρετούν την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Αττικής, καθώς και ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες προτάσσονται…

Περαιτέρω και σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών προωθείται η πολιτική των «μηδενικών» επί της ουσίας νέων μόνιμων προσλήψεων, καθώς και των απολύσεων των συμβασιούχων, γεγονός που οδηγεί στην απογύμνωση των υπηρεσιών από μόνιμο προσωπικό, στην εντατικοποίηση της δουλειάς αυτών που μένουν πίσω, καθώς και στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, ελέω «έλλειψης προσωπικού», όπως υποκριτικά επικαλούνται…

Η καθημερινότητα μας επιβαρύνεται περαιτέρω με αυθαίρετες τιμωρητικές αποφάσεις «μετακινήσεων» ενοχλητικών συναδέλφων και στον αντίποδα αναθέσεων στις θέσεις ευθύνης αρεστών, οι οποίοι πολλές φορές είναι μέλη της παράταξης – συνδικαλιστικού βραχίωνα του Περιφερειάρχη στο Σωματείο μας!

Δε λύνονται βασικά ζητήματα που άπτονται της υγιεινής και της ασφάλειας των εργαζομένων, με αποτέλεσμα παρανόμως να μην έχουν χορηγηθεί ποτέ, εδώ και χρόνια, τα ΜΑΠ στους δικαιούχους, καθώς και 1,5 μήνα τώρα να είναι χωρίς καθαριότητα όλες οι υπηρεσίες του Νοτίου Τομέα Αθηνών, λόγω της λήξης της σχετικής σύμβασης με τον εργολάβο…

Συνεχίζεται δε ο αντεργατικός κατήφορος με την προκήρυξη ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την εκλογή των αιρετών μελών του Υπηρεσιακού μας Συμβουλίου, τσαλαπατώντας τις αποφάσεις των εργαζομένων, μόνο και μόνο για να απαλλαχτούν από τις ενοχλητικές φωνές και για να καταστήσουν ανενόχλητοι το Υπηρεσιακό Συμβούλιο πεδίο ρουσφετιού, εργαλείο χειραγώγησης των συναδέλφων…

Απαντάμε συλλογικά, συσπειρωνόμαστε στο Σωματείο μας!

Διεκδικούμε:

  1. Αύξηση 20% στους μισθούς μας – Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού – Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας – Πλήρης μισθολογική και βαθμολογική αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας εκτός δημόσιου τομέα, που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, με όλες τις σχέσεις εργασίας – Αναγνώριση της διετίας 2016-2017, χορήγηση κλιμακίου ανά διετία και στους ΥΕ-ΔΕ.
  2. Χορήγηση μηνιαίου ποσού για την κάλυψη της εντός έδρας κίνησης των υπαλλήλων των ελεγκτικών μηχανισμών των Περιφερειών.
  3. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, «μονιμοποίηση» συμβασιούχων.
  4. Σταμάτημα της αυθαιρεσίας των «μετακινήσεων» – επαναφορά της ρύθμισης για απαίτηση αίτησης του εργαζόμενου και σύμφωνης γνώμης του Υ.Σ.
  5. Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 € για κάθε τέκνο.
  6. Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
  7. Πλαφόν στις τιμές των βασικών ειδών κατανάλωσης, ένδυσης, διατροφής – Κατάργηση φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  8. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και επιδότηση ενοικίου για τα λαϊκά στρώματα.
  9. Προώθηση τεχνικών έργων με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στις Υπηρεσίες μας, προώθηση υπηρεσιακών μεταβολών με στοιχειώδη αντικειμενικά κριτήρια.

Μόνο η δική μας συλλογική δράση μπορεί να κάνει πραγματικότητα τις διεκδικήσεις μας, να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα στην καλυτέρευση της ζωής μας, πραγματικά να μας δώσει ανάσα απέναντι στην βαρβαρότητα αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος. 

 ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ