συντονιστική-επιτροπή-μπλόκου-καρδί-364864
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 01.02.2023 | 23:53

Συντονιστική επιτροπή μπλόκου Καρδίτσας: “Η κυβέρνηση κλείνει τους δρόμους”

Παραμένουν οι αγρότες της Καρδίτσας και των Τρικάλων στο μπλόκο που έχει στηθεί περιμετρικά του κυκλικού κόμβου στο ύψος του Ε-65 στην Καρδίτσα, το οποίο ενισχύεται καθημερινά και από άλλους αγρότες.

Εκπρόσωποι της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου σε συνέντευξη τύπου κατήγγειλαν την κυβέρνηση για αυταρχισμό και χρήση βίας, ενώ επεσήμαναν ότι είναι δική της ευθύνη το κλείσιμο των δρόμων και η ταλαιπωρία των πολιτών. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης, τονίστηκε, να ανοίξει τον Ε-65, για να ανέβουν με τα τρακτέρ πάνω, και να ομαλοποιηθεί η κίνηση στην παλιά εθνική οδό Καρδίτσας-Αθηνών και στο δρόμο Καρδίτσας-Λάρισας. Παράλληλα, οι αγρότες καθημερινά ανεβαίνουν πεζοί στην Ε-65 όπου κάνουν γενική συνέλευση.

Αναλυτικότερα, σε ανακοίνωση της συντονιστικής του μπλόκου, μεταξύ άλλων καλούνται και όσοι αγροκτηνοτρόφοι δε συμμετέχουν στον αγώνα , να ενισχύσουν το μπλόκο, ενώ καλούνται εργαζόμενοι και άλλα λαϊκά στρώματα να συμπαρασταθούν στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι αγρότες.

“Καλούμε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους της Καρδίτσας που ακόμα δεν συμμετέχουν στην αγωνιστική κινητοποίηση, να έρθουν στο μπλόκο και να πάρουν μέρος στις αγωνιστικές δράσεις, για να δυναμώσει ο αγώνας μας και ν’ αυξηθεί περισσότερο η αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση, ώστε ν’ αναγκαστεί να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας.

Καλούμε, ακόμα, τους αγροτοκτηνοτρόφους των άλλων περιοχών της χώρας να μπουν μαζικά και δυναμικά στη μάχη, στήνοντας μπλόκα παντού.

Καλούμε, τέλος, τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα των χωριών και των πόλεων να συμπαρασταθούν στον αγώνα επιβίωσης που δίνει η αγροτιά και επειδή είναι δίκαιος, αλλά και γιατί έχουμε κοινό αντίπαλο – την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται – κοινά προβλήματα, κοινά αιτήματα και κοινούς αγωνιστικούς στόχους.

Καταγγέλλουμε την τρομοκρατική επιχείρηση της κυβέρνησης σε βάρος μας που, με την χρησιμοποίηση της βίας των ΜΑΤ, την αστυνομική πολιορκία κι αποκλεισμό της περιοχής μας, στόχο είχε να μην επιτρέψει την πραγματοποίηση της κινητοποίησής μας και το στήσιμο του μπλόκου, να στρέψει τα άλλα λαϊκά στρώματα εναντίον μας και, ταυτόχρονα, να στείλει μήνυμα στους συναδέλφους μας σ’ όλη τη χώρα και σ’ όλο το λαό ότι είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί «δια πυρός και σιδήρου» την αντιλαϊκή πολιτική της. Μια επιχείρηση που απέτυχε οικτρά, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η κινητοποίηση έγινε και το μπλόκο στήθηκε, ετοιμάζονται μπλόκα και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ τα άλλα λαϊκά στρώματα, αντί να στραφούν εναντίον μας, εκφράζουν την συμπαράσταση κι αλληλεγγύη τους στον αγώνα μας.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και την ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχει συρρικνώσει το εισόδημά μας και μας σπρώχνει στον καιάδα της ανεργίας, της φτώχειας και της κοινωνικής εξαθλίωσης.

Οι τεράστιες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές που αναγκαζόμαστε να πουλάμε τα προϊόντα στους εμπόρους, τις περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, τις καταστροφές στην παραγωγή μας από την κακοκαιρία που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ έχουν καταποντίσει το εισόδημά μας.

Ταυτόχρονα κι εμείς οι παραγωγοί όπως όλος ο λαός, καλούμαστε να πληρώσουμε τα πανάκριβα προϊόντα διατροφής στα Σούπερ Μάρκετ, τους διογκωμένους λογαριασμούς για το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο, τη θέρμανση, τις μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα, στα νοίκια των παιδιών μας που σπουδάζουν, γενικότερα για όλα τα έξοδα της λαϊκής οικογένειας που έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, προκειμένου ν’ αυγαταίνουν τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων, μιας χούφτας πλουτοκρατών που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας και κερδοσκοπούν σε βάρος του πενιχρού λαϊκού εισοδήματος.

Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα και γι’ αυτό βγαίνουμε στους δρόμους του αγώνα.

Διεκδικούμε:

— Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους. Ειδικά για το βαμβάκι, να υπάρξει αναπλήρωση στο ύψος του 1 ευρώ το κιλό για όλους τους παραγωγούς, που αντιστοιχεί στην αύξηση του κόστους παραγωγής και στην κατρακύλα της τιμής του προϊόντος.

— Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια, ουσιαστική επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών.

— Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

— Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ,ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, για έγκαιρες εκτιμήσεις – αποζημιώσεις.

— Να κατασκευαστούν τα αναγκαία έργα υποδομής, αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά κ.α. στην περιοχή μας.