Συνδικάτο ΟΤΑ σε ΠΕΔΑ: Κατήγγειλε δημοτικές αρχές για απουσία λήψης μέτρων προστασίας - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
1
Δεκέμβριος
Back

Συνδικάτο ΟΤΑ σε ΠΕΔΑ: Κατήγγειλε δημοτικές αρχές για απουσία λήψης μέτρων προστασίας

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ πραγματοποίησε σήμερα Τετάρτη 23 του Δεκέμβρη παράσταση διαμαρτυρίας στην ΠΕΔ Αττικής με σκοπό να καταγγείλει ότι πολλές δημοτικές αρχές της Αττικής αρνούνται να πάρουν μέτρα ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού, με πρόσφατα παραδείγματα τους δήμους Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Πειραιά, Λυκόβρυσης Πεύκης κ.α.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση  του στο Συνδικάτο σημειώνει:

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με το πρόεδρο κ. Μαρκόπουλο και τον γραμματέα κ. Μαυρίδη τονίστηκε ότι δεν μπορεί από την μία οι ειδικοί να δηλώνουν ότι θα πρέπει οι μαζικοί χώροι δουλειάς να πάρουν αυξημένα μέτρα, δηλαδή να γίνονται συχνά τεστ στους εργαζόμενους, απολυμάνσεις σε χώρους και οχήματα και οι δημοτικές αρχές να επικαλούνται ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν βάζοντας ως δικαιολογία το κόστος.  Ιδιαίτερα, έμφαση δώσαμε, στην επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους δήμους της Δυτικής Αττικής.

Επίσης καταγγείλαμε το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των δήμων δεν έχουν δώσει τα Μέσα Ατομικής Προστασίας στους εργαζόμενους με βάση την ΚΥΑ του 2019 και του 2020, με δικαιολογία, όπως δηλώνουν οι δημοτικές αρχές, τις γραφειοκρατικές χρονοβόρες διαδικασίες και τη κωλυσιεργία των υπηρεσιών. Τονίσαμε ότι σε ένα κλάδο που σε μια πενταετία θρηνεί πάνω από 60 νεκρούς και εκατοντάδες σακατεμένους τέτοιες δικαιολογίες είναι τουλάχιστον απαράδεκτες.

Από τη μεριά του το προεδρείο της ΠΕΔΑ μας επανέλαβε τα περί γραφειοκρατικών διαδικασιών και πρωτοκόλλων, μεταφέροντας ουσιαστικά τις ευθύνες στους ίδιους τους εργαζόμενους, καλύπτοντας τις δικές τους ευθύνες και της κυβέρνησης. Η μόνη δέσμευση που ανέλαβαν ήταν για μία γενικόλογη παρέμβαση στους Δημάρχους της Δυτικής Αττικής.

Τονίσαμε ότι στο κάδρο των ευθυνών πέρα από τη κυβέρνηση είναι και οι δήμαρχοι. Οι ευθύνες τους είναι εγκληματικές. Στην ουσία ακολουθούν την πολιτική της κυβέρνησης που θέλει να αναγάγει το ζήτημα της πανδημίας σε ατομική υπόθεση προσπαθώντας να αποποιηθεί κάθε ευθύνη. Την ίδια γραμμή ακολουθούν και οι δήμαρχοι. Την στιγμή που επικαλούνται ότι δεν έχουν χρήματα για να κάνουν τεστ στους εργαζόμενους ή για να δώσουν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, την ίδια ώρα βρίσκουν λεφτά για τους εργολάβους. Θεωρούμε ότι αν δεν επαρκούν τα χρήματα πρέπει να πάνε οι δήμαρχοι και να διεκδικήσουν από τη κυβέρνηση επιπλέον πόρους, αντί να κάνουν τους νταήδες στους συναδέλφους και δει σε συνδικαλιστικά στελέχη που διεκδικούν να έχουν ασφάλεια στην εργασία τους, καταγγέλλοντας το δήμαρχο  Περιστερίου.

Επίσης ξεκαθαρίσαμε ότι εμείς νερό στο κρασί μας δεν θα βάλουμε. Δεν θα επιτρέψουμε να πεθαίνουν συνάδελφοι μας και κυβέρνηση και δήμαρχοι να σφυρίζουν αδιάφορα.

Απαιτούμε τώρα από τους δημάρχους να προχωρήσουν

  • Σε μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλους τους εργαζόμενους
  • Σε περίπτωση κρούσματος να γίνεται μοριακό τεστ σε όλους τους εργαζόμενους που ήρθαν σε επαφή και όχι μόνο σε όσους είναι κοντά ή στο ίδιο γραφείο ή όροφο με το επιβεβαιωμένο κρούσμα.
  • Σε χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας στο σύνολό τους, συμπεριλαμβανομένων και των εξειδικευμένων μέσων προστασίας για covid-19.
  • Σε συχνές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς, τα οχήματα και τα μηχανήματα.
  • Σε παρουσία γιατρού εργασίας σε μόνιμη βάση στους εργασιακούς χώρους.
  • Σε άδεια ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή μπαίνουν σε καραντίνα ή εργάζονται σε υπηρεσίες που κλείσανε και σε γονείς που έχουν παιδιά σε σχολείο.
  • Σε περίπτωση ασθενείας οικείων, να εξασφαλίζεται διεξαγωγή τεστ με έξοδα του Δήμου.
  • Σε στελέχωση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών που θα επιτηρούν την εφαρμογή, από τους δήμους, των μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!