στους-δρόμους-με-τρακτέρ-βγαίνουν-οι-α-364864
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 17.01.2023 | 09:17

Στους δρόμους με τρακτέρ βγαίνουν οι αγρότες στις 22/1

Συλλαλητήριο με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στους δρόμους, θα πραγματοποιήσουν οι αγρότες του Τυρνάβου την Κυριακή 22 Ιανουαρίου.

Οι αγρότες θα μαζευτούν στα χωριά τους νωρίς το πρωί και θα κατευθυνθούν όλοι μαζί στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου όπου θα γίνει συγκέντρωση, στις 11 π.μ.

Η κινητοποίηση εντάσσεται στις συντονισμένες πανελλαδικές κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στις 8 Γενάρη.

Μιλώντας εισηγητικά στην σύσκεψη ο Στέλιος Τσικριτσής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ολα τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής του δήμου Τυρνάβου έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα το τελευταίο έτος από μια σειρά αρνητικών παραγόντων, χωρίς την υπαιτιότητα των αγροτών. Ελπίζουμε λοιπόν να δοθούν από την κυβέρνηση ποσά που θα καλύπτουν την απώλεια εισοδήματος για τα αχλάδια, τα σταφύλια, αλλά και τα ροδάκινα – νεκταρίνια. Στα ροδάκινα – νεκταρίνια είχαμε πριν λίγα χρόνια τον πλήρη εμπαιγμό, όταν σε ολόκληρο τον νομό Λάρισας αποζημιώθηκαν ελάχιστα στρέμματα, διότι σκόπιμα επιλέχθηκαν ποικιλίες οι οποίες δεν βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη ενίσχυση, του 2021, κανένας συνάδελφός μας δεν αποζημιώθηκε, όπως στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Δεν πάει άλλο , βγαίνουμε στο δρόμο για την επιβίωση μας. Ο,τι κατακτήσαμε αποτέλεσμα της δικής μας δράσης ήταν, με κινητοποιήσεις, μπλόκα, συλλαλητήρια, πίεση προς την εκάστοτε κυβέρνηση. Αυτός είναι ο δρόμος που σας καλούμε να πορευτούμε και είναι μονόδρομος!».

Στα αιτήματα των αγροτών ξεχωρίζει αυτό για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε ροδάκινα, νεκταρίνια, σταφύλια, κεράσια, αχλάδια και αμύγδαλα. Ταυτόχρονα διεκδικούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια, κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, να εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση, την αναπλήρωση εισοδήματος, την εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και την αλλαγή του κανονισμού του, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.