Categories: Εργασιακά

Στάση εργασίας σε εστίαση – διανομείς την Τετάρτη

Τον αγώνα των διανομέων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), η οποία έχει προγραμματίσει πανελλαδική στάση εργασίας για αύριο Τετάρτη, στηρίζει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).

Η διοίκηση της ΠΟΕΕΤ αποφάσισε ομόφωνα την προκήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας στον κλάδο της εστίασης και των διανομέων, από τις 12:00-16:00, τονίζοντας πως «οι τελευταίες εξελίξεις, ειδικότερα στον κλάδο των διανομέων, επιτάσσουν την ανάγκη της κινητοποίησης για να στείλουμε το μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία πως δεν είμαστε αριθμοί αλλά άνθρωποι! Δεν είναι μόνο η προκλητική ενέργεια της efood να εκβιάζει τους διανομείς. Είναι και οι 13 απολύσεις από την KFC με πρόσχημα την έναρξη συνεργασίας με την efood. Είναι οι συνθήκες εργασίας που επικρατούν στην εστίαση χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο από την κυβέρνηση».

Η Ομοσπονδία απαιτεί και διεκδικεί:

Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου με απευθείας πρόσληψη από την efood με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Να δοθεί τέλος στο σύστημα αξιολόγησης bonus (batch) και στα ασαφή και αυθαίρετα κριτήρια παραγωγικότητας.

Να οριοθετηθούν ορθολογικά οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης ώστε να διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια των διανομέων.

Να σταματάει η διανομή όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως καύσωνας, παγετός κ.α. σύμφωνα με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία για εργασίες που διεξάγονται στο ύπαιθρο και τους εξωτερικούς χώρους.

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε) που να διασφαλίζει τις συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα (μέσα ατομικής προστασίας, ένσημα Βαρέα Ανθυγιεινά, εταιρικό κινητό και δίκυκλο).

Χώροι με αποδυτήρια, τουαλέτα και γενική χρήση για κάθε ανάγκη των εργαζομένων διανομέων.

Κήρυξη ως γενικώς υποχρεωτική της ΚΣΣΕ Επισιτισμού – Τουρισμού.

«Στη σφαγή των εργασιακών και ασφαλιστικών διακιωμάτων δεν θα είμαστε θεαΤές» ξεκαθαρίζει η ΠΟΕΕΤ.

Η ΓΣΕΕ

Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ κρούει «για πολλοστή φορά» τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν γενικότερα στον κλάδο των διανομέων στη χώρα , μετά και το θέμα που προέκυψε με γνωστή και ευρείας χρήσης διαδικτυακή πλατφόρμα.

Η ΓΣΕΕ επαναλαμβάνει το αίτημά της για αυστηρή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και ενίσχυσή της με την άμεση λήψη νέων μέτρων, που να ανταποκρίνονται στην ανάγκη προστασίας της εργασίας των συγκεκριμένων εργαζομένων.

Η Συνομοποσπονδία υπογραμμίζει πως έχει τονίσει κατ’ επανάληψη πως οι συνθήκες εργασίας που επικρατούν στους delivery, courier και γενικότερα στους εργαζόμενους σε εργασίες διανομής «αποκαλύπτουν εργασιακό μεσαίωνα. Εντατικοποίηση της εργασίας, δουλειά χωρίς μέτρα ατομικής προστασίας, επιβολή gig ψευδούς αυτό-απασχόλησης, αναγκαστική εργασία σε ακραίες καιρικές συνθήκες, χαμηλές αμοιβές και καταχρηστικά συστήματα αξιολόγησης, ασυντήρητα οχήματα και μη καταβολή της πρόσθετης αποζημίωσης συντήρησης, αναζήτηση εργαζομένων με χρήση ηλεκτρικών πατινιών (εκτός προστασίας ΚΟΚ) συνθέτουν όψεις της εργασιακής κατάσταση στον κλάδο των διανομέων. Ένας κλάδος που βρίσκεται στην πρώτη θέση των εργατικών δυστυχημάτων και στην τελευταία θέση της διαχρονικής ευθύνης των κυβερνήσεων να ρυθμίσουν με αυστηρούς κανόνες και να ελέγξουν τους όρους και τις συνθήκες εργασίας των διανομέων».

Παράλληλα, τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι από τον νόμο ήδη προβλέπεται η υποχρέωση χορήγησης του κατάλληλου εξοπλισμού εργασίας, που περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο τη χορήγηση κράνους, γαντιών κατάλληλου εξωτερικού ρουχισμού και ανακλαστικών, η έγκαιρη και σωστή συντήρηση του μεταφορικού μέσου ή η καταβολή της πρόσθετης αποζημίωσης χρήσης και συντήρησης σε περίπτωση που το μεταφορικό μέσο ανήκει στον εργαζόμενο και η παροχή πληροφοριών και γραπτών κατανοητών οδηγιών στους εργαζόμενους. Ο ρόλος της Επιθεώρησης Εργασίας παραμένει κομβικός ως προς τον εντατικό έλεγχο όλων των επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες μεταφοράς ή διανομής προϊόντων ή αντικειμένων, σημειώνει.

Η Συνομοσπονδία δεσμεύεται για την επαγρύπνηση των οργανώσεων μελών της, Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών, καθώς και του καταναλωτικού της Κινήματος μέσω της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας στις δράσεις υποστήριξης και προώθησης των αιτημάτων των διανομέων.

Απαιτεί δε την άμεση σύγκληση των αρμοδίων Τμημάτων του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας και κυρίως του Συμβουλίου Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, του Τμήματος για την Αδήλωτη Εργασία και του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας προκειμένου να εκδοθούν όλες οι εκκρεμείς υπουργικές αποφάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια των διανομέων και να προωθηθούν χωρίς καθυστέρηση οι απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για την προστασία όλων των όρων εργασίας των διανομέων.

Comments are closed.


Recent Posts

Έρχεται νόμος – σκούπα για τα ΑΕΙ

Νόμο - σκούπα για τα ΑΕΙ ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή». Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο που…

3 ώρες ago

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ντέρμπι για τρεις – Ποιος έχει προβάδισμα

Σε μάχη για τρεις εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση για τον αρχηγό του Κινήματος Αλλαγής, Όπως φαίνεται και από τη δημοσκόπηση…

3 ώρες ago

Φρικτός θάνατος 8χρονης στο Κερατσίνι

Τραγικό θάνατο βρήκε ένα 8χρονο κορίτσι στο Κερατσίνι, όταν διέφυγε της προσοχής των δικών της και σφήνωσε σε μεταλλική πόρτα εργοστασίου.…

3 ώρες ago

Σούπερ Μάρκετ-Νέα μέτρα: Ανατροπή με την πώληση ειδών κομμωτικής

Tα νέα μέτρα περιγράφονται αναλυτικά στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε το μεσημέρι του Σαββάτου. Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από τη…

3 ώρες ago

Θεμιστοκλέους για lockdown: Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να μη γίνει

Για τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να αποφευχθεί το lockdown και οι «παρενέργειες» του μίλησε, μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας…

3 ώρες ago

Θεσσαλονίκη: 53χρονη νεκρή από φωτιά σε διαμέρισμα

Μια 53χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της σήμερα (20/11) μετά από φωτιά που ξέσπασε γύρω στις τέσσερις το απόγευμα σε…

3 ώρες ago