σοβαρός-τραυματισμός-εργαζόμενου-στ-1011651
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 22.11.2022 | 11:14

Σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενου στον ΧΥΤΑ Φυλής

ΧΥΤΑ Φυλής: Σοβαρά στο χέρι του τραυματίστηκε εργαζόμενος, όταν κινητήρας γερανού τέθηκε σε λειτουργία κατά την διάρκεια εργασιών επισκευής. Το εργατικό ατύχημα συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα στο εργοστάσιο της μηχανικής ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ) του ΕΔΣΝΑ, στον ΧΥΤΑ Φυλής.

«Ανάλογα ατυχήματα, συχνά θανατηφόρα όπως ηλεκτροπληξίες, πτώσεις από μεγάλα ύψη, τείνουν να γίνουν κανονικότητα στους χώρους δουλειάς και ειδικότερα στις βιομηχανίες. Μόνο το προηγούμενο δίμηνο σε μια σειρά εργοστάσια στην περιοχή του Θριασίου δύο εργαζόμενοι έχουν χάσει την ζωή τους (στον Παϊρη και στην ΕΛΑΣΤΡΟΝ), ένας ακόμα εργαζόμενος σε αποθήκη επιχείρησης ηλεκτρονικού εμπορίου στο Μενίδι, ενώ πολλοί ακόμα ακρωτηριάστηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά χωρίς καν να γίνει καταγραφή», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδος και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Συνεχίζοντας αναφέρουν τα εξής:

«Συνάδελφοι, αποδεικνύεται ότι σε κάθε εργοστάσιο είτε αυτό ανήκει σε κάποιον επιχειρηματία είτε σε αυτά που αναλαμβάνουν δραστηριότητες υπό την διαχείριση του κράτους όπως η μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης, η προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζόμενων δεν αποτελεί προτεραιότητα. Σε κάθε περίπτωση, είτε η παραγωγή σχετίζεται άμεσα με το κέρδος των μετόχων, είτε αφορά την υλοποίηση της αντιλαϊκής κρατικής πολιτικής στην διαχείριση των απορριμμάτων όπως συμβαίνει στις μονάδες του ΕΔΣΝΑ, ο σχεδιασμός της παραγωγής δεν λαμβάνει υπόψιν τις δυνατότητες που σήμερα υπάρχουν για να προστατευτεί η ζωή και η υγεία των εργαζομένων.

Η απουσία ελέγχων και μέτρων όπως η εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου για κάθε εργασία, η ελλιπής συντήρηση εξοπλισμού και εγκαταστάσεων, η ανεπαρκής εκπαίδευση των εργαζομένων και η εντατικοποίηση, συνθέτουν την γενική εικόνα των χώρων δουλειάς με τις πλάτες της κυβέρνησης και του κράτους. Αυτή η κατάσταση ενισχύεται διαχρονικά με την παρέμβαση όλων των κυβερνήσεων, μέσα από τους νόμους που υπονομεύουν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και κάθε άλλη αρχή ελέγχου, μέσα από την γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της διάλυσης του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας και τόσων άλλων αντίστοιχων παρεμβάσεων.

Απαιτούμε να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια του ατυχήματος.

Ειδικότερα:

  1. Να προσδιοριστεί αν ο ΕΔΣΝΑ διέθετε ολοκληρωμένη μελέτη εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου για τις εργασίες στο συγκεκριμένο τμήμα.
  2. Να προσδιοριστεί αν ο ΕΔΣΝΑ είχε εξασφαλίσει την απαραίτητη εκπαίδευση των εργαζομένων για τις σχετικές εργασίες που απαιτούνται, στο τμήμα που συνέβη το ατύχημα, αν είχε εξασφαλίσει εκ των προτέρων κάθε διαθέσιμο μέτρο πρόληψης (μπουτόν ασφαλείας) για να αποφευχθεί. Ειδικότερα αν οι εργαζόμενοι είχαν προμηθευτεί ειδικό εξοπλισμό (ΜΑΠ), για τις ανάγκες της συγκεκριμένης εργασίας.

Συνάδελφοι,

Παίρνουμε στα χέρια μας την προστασία της ζωής και της υγείας μας, σε κάθε χώρο δουλειάς!

  • Δυναμώνοντας την οργάνωση στα σωματεία και την συμμετοχή στις πρωτοβουλίες τους ενάντια στο κοινό μέτωπο κυβέρνησης και εργοδοτών.
  • Συγκροτώντας Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας από τους ίδιους τους εργαζόμενους και επιβάλλοντας με αγωνιστική δράση όσα είναι αναγκαία.

Δεν μπορεί να υπάρχει η παραμικρή ανοχή, κανένας συμβιβασμός για τον εργάτη να ζει με τον φόβο αν θα γυρίσει από τη δουλειά όρθιος, σε μια εποχή μάλιστα όπως η σημερινή, στην οποία η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνικής επιτρέπει την καλύτερη πρόληψη και αποτροπή των “ατυχημάτων” ακόμα και στα πιο δύσκολα επαγγέλματα».