σωματείο-εργαζομένων-θριάσιου-αλληλ-1055709
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 02.08.2022 | 12:24

Σωματείο εργαζομένων Θριάσιου: Αλληλεγγύη στον αγώνα εργαζομένων ναυπηγείων Ελευσίνας ενάντια σε απολύσεις

Το σωματείο εργαζομένων του Θριάσιου στην Ελευσίνα, εξέδωσε ανακοίνωση, ώστε να υποστηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων στα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Στην διαδικασία της συζήτησης στην Επιτροπή της Βουλής, ήταν αποκαλυπτική η τοποθέτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας ΟΝΕΧ, στην οποία ετοιμάζεται η παράδοση του ναυπηγείου, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι οι θα απολυθούν, χωρίς καμία διασφάλιση ότι θα τους καταβληθούν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει την συμφωνία που έχει υπογράψει η εταιρεία ΟΝΕΧ με την πλειοψηφία του Σωματείου Εργαζομένων στα Ναυπηγεία, με την δικαιολογία ότι αποτελεί «ιδιωτικό συμφωνητικό»!!!

Το, λεγόμενο για προπαγανδιστικούς λόγους, «σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων», περιλαμβάνει τερατώδεις «εξαιρέσεις» ακόμη και από την ισχύουσα πετσοκομμένη εργατική νομοθεσία, προς όφελος του νέου «επενδυτή», με χαρακτηριστικό το ότι «οι νέες εταιρείες δεν θεωρούνται διάδοχες της παλιάς» και «οι απαιτήσεις των εργαζομένων αποχαρακτηρίζονται και δεν θεωρούνται πλέον εργατικές» και θα αποτελέσει «πρότυπο» για παρόμοιες επενδύσεις.

Τη στήριξη της κυβέρνησης στους εργοδοτικούς σχεδιασμούς για το χτύπημα των θέσεων εργασίας και όσων εργατικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει, επιβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στα Ναυπηγεία να δηλώνει «εμείς τα έχουμε βρει με τον επενδυτή».

Απέναντι τους, εκτός από την εργοδοσία, την κυβέρνηση και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία που αγωνίζονται για τις θέσεις εργασία και τα δικαιώματα τους, έχουν και την Δημοτική αρχή Ελευσίνας και την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, που σε πρόσφατη συνεδρίαση αρνήθηκαν να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων.

Αποκαλυπτικές για τη στήριξη της εργοδοσίας από όλες τις κυβερνήσεις ήταν οι ευχαριστίες του προέδρου της ΟΝΕΧ για την παράδοση των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που έκλεισε και την πρώτη συμφωνία για την παράδοση και των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Ακόμα πιο αποκαλυπτική ήταν η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης ότι η σύμβαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σύρου στην ΟΝΕΧ είναι «ωραίο μοντέλο» το οποίο θα ισχύσει για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας γιατί «είναι γνωστό ότι το κράτος έχει συνέχεια», με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ να προσθέτει ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση εκκίνησε την προσπάθεια αναβίωσης των ναυπηγείων».

Υπενθυμίζουμε ότι στα Ναυπηγεία Σύρου, όπου εφαρμόζεται ήδη το «εργασιακό μοντέλο», όλοι οι εργαζόμενοι στην παραγωγή – με εξαίρεση μερικούς μόνιμους διοικητικούς – είναι εργολαβικοί που πληρώνονται με ωρομίσθιο…

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και στη φάση της καπιταλιστικής ανάκαμψης, μόνιμα χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι, που πληρώνουμε, με την ένταση της εκμετάλλευσης, την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Καλούμε όλα τα σωματεία της Δ. Αττικής να στηρίξουμε, με κάθε δυνατό τρόπο, τον αγώνα των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και τη Συγκέντρωση στη Βουλή, που οργανώνει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής.

Γνωρίζουμε ότι για να έχουν προοπτική οι αγώνες μας, χρειάζεται να στρέφονται ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους, και την Ευρωπαϊκή Ένωση που τους στηρίζει. Να διεκδικούν την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της Ελλάδας και των επιστημονικών επιτευγμάτων για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών».