ΣΕΣΥΑ: Το υπ. Μετανάστευσης εμπαίζει τους συμβασιούχους που οδηγούνται στην ανεργία - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
26
Νοέμβριος
Back

ΣΕΣΥΑ: Το υπ. Μετανάστευσης εμπαίζει τους συμβασιούχους που οδηγούνται στην ανεργία

Την απαξιωτική στάση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ο οποίος όπως καταγγέλλουν οι οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας Ασύλου, δεν εμφανίστηκε στην προγραμματισμένη συνάντηση με το ΣΕΣΥΑ, την ΑΔΕΔΥ και το Συλλόγου Υπαλλήλων της Υπηρεσίας Ασύλου & Αρχής Προσφυγών για των θέμα της ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου καταγγέλλει το Σωματείο.

“Τη στιγμή λοιπόν που 17 συνάδελφοι/ισσες θα βρεθούν στην ανεργία μετά από πέντε και έξι χρόνια εργασίας, το Υπουργείο επιλέγει να εμπαίζει τους εκπροσώπους του ΣΕΣΥΑ και να αποκρύπτει το σκεπτικό της μη ανανέωσης, ενισχύοντας τη θέση του Σωματείου ότι η απόφαση αυτή είναι εκδικητική και τιμωρητική.”, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το ΣΕΣΥΑ.

Αναλυτικά:

Την Τετάρτη 29 Απριλίου το ΣΕΣΥΑ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μαζί με μόνιμους/ες συναδέλφους/ισσες της Υπηρεσίας Ασύλου, πρωτοβάθμια σωματεία και συλλογικότητες. Την ίδια ώρα συμβασιούχοι συνάδελφοι/ισσες μας πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το κτήριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου μαζί με μέλη του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων Λέσβου, μέλη του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ, καθώς και με τη στήριξη άλλων εργατικών σωματείων, απαιτώντας την άμεση ανάκληση των τιμωρητικών απολύσεων.

Στην Αθήνα, την ίδια ώρα ήταν προγραμματισμένη συνάντηση του ΣΕΣΥΑ, της ΑΔΕΔΥ και του Συλλόγου Υπαλλήλων της Υπηρεσίας Ασύλου & Αρχής Προσφυγών με τον Υπουργό. Ο κ. Μηταράκης, απαξιώνοντας τους εκπροσώπους των εργαζομένων, δεν εμφανίστηκε στην προγραμματισμένη συνάντηση και αντί αυτού παρουσιάστηκε ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, κ. Κωστάκος. Οι εκπρόσωποι των συλλογικών φορέων ενημερώθηκαν από τον διευθυντή του γραφείου του Υπουργού ότι ο κ. Μηταράκης δε θα παραβρεθεί και θα πρέπει να συνομιλήσουν με τον ίδιο, σε μια αδιανόητη ενέργεια εκτός οποιουδήποτε θεσμικού πλαισίου και στοιχειώδους σεβασμού στους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διαχείρισης του προσφυγικού. Στη σύντομη συζήτηση που ακολούθησε, και της οποίας το ύφος και την επιχειρηματολογία του κ. Κωστάκου, το ΣΕΣΥΑ ελπίζει ότι ο Υπουργός δε θα αναπαράγει και υιοθετήσει στην επικείμενη συνάντηση μας τη Δευτέρα 04/05, ακούσαμε για ακόμα μία φορά τα ίδια σαθρά επιχειρήματα. Σε γενικευμένο πλαίσιο αδιαφάνειας επανελήφθησαν τα περί  «τεχνικών θεμάτων» (τα οποία μέχρι εκείνη την ώρα ήταν κατά το Υπουργείο νομικά κωλύματα), αναφέρθηκε το διαβόητο έγγραφο της Υπηρεσίας Ασύλου, το οποίο στηρίζει την απόφαση μη ανανέωσης των συμβάσεων, έγγραφο το οποίο για ακατανόητους λόγους το Υπουργείο επιλέγει να μην εμφανίζει στους/ις εργαζομένους/ες, παρότι το αιτήθηκαν. Τέλος, στη νόμιμη απαίτηση του Σωματείου να λάβει γνώση των λόγων απόλυσης των 17 συναδέλφων, η απάντηση από πλευράς του κ. Κωστάκου ήταν ότι το Υπουργείο έχει ζητήσει γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να απαντήσει εάν μπορεί να μας τους γνωστοποιήσει (!), ουσιαστικά συνεχίζοντας το ατελείωτο κρυφτούλι, ενώ στην ίδια κουβέντα ο κ. Κωστάκος δήλωσε ότι υπάρχουν διάφοροι δικηγόροι (ιδιώτες;;;) που έχει συμβουλευτεί το Υπουργείο για την υποτιθέμενη βασιμότητα του εγγράφου που απέκλεισε τους/ις συναδέλφους/ισσες από την ανανέωση. Τη στιγμή λοιπόν που 17 συνάδελφοι/ισσες θα βρεθούν στην ανεργία μετά από πέντε και έξι χρόνια εργασίας, το Υπουργείο επιλέγει να εμπαίζει τους εκπροσώπους του ΣΕΣΥΑ και να αποκρύπτει το σκεπτικό της μη ανανέωσης, ενισχύοντας τη θέση του Σωματείου ότι η απόφαση αυτή είναι εκδικητική και τιμωρητική. 

Το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου συνεχίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας, διεκδικώντας την ανανέωση όλων των συμβάσεων και την επιστροφή όλων των συναδέλφων/ισσών μας στις θέσεις τους. Το ΣΕΣΥΑ καλεί το Υπουργό κ. Μηταράκη να αναθεωρήσει τη στάση του απέναντι στους/ις συμβασιούχους της Υπηρεσίας Ασύλου και να δώσει τέλος στην προσχηματική επιχειρηματολογία που έχει υιοθετήσει. Το ΣΕΣΥΑ δηλώνει απερίφραστα ότι θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τις δράσεις του με όλα τα διαθέσιμα μέσα για να θωρακίσει τόσο τους 17 συναδέλφους/ισσα, όσο και κάθε συνάδελφο/ισσα μας απέναντι στην εκδικητική στάση των εκάστοτε πολιτικών προϊσταμένων.

Συνεχίζουμε την απεργία διαρκείας κατόπιν της πρόσφατης απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου, αποφασίζοντας τη συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς.

Καμιά/Κανείς δεν περισσεύει, όλες/όλοι πίσω στις θέσεις μας.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!