σε-υποχρεωτική-διαθεσιμότητα-οδηγοί-224916
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 28.03.2014 | 16:38

Σε υποχρεωτική διαθεσιμότητα οδηγοί και πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ. Αντίδραση από ΠΕΟΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ

Σε υποχρεωτική διαθεσιμότητα, από 15 έως 30 ημέρες, μπαίνουν οι οδηγοί και τα πληρώματα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ οι οποίοι υπηρετούν στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την Κυριακή, όσοι επιθυμούν, θα υποβάλουν σχετική αίτηση για μετάταξη σε ανάλογη θέση στο ΕΚΑΒ.Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας – θα διαρκέσει από 15 ημέρες έως έναν μήνα- θα λάβουν τα τρία τέταρτα των μηνιαίων αποδοχών τους.

Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας, θα καταβάλλονται οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου, οι οποίες αναλογούν σε κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση, πρόνοια και υγειονομική περίθαλψη.

Όσοι από τους οδηγούς δεν κατέχουν την προβλεπόμενη επαγγελματική άδεια οδήγησης (τουλάχιστον Γ΄ κατηγορίας), θα τοποθετούνται σε προσωποπαγείς θέσεις του ΕΚΑΒ, οι οποίες θα καταργούνται με την αποχώρησή τους.

Σε διαθεσιμότητα 15 ημερών θα τεθούν όσοι εργαζόμενοι ανήκουν στις εξής κοινωνικές κατηγορίες: Έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω, είναι πολύτεκνοι, έχουν σύζυγο ή τέκνο με αναπηρία 67% και πάνω, ασκεί τη γονική μέριμνα τέκνου (εφόσον το ετήσιο εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ), έχει οριστεί δικαστικός συμπαραστάτης (εισόδημα έως 12.000 ευρώ), είναι υπάλληλος με σύζυγο που τελεί επίσης σε διαθεσιμότητα ή έχει απολυθεί.

Κινητοποιήσεις από την ΠΕΟΔΗΝ

Την απόσυρση της διάταξης για τη διαθεσιμότητα των οδηγών των ασθενοφόρων των δημόσιων νοσοκομείων ζήτησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) από τον υφυπουργό Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα στη διάρκεια συνάντησης που είχαν την Παρασκευή. «Ζητήσαμε την απόσυρση της Διάταξης και περιγράψαμε το χάος και τους κινδύνους για την υγεία των ασθενών που θα δημιουργηθούν στα Νοσοκομεία, από την στιγμή που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα οι οδηγοί» ανακοίνωσε η  ΠΟΕΔΗΝ. Η Ομοσπονδία προγραμμάτισε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας.

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ

Η Κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο επιχειρεί να συστηματοποιήσει τη διάλυση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και παράλληλα να προετοιμάσει το έδαφος για το επόμενο Μνημόνιο. Σε αυτό επέλεξε ο Υπουργός Υγείας να συμπεριλάβει διάταξη με  την οποία οι Οδηγοί των Νοσοκομείων τίθενται σε  Διαθεσιμότητα και μεταφέρονται στο σύνολό τους στο ΕΚΑΒ. Με τη διάταξη αυτή διαλύονται τα Νοσοκομεία και ταυτόχρονα  εκτός από τη νέα εργασιακή δοκιμασία των υπαγόμενων σε διαθεσιμότητα, ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη εκχώρηση των δευτερογενών διακομιδών στα ιδιωτικά συμφέροντα, αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΑΔΕΔΥ

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει την Κυβέρνηση που προωθεί τη συνεχή υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και καλεί τους εργαζόμενους να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ και των Πρωτοβάθμιων Σωματείων των Νοσοκομείων όλης της χώρας.