σ-ε-σ-τ-η-υπογράφηκε-νέα-τριετής-συλλογ-1037745
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 23.06.2022 | 17:13

Σ.Ε.Σ.Τ.Η: Υπογράφηκε νέα τριετής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ των εργαζομένων και της Τράπεζας

Υπεγράφη την Πέμπτη 23/06/2022 η νέα τριετής Ε.Σ.Σ.Ε. μεταξύ του Συλλόγου Εργαζομένων και της Διοίκησης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου (Σ.Ε.Σ.Τ.Η) με ισχύ από την 01- 04-2022 έως και την 31-03-2025.

Οι συναντήσεις και οι διαπραγματεύσεις ήταν πολλές και σε πολλά σημεία απαιτητικές και δύσκολες, είχαν ωστόσο ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας η οποία θα διαμορφώνει ένα σταθερό εργασιακό περιβάλλον, αλλά και να διασφαλιστούν οικονομικές απολαβές για τους εργαζόμενους πλέον όσων προβλέπονται από την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που συμφωνήθηκε και υπεγράφη τέλος Μαρτίου 2022 μεταξύ ΟΤΟΕ -Τραπεζών.

Στόχος των διαπραγματεύσεων και της επίτευξης της συμφωνίας αυτής ήταν η θωράκιση των θέσεων εργασίας και η εισοδηματική ενίσχυση των εργαζομένων και να συμβάλλουμε με την σειρά μας στην θετική αντιστάθμιση των εισοδηματικών απωλειών, εν μέσω ενός έντονα δυσχερούς οικονομικού κλίματος (πληθωριστικές τάσεις, αύξηση ενεργειακού κόστους, κλπ). Η αίσια έκβαση της συμφωνίας, αποδεικνύει την έμπρακτη αναγνώριση πολλών εκ των θεμάτων που τέθηκαν εκ μέρους του Σωματείου μας, όσον αφορά στις οικονομικές και θεσμικές βελτιώσεις του εργασιακού μας περιβάλλοντος, καθώς και τη βούληση των δύο μερών για τη διατήρηση ενός ήρεμου εργασιακού περιβάλλοντος κάνοντας παράλληλα πράξη αιτήματα τα οποία χρόνιζαν την τελευταία δεκαετία. Το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων δείχνει παράλληλα τον δρόμο και σε άλλους αντιπροσωπευτικούς συλλόγους εργαζομένων και τραπεζικά ιδρύματα, να επιδιώξουν την επίτευξη αντίστοιχων αποτελεσμάτων, ειδικά στις ταραχώδεις συνθήκες που διάγει τόσο ο τραπεζικός κλάδος όσο και σύσσωμη η ελληνική κοινωνία.

Σε θεσμικό επίπεδο μεταξύ των όσων συμφωνήθηκαν, αξίζει ιδιαίτερη αναφορά στην απόσχιση και απεμπλοκή του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ από την Ε.Σ.Σ.Ε. ο οποίος θα έρθει για διαπραγμάτευση ως αυτοτελές νομικό κείμενο και από κοινού συμφωνία σε νέα ημερομηνία στο εγγύς μέλλον.

Ειδικότερα, η επίτευξη της συμφωνίας για τις οικονομικές απολαβές των εργαζομένων πέραν των αυξήσεων που προβλέπονται από την Κλαδική Σύμβαση ήταν δύσκολη σε επίπεδο διαπραγμάτευσης. Ο Σύλλογος όμως κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπάρξει μια 3ετής Επιχειρησιακή Σύμβαση που θα αποτελέσει ασπίδα στις συνεχείς εισοδηματικές επιθέσεις, δικλείδα Ασφαλείας για τις θέσεις εργασίας και την οικογενειακή και προσωπική ανάπτυξη των εργαζομένων.

Ως Σύλλογος Εργαζομένων δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε, να διεκδικούμε και να απαιτούμε την βελτίωση των συνθηκών εργασίας μας και θα είμαστε παρόντες σε όλες τις πιθανές εξελίξεις που ενδεχομένως θα ακολουθήσουν για τον κλάδο, ενώ θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας στην πορεία ανάπτυξης του οργανισμού, όπως άλλωστε κάνουμε επί σειρά ετών με αυταπάρνηση και υπευθυνότητα, στη λογική της κοινής πορείας προς το μέλλον και τις προκλήσεις που πιθανόν θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε.

Τέλος, αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά πως οι αγώνες και οι διεκδικήσεις αυτονόητων και δίκαιων αιτημάτων, επιτυγχάνονται μόνο μέσα από Συλλογικές Δράσεις και όχι μεμονωμένα. Η οργάνωση στα πρωτοβάθμια σωματεία είναι ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους όλων

των κλάδων, τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κερδίζονται με αγώνες.