πογεδυ-προεκλογική-αξιοκρατία-κα-725127
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 05.03.2023 | 23:00

ΠΟΓΕΔΥ: «Προεκλογική «αξιοκρατία» και πρακτικές των άριστων αρεστών »

Η Ομοσπονδία πολύ έγκαιρα έθεσε καίρια ερωτήματα σχετικά με τις θέσεις ευθύνης και όχι μόνο, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επίσης κατέθεσε αίτημα ακύρωσης της εξέλιξης της διαδικασίας κρίσεων Διευθυντών η οποία ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, διακόπηκε από τον Μάιο του 2022 και ξαφνικά συνεχίζεται για να ολοκληρωθεί, πριν τις επικείμενες εθνικές εκλογές.“, τονίζει η ΠΟΓΕΔΥ σε ανακοίνωσή της.

Και συνεχίζει: “Η Ομοσπονδία δεν είναι αντίθετη στην κάλυψη θέσεων ευθύνης μέσα από διαδικασίες, όμως δε δύναται να μη καταδικάσει μια διαδικασία που κατέληξε εξαιρετικά χρονοβόρα κρατώντας σε μια ιδιότυπη ομηρία πλήθος συναδέλφων και επιχειρείται σήμερα να «εργαλειοποιηθεί» σε προεκλογικό χρόνο από τον επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του Υπ.Α.Α.Τ. Η αιτούμενη ακύρωση της
διαδικασίας απλά ζητά την επανάληψη της – «μεθοδευμένης» κατά πολλούς – κατάργησης προηγούμενων προκηρύξεων διευθυντών (του 2018) το 2020 επί υπουργίας Βορίδη, με την οποία η τράπουλα «ανακατεύτηκε» και κάποιοι από έσχατοι βρέθηκαν πρώτοι, έχοντας «εμπλουτίσει» τα προσόντα τους. Καλούμε τους πολιτικούς διαδόχους του κου Βορίδη (κυριολεκτικά και μεταφορικά) να πράξουν τα αυτονόητα, στο πλαίσιο της ηθικής και δεοντολογίας που έχουν κάνει σημαία: να φανούν δίκαιοι και αμερόληπτοι αποδεχόμενοι την αίτηση ακύρωσης της
Ομοσπονδίας ώστε να πεισθούν όλοι ότι δεν μεροληπτούσαν τότε και τώρα, υπό τον μανδύα της επιλογής Διευθυντών μέσω διαδικασιών.

Δυστυχώς, ουδείς πλέον τρέφει ψευδαισθήσεις ότι θα βρεθεί αρμόδιος να απαντήσει στην αίτηση της Ομοσπονδίας. Αυτό απαιτεί πολιτικό θάρρος και πολιτισμό, νομική μελέτη και στοιχειώδη πολιτική ευθιξία, αντικείμενα που μάλλον δεν χαρακτηρίζουν τον νυν επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του Υπ.Α.Α.Τ. κο Γεωργαντά, μιας και το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί είναι πλέον καθαρά πολιτικό.

Αντί λοιπόν για μια ειλικρινή και γενναία απάντηση στην Ομοσπονδία μας, επιλέχτηκε η εύκολη οδός της επιχείρησης δίωξης μιας απλής εργαζόμενης που στηρίζει τόσα χρόνια με την εμπειρία της και την προσφορά της όλα τα Σωματεία.

Στόχος αναμφίβολα είναι να προκαλέσουν πλήγμα στη λειτουργία των Συνδικαλιστικών Οργάνων των Γεωτεχνικών και των υπόλοιπων εργαζομένων του Υπ.Α.Α.Τ., πρακτικές που ουδείς από τους προκατόχους του νυν Υπουργού εφάρμοσε ποτέ και παραπέμπουν σε σκοτεινές σελίδες της πολιτικής ιστορίας της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ουδεμία επίσημη και σοβαρή απάντηση, οφείλουμε να επανέλθουμε και να θέσουμε συγκεκριμένα ερωτήματα σε όσους είδαν ξαφνικά όραμα και αποφάσισαν να «προάγουν» την αξιοκρατία στο παρά ένα των εθνικών εκλογών πραγματοποιώντας συνεδριάσεις τοποθέτησης Διευθυντών ακόμη και σε ημέρα εθνικής τραγωδίας και πένθους:

 Θα βγει πρόσκληση κάλυψης των θέσεων στην Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες με ανάκληση όλων των προηγουμένων αποφάσεων ή οι ιθύνοντες επιμένουν στις αλά καρτ τοποθετήσεις ή παρατάσεις τοποθετήσεων που έχουν κάνει; Αν δεν θυμούνται αυτοί τις τοποθετήσεις μπορούμε να τους τις θυμίσουμε εμείς.
 Τι θα γίνει με την στελέχωση του Ταμείου Ανάκαμψης; Αληθεύει ότι αναζητείται ξεχωριστό κτίριο με δυνατότητα στέγασης πολύ περισσότερων ατόμων από τα νυν υπηρετούντα; Πότε επιτέλους θα καλυφθεί η θέση του Διευθυντή; Τι θα γίνει με την ανυπαρξία προθύμων να καλύψουν τις θέσεις μέσα από πρόσκληση; Ποιος τελικά έχει την ευθύνη για την απροθυμία αυτή;
Πως κάποιοι ή κάποιες υπηρετούν εκεί με απευθείας αποσπάσεις και χωρίς να έχουν συμμετάσχει στην διαδικασία της πρόσκλησης; Ιδιαίτερη δε εντύπωση προκαλεί ότι οι απευθείας αποσπάσεις αφορούν σε άτομα από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, μάλλον για αυτούς/αυτές περισσεύουν οι διαδικασίες, έστω και για τα μάτια του κόσμου,
όπως κάνουν τώρα με τις «κρίσεις». Ενδεχόμενα να τους γνωρίζει κάποιος «υπεύθυνος γραφείου» της κατώτερης πολιτικής ηγεσίας, οπότε και θα «εγγυάται» ο ίδιος. Οι διαδικασίες εκεί φαίνεται ότι περισσεύουν.

Είναι επιτέλους καιρός να καταλάβουν κάποιοι ότι οι Δημόσιες Υπηρεσίες δεν είναι φέουδο, ότι η Δημόσια Διοίκηση δε λειτουργεί μόνο με την επίκληση της νομιμότητας αλλά και με κώδικες ηθικής και δεοντολογίας, ότι δε μπορεί να λειτουργούν ως δόκιμοι «σταθμάρχες». Οι πράξεις τους δεν τιμούν την παράταξή τους, η οποία εκτίθεται ανεπανόρθωτα από τους «άριστους αρεστούς» ορισμένων, πόσο δε μάλλον στις τραγικές και δύσκολες μέρες που διανύει η χώρα. Η διαφάνεια και η πολιτική ηθική δεν μπορεί να είναι ζητούμενο το έτος 2023.

Όσο και αν επαίρονται για τη «νομιμότητα» των εν εξελίξει «κρίσεων», απουσιάζει ξεκάθαρα η ηθική και δεοντολογική διάστασή τους, συστατικό απαραίτητο για να υπάρχει σεβασμός και αναγνώριση της διαδικασίας. Ας ρωτήσουν γύρω τους για να δουν την απήχηση των επιλογών τους στον κόσμο, ισχύει το λαϊκό ρητό «ο κόσμος το έχει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι» Ενδεικτικό της απαξίωσης της διαδικασίας είναι ότι στην τελευταία «κρίση» τους, εμφανίστηκαν μόλις δύο υποψήφιοι από τους επτά που κλήθηκαν!!!

Σε ότι αφορά τον κ. Υπηρεσιακό Γραμματέα, ως εντολοδόχο του κου Υπουργού, του αφιερώνουμε μια φράση του Edouard Herriot, Γάλλου Πρωθυπουργού

«Η πολιτική είναι κλάδος της μετεωρολογίας. Η μετεωρολογία, ως γνωστόν, είναι η επιστήμη του από πού φυσάει ο αέρας.» Οποιαδήποτε σύμπτωση με τα πεπραγμένα του κυρίου αυτού και του προϊσταμένου του στο Υπ.Α.Α.Τ. είναι εντελώς τυχαία.”