Categories: Εργασιακά

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής

H Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. σε ανακοίνωσή της αναφέρεται στη μεγάλη φωτιά του περασμένου Σαββάτου (26-9-2020) στο Χ.Υ.Τ.Α. της Φυλής, κρούοντας καμπανάκι κινδύνου:

«Η  μεγάλη φωτιά του περασμένου Σαββάτου (26-9-2020) στο Χ.Υ.Τ.Α. της Φυλής είναι άλλο ένα επεισόδιο στο σήριαλ των «ατυχημάτων» στις εγκαταστάσεις τελικής διάθεσης (Χ.Υ.Τ.Α.) και των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.).

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έχει καταγγείλει επανειλημμένα πως, οι χώροι αυτοί, έτσι όπως λειτουργούν, είναι μόνο κατ΄ όνομα χώροι ασφαλούς διάθεσης και Υγειονομικής Ταφής των Απορριμμάτων.

Οι συνάδελφοί μας που εργάζονται στους Χ.Υ.Τ.Α. ή επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις προκειμένου να αδειάσουν τα απορριμματοφόρα βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με σοβαρούς κινδύνους ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή.

Για την συγκεκριμένη περίπτωση του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής, η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. θέτει το κρίσιμο ερώτημα: Τηρούνται τα προβλεπόμενα από την ΑΕΠΟ του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής, όπως η καθημερινή επικάλυψη με το κατάλληλο για την περίσταση χώμα;

Αν δεν συμβαίνει αυτό, τότε, τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων μένουν ακάλυπτες για ολόκληρες ημέρες με αποτέλεσμα την έντονη δυσοσμία, τον κίνδυνο για την Δημόσια υγεία και τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Επιπλέον, στο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής πέφτουν μεγάλες ποσότητες CLO που προέρχονται από το Ε.Μ.Α.Κ. Φυλής οι οποίες είναι σε διαδικασία ζύμωσης και για αυτόν τον λόγω έχουν πολύ υψηλή θερμοκρασία. Αυτά τα υλικά όταν έρχονται σε επαφή με απορρίμματα μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές.

Τα υλικά αυτά απαγορεύεται αυστηρά να διατίθενται στους Χ.Υ.Τ.Α. ακριβώς γιατί είναι εύφλεκτα.

Ο κ. Γ. Πατούλης και η Εκτελεστική Επιτροπή του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει καθημερινά στο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής και δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την ασφαλή διάθεση των απορριμμάτων σε αυτόν.

Πρέπει να καταλάβει ο κ. Γ. Πατούλης και η Εκτελεστική Επιτροπή του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. πως αυτοί είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την ασφαλή λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής και αυτοί είναι οι υπεύθυνοι για το «ατύχημα» του περασμένου Σαββάτου (26-9-2020). Εκτός και αν έχουν άλλα στο μυαλό τους…

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. δεν μπορεί να επιτρέψει σε κανέναν Περιφερειάρχη και σε κανένα Φο.Δ.Σ.Α. να παίζουν με την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

Ο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής είναι πλέον υπερκορεσμένος και επικίνδυνος για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων και των πολιτών που αναγκάζονται να εισπνέουν τοξικούς καπνούς από τις συνεχόμενες πυρκαγιές.

Υπενθυμίζουμε στον κ. Γ. Πατούλη πως η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ήταν αυτή που αποκάλυψε την πυρκαγιά στον Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής στις 9 Ιουλίου 2020 για την οποία δεν υπήρξε ποτέ καμιά ενημέρωση.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. προειδοποιεί για τελευταία φορά τον κ. Γ. Πατούλη και την Εκτελεστική Επιτροπή του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. πως στο επόμενο «ατύχημα» στον Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής, η εγκατάσταση θα κλείσει και την   αποκλειστική ευθύνη για ότι συμβεί θα την έχουν αυτοί.

Επαναλαμβάνουμε ακόμα μια φορά την ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής που έλεγε με ξεκάθαρο τρόπο: 

  • Να μη γίνει καμιά επέκταση του Ε.Μ.Α.Κ. και του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής.
  • Να κλείσει άμεσα ο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να φύγει ο αποτεφρωτήρας και να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση, να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή ή η επέκταση της υφιστάμενης, να προχωρήσει η ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
  • Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι ενέργειες για την εφαρμογή του ΠΕ.Σ.Δ.Α. με Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα.
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των απορριμμάτων.
  • Να αποκλειστεί η καρκινογόνος καύση των απορριμμάτων.
  • Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Να τηρούνται και να ενισχυθούν τα μέτρα ασφάλειας. Όχι άλλα εργατικά εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων στην διαχείριση των απορριμμάτων».

Comments are closed.


Recent Posts

Δήμος Ηλιούπολης: Στα μουλωχτά μέσα στο κατακαλόκαιρο ιδιωτικοποιεί μέρος της καθαριότητας

«Στα μουλωχτά μέσα στο κατακαλόκαιρο ο Δήμος Ηλιούπολης ιδιωτικοποιεί μέρος της καθαριότητας».  Αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωση της, η δημοτική παράταξη…

2 ώρες ago

Ηλιόπουλος: Ο κ. Οικονόμου αντί να βρίσκεται σπίτι του, έχει το θράσος να μας απειλεί κι από πάνω

«Επί τρεις ημέρες ο επικοινωνιακός μηχανισμός του Μαξίμου γελοιοποιείται με αντικρουόμενες διαρροές, διασύρεται διεθνώς από πρεσβείες χωρών, επιστρατεύει μαφιόζικους εκβιασμούς…

3 ώρες ago

Πέθανε ο σπουδαίος αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 79 ετών ο επιφανής αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύσης Σιμόπουλος.…

3 ώρες ago

Δήμος Φυλής: Διήμερο πανηγύρι το Δεκαπενταύγουστο

Με διήμερο πανηγύρι θα τιμηθεί η Κοίμηση της Θεοτόκου στη Δημοτική Κοινότητα Φυλής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής:…

4 ώρες ago

Πολάκης κατά Άδωνι: Μίλησε ο λαδέμπορας, ο αδιευκρίνιστος

Νέες βολές εξαπέλυσε ο Παύλος Πολάκης με αφορμή ανάρτηση του Αδ. Γεωργιάδης που εγκωμίαζε το ήθος και το χαρακτήρα του…

5 ώρες ago

Σουλτς: Κλώτσησε την πρώην σύντροφό του στο στομάχι όταν ήταν έγκυος για να χάσει το παιδί

Βαριές κατηγορίες για τον αριστερό μπακ της Ντόρτμουντ, ο οποίος θα καθίσει εδώλιο μετά τα όσα βγήκαν στη δημοσιότητα από…

5 ώρες ago