πο-εμδυδασ-ανοικτή-επιστολή-σε-συλλόγ-1145245
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 02.03.2023 | 22:34

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ανοικτή Επιστολή σε Συλλόγους Μηχανικών για διοργάνωση Κοινής Κινητοποίησης για τις Υπηρεσίες Δόμησης

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ διοργάνωσε ένα πρώτο κύκλο κινητοποιήσεων, ώστε να αναδείξει τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου των Διπλωματούχων Μηχανικών, και να διεκδικήσει λύσεις προς όφελος του κλάδου, αλλά και της κοινωνίας και του Περιβάλλοντος. Βασικοί άξονες αποτελούν, η συνεχιζόμενη υποστελέχωση, οι εκτός έδρας μετακινήσεις, η εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες, η αναβάθμιση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών και οι εξευτελιστικές αποδοχές μας.

Ξεκινήσαμε με την Απεργία – Αποχή από μια σειρά λειτουργιών των Υπηρεσιών Δόμησης από 23/1/2023 έως και 13/2/2023 (με πολύ καλή συμμετοχή) και με Στάση Εργασίας στις 2/2 με συγκέντρωση στο ΥΠΕΝ και συνεχίζουμε με κινητοποιήσεις για τις Υπηρεσιακές μετακινήσεις που χρηματοδοτούμε από την τσέπη μας. Οι διεκδικήσεις μας για τις ΥΔΟΜ, όπως αποτυπώθηκαν στο από 16/1/2023 Εξώδικο μας συνάντησαν ευρεία αποδοχή από Συλλόγους και Φορείς Μηχανικών (ΤΕΕ, Κεντρικό και Περιφερειακά Τμήματα, ΣΑΔΑΣΠΕΑ κλπ), αλλά και αυτές για τα μισθολογικά μας θέματα (βλέπε σχετικό Εξώδικο) αφορούν το σύνολο των Μηχανικών, ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση (αυτοαπασχολούμενοι, εργαζόμενοι με Συμβάσεις Έργου, ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ). Τα αρμόδια Υπουργεία, αντί να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν όλους (υπαλλήλους, πολίτες και ελεύθερους επαγγελματίες):

(α) προσπάθησαν με αγωγές να βγάλουν «παράνομη» και «καταχρηστική» την κινητοποίηση μας, αλλά η Δικαιοσύνη δικαίωσε και στους δύο βαθμούς (πρωτόδικα και εφετειακά) την κινητοποίηση μας:

(β) με το άρθρο 83 του Ν.5021/23 δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στη στελέχωση και στη λειτουργία των ΥΔΟΜ:

(γ) με νέα αντεργατική ρύθμιση προσπαθούν να ξεπεράσουν τις δικαστικές αποφάσεις, ώστε να μπορούν μελλοντικά πιο εύκολα να βγάζουν «παράνομες» τις κινητοποιήσεις μας:

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα προβλήματα να εντείνονται:

Αντί να έρθουν προσλήψεις, εκατοντάδες αποχώρησαν με συνταξιοδότηση με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η ελάχιστη επάρκεια στις περισσότερες ΥΔΟΜ και η προβλεπόμενη μειώνεται και άλλο, με αφαίρεση μάλιστα κρίσιμων ειδικοτήτων όπως οι Τοπογράφοι και οι Αρχιτέκτονες.

Αντί να απλοποιηθεί η νομοθεσία δεκάδες τροπολογίες προστίθενται στο ΝΟΚ (και όχι μόνο), αντί να προστατευθεί ο Δημόσιος Έλεγχος γενικεύτηκε με την γενικευμένη κατάργηση  της προέγκρισης άδειας.

Αντί να ενισχυθούν οι υφιστάμενες ΥΔΟΜ δημιουργήθηκαν νέες μέσω “Αναπτυξιακών Οργανισμών”, με προσλήψεις Συμβασιούχων με ελαστικές σχέσεις εργασίας (χωρίς ωράριο, με αμφίβολες αποδοχές, δηλαδή σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας) και υπογραφές Δημάρχων.

Αντί να προστατευθεί η εργασία μας, οι επιθέσεις σε συναδέλφους μας εντάθηκαν, τα δικαστήρια πλέον αποτελούν την καθημερινότητα μας.

Οι διεκδικήσεις μας εκτιμούμε ότι αφορούν όλους και όλες και πρέπει να στηριχθούν έμπρακτα:

 Η στελέχωση των Υπηρεσιών (Δόμησης, Τεχνικών και άλλων) με Διπλωματούχους Μηχανικούς με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας μέσω ΑΣΕΠ ενάντια στη συνεχιζόμενη υποστελέχωση, αφορά την καλή λειτουργία των Υπηρεσιών επ’ ωφελεία των Υπηρεσιών που παρέχουν στους πολίτες αλλά και στους ελεύθερους επαγγελματίες Μηχανικούς.

 Η βελτίωση των αποδοχών των Μηχανικών στο Δημόσιο – πέρα από την αναγκαιότητα της – είναι σε άμεση συνάρτηση και με τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και αυτές των αυτοαπασχολούμενων.

 Το ξεκαθάρισμα της πολυνομίας που συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί όλους και όλες θα βελτιώσει τις σχέσεις Υπηρεσιών με πολίτες και ελεύθερους επαγγελματίες. Η κωδικοποίηση και απλοποίηση της Πολεοδομικής Νομοθεσίας μας αφορά όλους εξίσου.

 Η Νομική Προστασία αλλά και οι σταθερή Νομική Υποστήριξη των Υπηρεσιών θα συμβάλλουν στην ασφάλεια δικαίου που επιτέλους πρέπει να υπάρξει για όλους (Υπαλλήλους, Πολίτες, Ελευθ. Επαγγελματίες).

 Ο εξοπλισμός των Υπηρεσιών με σύγχρονα μέσα και Εργαλεία θα οδηγήσει σε ταχύτερη ανταπόκριση τους στον αυξημένο φόρτο εργασίας.

Ο σαφής και συγκεκριμένος Δημόσιος Έλεγχος σε όλα τα στάδια, προστατεύει το Δημόσιο Συμφέρον και το Περιβάλλον, οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες μετακυλύουν τεράστιες ποινικές και άλλες ευθύνες στους συναδέλφους ελεύθερους επαγγελματίες και οδηγούν σε νέες γενιές “αυθαιρέτων” και νέους κύκλους “τακτοποιήσεων”. Τα συμπεράσματα που μπορούν να βγουν από τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία είναι πολλά σε αυτή nτην κατεύθυνση.

Καλούμε τους Συλλόγους Μηχανικών να οργανώσουμε από κοινού Κινητοποιήσεις για τις Υπηρεσίες Δόμησης και όχι μόνο, ώστε από κοινού να διεκδικήσουμε από την Πολιτεία να

προχωρήσει σε λύσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα όλων μας. Η καταρχήν πρόταση μας είναι όλοι οι Σύλλογοι Μηχανικών, υπό την αιγίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, να οργανώσουμε διήμερο Απεργίας- Αποχής από το σύνολο των εργασιών στις Υπηρεσίες Δόμησης όλης της χώρας και για όλους τους εμπλεκόμενους Μηχανικούς με ταυτόχρονη διενέργεια συγκεντρώσεων και συνεντεύξεων Τύπου σε όλες τις πόλεις που λειτουργούν ΥΔΟΜ.