πετρόπουλος-αγώνας-ενάντια-στην-εμπο-1153446
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 20.03.2023 | 21:30

Πετρόπουλος: Αγώνας ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού και των αποβλήτων

«Καλούμε τα Συνδικάτα των κλάδων να μπουν μπροστά και μαζί με τον λαό με τον αγώνα μας να μην επιτρέψουμε αυτό το νέο έγκλημα, να υπάρξει μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν τα σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς για την απόσυρση του νομοσχεδίου, να αγωνιστούμε ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την πλήρη εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των αποβλήτων και του νερού», επεσήμανε ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της ΕΕ της ΠΟΕ – ΟΤΑ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μιλώντας στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων και των μαζικών φορέων στο Σύνταγμα ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού.

Ολόκληρη η ομιλία του Β. Πετρόπουλου έχει ως εξής:

«Ενώ η χώρα συγκλονίζεται από το δυστύχημα των Τεμπών, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή πολυνομοσχέδιο 263 άρθρων που, μεταξύ άλλων, προωθεί παραπέρα την εμπορευματοποίηση του νερού και διευκολύνει ακόμη περισσότερο την παράδοση των υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων στα ιδιωτικά συμφέροντα με πρόσθετους, ταυτόχρονα, όρους διασφάλισης της υψηλής κερδοφορίας τους. Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη μετατροπή της ΡΑΕ σε ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων), αποτελεί ένα νέο γύρο προώθησης της πολιτικής της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση βασικών αναγκών του λαού.

Καταγγέλλουμε από αυτό το βήμα την υποκρισία τους, ότι είναι δήθεν συγκλονισμένοι από το έγκλημα των Τεμπών, αφού ακάθεκτοι συνεχίζουν την ίδια εγκληματική πολιτική.

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, το σύνολο των κυβερνήσεων προχώρησε σε ευθυγράμμιση του νομοθετικού πλαισίου και στη χώρα μας με τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες, που έχουν στόχο την εμπορευματοποίηση υποδομών και πόρων, της χρήσης τους, των εργασιών συντήρησής τους, την εκτόξευση των τιμολογίων.

Είναι αυτή η πολιτική της απελευθέρωσης και της ιδιωτικοποίησης που εφαρμόστηκε και στους σιδηρόδρομους και οδήγησε στην τραγωδία στα Τέμπη.

Μετά το εκτεταμένο πλιάτσικο στις δημόσιες υποδομές αλλά και στην περιουσία των λαϊκών στρωμάτων, από τα ενεργειακά δίκτυα μέχρι την πρώτη κατοικία, η επιλογή αυτή θα βαθύνει την εμπορευματική λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων, θα μεταφέρει στον λαό το υψηλό κόστος, ενώ η ποιότητα του νερού θα βρίσκεται σταθερά στη ζυγαριά του κόστους – οφέλους για το κεφάλαιο και το κράτος του. Στην πράξη θα επιδεινωθούν παραπέρα οι όροι διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων.

Το νομοσχέδιο-έκτρωμα, που έχει έρθει για ψήφιση, “διευρύνει” τις αρμοδιότητες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αναθέτοντάς της “την εποπτεία και τον έλεγχο” των υπηρεσιών ύδρευσης και επεξεργασίας αστικών αποβλήτων ακολουθώντας πιστά τις “απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις” του υπερμνημονίου, που ακούει στο όνομα Ταμείο Ανάκαμψης.

Η σύσταση ανεξάρτητων αρχών διαχείρισης απορριμμάτων καθώς και υδάτων και λυμάτων, αποτελεί απαίτηση του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να λάβει η κυβέρνηση την τέταρτη και πέμπτη δόση των κονδυλίων.

Ζήσαμε τραγικά την εμπειρία από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων.

Αλλά έχουμε ζήσει και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η οποία διευκόλυνε, και συνεχίζει να το κάνει, μια φρενίτιδα ενεργειακών επενδύσεων που δεν αντιστοιχούν σε πραγματικές ανάγκες, το κόστος των οποίων επιβαρύνθηκε ο ελληνικός λαός.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, η επέκταση των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ “αποσκοπεί στην κάλυψη ενός ουσιώδους κενού στην υφιστάμενη νομοθεσία, καθώς για πρώτη φορά ρυθμίζονται κατά τρόπο συνεκτικό, το πεδίο και ο φορέας της ρυθμιστικής και ελεγκτικής εποπτείας των φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος (ύδρευσης και αποχέτευσης), καθώς και της επεξεργασίας αστικών αποβλήτων”. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, “η νέα Αρχή πρέπει να καταστεί πλήρως λειτουργική εντός 6μήνου από τη σύστασή της, σύμφωνα με σχετικό ορόσημο του Ταμείου Ανάκαμψης”.

Ενώ στη σημερινή μορφή της, η ΡΑΕ καλείται να ελέγξει μια ιδιωτική αγορά ενέργειας στις νέες αρμοδιότητες ο ελεγχόμενος είναι το Δημόσιο και οι φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Επιβεβαιώνεται ότι αστικό κράτος και μονοπώλια συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον, αφού το ίδιο το κράτος κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να στηρίξει τις επενδύσεις και την κερδοφορία τους, θυσιάζοντας τις ανάγκες, την ασφάλεια, ακόμα και τη ζωή του λαού. Αυτό το κράτος είναι που πουλάει τα “φιλέτα” σε ιδιώτες και τους απαλλάσσει από κοστοβόρες υποδομές. Αυτό το κράτος διαμορφώνει το αντεργατικό πλαίσιο για να απασχολούν οι ιδιώτες, με όλο και χειρότερους όρους, τους εργαζόμενους, επιδοτεί τoυς ιδιώτες με εκατομμύρια ευρώ, ενώ δεν δαπανά ούτε τα μισά από τα απαιτούμενα για τη συντήρηση των υποδομών, εκτός αν οι σχετικοί πόροι διοχετεύονται στους επιχειρηματικούς ομίλους που τις εκμεταλλεύονται με ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης.

Η νέα Αρχή θα διαχειρίζεται τις αρμοδιότητες του ελέγχου της τιμολογιακής πολιτικής και γενικά εφαρμογής της νομοθεσίας που σήμερα υφίστανται σε υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος (Γενική Διεύθυνση Υδάτων και Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων) και τις επεκτείνει, καθώς η νέα Αρχή θα μπορεί:

Να επιβάλλει σε δήμους και φορείς πρόστιμα έως 10 εκατ. ευρώ.

• Να κάνει συστάσεις στους φορείς των δήμων για τα απορρίμματα (τους λεγόμενους ΦΟΔΣΑ) ή στους δήμους, ζητώντας τους να τροποποιήσουν τα τιμολόγιά τους και ελέγχοντας την οικονομική αποδοτικότητά τους. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν, θα μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις: έως 10 εκατ. ευρώ και το 6% των συνολικών ετήσιων εσόδων του προηγούμενου έτους από τις ελεγχόμενες υπηρεσίες.

• Σε όσους ΦΟΔΣΑ δεν πετυχαίνουν τον στόχο της μείωσης ταφής απορριμμάτων, “θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 50 ευρώ ανά τόνο ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων που καταλήγουν σε ΧΥΤΥ, ενώ υφίσταται μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων” στην περιοχή τους.

Αποτελεί πραγματικότητα ότι μέχρι στιγμής ο τομέας της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων έχει πλήρως υποταχθεί στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα όσον αφορά τα στάδια επεξεργασίας και τελικής διάθεσης που ακολουθούν το στάδιο της αποκομιδής. Τα συμφέροντα αυτά έχουν επιβάλει τη διαιώνιση του μοντέλου της διατήρησης τεράστιων ποσοτήτων σύμμεικτων απορριμμάτων που οδηγούνται σε φαραωνικού τύπου εγκαταστάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εγκαταστάσεις στη Φυλή, κύρια η θηριώδης χωματερή Φυλής – Άνω Λιοσίων, που εδώ και 32 χρόνια υποδέχονται πάνω από το 95% των απορριμμάτων όλης της Αττικής. Όπως δείχνουν μελέτες και μετρήσεις τοξικοί ρύποι διοχετεύονται στα νερά, το έδαφος, τον αέρα σε συγκεντρώσεις ακόμα και εκατοντάδες φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια και χιλιάδες φορές προκειμένου για μικροβιολογικούς παράγοντες με τραγικές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων του Θριάσιου και ευρύτερα της Δυτικής Αττικής και των δήμων της Δυτικής Αθήνας. Κανένα περιφερειακό σχέδιο εδώ και χρόνια, ούτε αυτό των ΣΥΡΙΖΑ – Δούρου ούτε και το υπό έγκριση των ΝΔ – Πατούλη, δεν περιλαμβάνει κλείσιμο της χωματερής στη Φυλής. Αντίθετα τη διαιωνίζουν και τη διογκώνουν με αλλεπάλληλες επεκτάσεις και πανωσηκώματα, ενώ ανοίγει ο δρόμος για εγκαταστάσεις καύσης απορριμμάτων που θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της Υγείας, της ζωής, του Περιβάλλοντος.

Με τον μανδύα των “Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης” έχει επέλθει προ πολλού η πλήρης παράδοση της ανακύκλωσης των δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας στα ιδιωτικά συμφέροντα με τον λογαριασμό να τριπλο-πληρώνεται από τη λαϊκή οικογένεια.

Διαρκείς πιέσεις άμεσης ιδιωτικοποίησης, με το “ξήλωμα” να προχωρά όλο και περισσότερο, δέχεται η υπηρεσία αποκομιδής ενώ οι πολιτικές εξοντωτικής τιμολόγησης, χαρατσιών και προστίμων υλοποιήθηκαν και θεσμοθετήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Αυτό, που τώρα θέλουν κυρίως να ενισχύσουν μέσω της νέας Ρυθμιστικής Αρχής είναι η εισπραξιμότητά τους. Να φορτώσουν δηλαδή περισσότερο και πιο εύκολα το υπέρογκο κόστος που τροφοδοτεί τα κέρδη των επενδυτών, μαζί και των νέων εγκαταστάσεων, με ή χωρίς ΣΔΙΤ, στη λαϊκή οικογένεια απειλώντας μάλιστα με πρόστιμα τους φορείς διαχείρισης αποβλήτων όταν δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες της νέας Ρυθμιστικής Αρχής.

Επιπλέον, με το νομοσχέδιο προστίθενται νέες ανατροπές σε χρήσεις γης περιβαλλοντικού, και όχι μόνο, χαρακτήρα προκειμένου να προωθηθούν με φωτογραφικές διατάξεις φιλο-μονοπωλιακά, αντιπεριβαλλοντικά έργα του ΠΕΣΔΑ Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ (που βρίσκεται ακόμη σε ισχύ), τα οποία ενσωμάτωσε με τις κατάλληλες “επικαιροποιήσεις” η ΝΔ στο δικό της υπό έγκριση ΠΕΣΔΑ. Έγκριση, που καρκινοβατεί εδώ και χρόνια, αδιάψευστη μαρτυρία του άγριου ανταγωνισμού μεταξύ των ομίλων του κλάδου, που δεν λέει ακόμα να γεφυρωθεί.

Έτσι:

1. Με το άρθρο 256: (α) Νομιμοποιείται η παράνομη χωροθέτηση της προβλεπόμενης στο ΠΕΣΔΑ του ΣΥΡΙΖΑ “Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων Πειραιά”, που τώρα επεκτείνεται σε ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διάθεσης Απορριμμάτων).

(β) Ανοίγει ο δρόμος για νέα “πανωσηκώματα”, πάνω στο ολοκληρωμένο, σφραγισμένο και σε σημαντικό βαθμό αποκατεστημένο, εδώ και χρόνια, απορριμματικό ανάγλυφο της παλαιάς Φυλής.

2. Με το άρθρο 259 παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2024 η ισχύς κατάπτυστης τροπολογίας νομοθεσίας του 2020, που νομιμοποιούσε “από το πουθενά” τη λειτουργία καμιά 30αριά τοπικών δημοτικών Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε απαγορευτικές θέσεις στην Αττική και αλλού.

3. Με το άρθρο 258 νομιμοποιείται ένα ακόμη χαράτσι σε βάρος των δήμων, καθώς τους φορτώνεται το κόστος διαχείρισης των υπολειμμάτων των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), υποχρέωση που ανήκει στα οικεία συλλογικά συστήματα διαχείρισης αποβλήτων (βλ. σύστημα “μπλε κάδων της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ΑΕ”).

Καλούμε τα Συνδικάτα των κλάδων να μπουν μπροστά και μαζί με τον λαό με τον αγώνα μας να μην επιτρέψουμε αυτό το νέο έγκλημα, να υπάρξει μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν τα σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς για την απόσυρση του νομοσχεδίου, να αγωνιστούμε ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την πλήρη εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των αποβλήτων και του νερού.

Υπάρχει η δυνατότητα ο λαός να ζήσει διαφορετικά. Δεν λείπουν τα μέσα που μπορεί να παρέχει η επιστήμη, η τεχνολογία, η ανθρώπινη εργασία, αρκεί όλα αυτά να απαλλαγούν από τη μέγγενη του κέρδους και να αξιοποιηθούν για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών – λαϊκών αναγκών.

Ο λαϊκός ξεσηκωμός των τελευταίων βδομάδων έχει δώσει πνοή για συνέχεια στις μαζικές κινητοποιήσεις. Να στριμώξει τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις και να αποσπάσει ανάσες ανακούφισης. Πάνω απ’ όλα αυτή η προοπτική είναι που μπορεί να δώσει απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα που θέτουν αυτοί οι αγώνες, στο “γιατί γίνονται όλα αυτά”, αλλά και στο “πώς θα απαλλαγούμε από αυτή την κατάσταση”.

Αυτός ο νόμος λίγες μέρες μετά το έγκλημα των Τεμπών αποδεικνύει ότι τα Τέμπη δεν είναι κάποια εξαίρεση στον κανόνα αλλά καθημερινά οι εργαζόμενοι θα έρχονται αντιμέτωποι με μικρά και μεγάλα εγκλήματα, που θα πολλαπλασιάζονται στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Αυτός είναι ο κοινός παρονομαστής που θυσιάζει δικαιώματα, εισοδήματα, μισθούς, εργασιακές σχέσεις, υποδομές απαραίτητες για την προστασία του λαού, ακόμη και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής.

Συνεπώς, το δίλημμα που τίθεται είναι αμείλικτο: Ή θα συνεχίσουμε να μετράμε νέες απώλειες και θύματα στο πλαίσιο της πολιτικής που κοστολογεί τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού ή θα διαλέξουμε τον δρόμο της οργανωμένης πάλης για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας.

Να καλέσουμε Συνδικάτα, σωματεία, συνδικαλιστές στη μεγάλη σύσκεψη σωματείων και φορέων την Τετάρτη 22/3 στο Σπόρτινγκ για τη συνέχεια του αγώνα ώστε να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα. Για ασφαλείς και σύγχρονες μεταφορές και υποδομές.

Να οργανώσουμε τη μάχη για το επόμενο διάστημα.

Ο δρόμος του αγώνα είναι ο μόνος τρόπος για να δικαιωθούν οι νεκροί, για να μη μείνει το έγκλημα ατιμώρητο και πάνω απ’ όλα για να σταματήσουν οι ανθρωποθυσίες στον βωμό του κέρδους.

Γιατί οι ζωές μας έχουν πραγματική αξία. Δεν κοστολογούνται!»