Περικοπές επιδομάτων, «ψαλίδισμα» εφάπαξ, «λουκέτο» σε ΔΕΚΟ - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
1
Δεκέμβριος
Back

Περικοπές επιδομάτων, «ψαλίδισμα» εφάπαξ, «λουκέτο» σε ΔΕΚΟ

Ένα βήμα πριν από την τελική συμφωνία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τρόικας για την κατάρτιση των νέων, επώδυνων μέτρων, με αιχμή του δόρατος την κατάργηση της αυτόματης διαδικασίας απόδοσης των πόρων προς τους δήμους και άλλους φορείς, καθώς οι τροϊκανοί θεωρούν ότι θα πρέπει να γίνονται επιστροφές ανάλογα με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, τη δημόσια περιουσία (αποκρατικοποιήσεις ΔΕΚΟ), τις απολύσεις στο Δημόσιο, τη μείωση σε μισθολογικό κόστος και συντάξεις και τη μείωση των φοροαπαλλαγών.

Η όλη συμφωνία αναμένεται να κλείσει σήμερα ή αύριο. «Ελπίζουμε σήμερα ή μέχρι την Τετάρτη να έχουμε ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση, για να πάρουμε πράγματι την πέμπτη δόση», δήλωνε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Οταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup για να εξετάσει τα αποτελέσματα του ελέγχου της τρόικας. Αυτό θα συμβεί είτε στις 6 Ιουνίου (την ερχόμενη Δευτέρα) είτε στις 13 του μήνα. Το ζητούμενο είναι η έκθεση της τρόικας να είναι θετική ώστε το Eurogroup να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης και να ξεκινήσει η συζήτηση για τη νέα χρηματοδότηση.

Παπακωνσταντίνου: Ο,τι είναι να γίνει θα γίνει

Στην κυβέρνηση φαίνεται να έχουν λάβει την απόφαση να κλείσουν κάποιες ΔΕΚΟ, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει προταθεί να κλείσει κάποιο από τα κρατικά κανάλια. Μάλιστα, υπάρχουν σενάρια που θέλουν να κλείνει ένα από τα τρία ή και τα τρία και να δημιουργείται ένα νέο σχήμα -πιο μικρό- για την κρατική τηλεόραση.

Πέραν αυτού, στα μέτρα που έρχονται περιλαμβάνονται:

– Η μείωση του εφάπαξ των δημόσιων υπαλλήλων κατά 10%.

– Η κατάργηση του επιδόματος γάμου στο Δημόσιο. Θα διατηρηθεί το επίδομα τέκνων.

– Η αύξηση της μισθολογικής ωρίμανσης από 2 σε 5 έτη.

– Η διεύρυνση της αναλογίας 1-5 σε 1-10 αποχωρήσεις από το δημόσιο τομέα.

– Η παροχή κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια.

– H περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έως 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, την προσεχή Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την περίοδο 2012-2015, πολλά εκ των οποίων θα έχουν άμεση εφαρμογή.

Αναδιάρθωση φορολογικής κλίμακας, αύξηση ΦΠΑ

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατευθύνεται στη μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 12.000 ευρώ σήμερα στα 6.000-8.000 ευρώ, όπως επίσης και στην αύξηση της παρακράτησης φόρου για τους μισθωτούς.

Επίσης, θα υπάρξει «κύμα» αυξήσεων σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα τρόφιμα, τα αναψυκτικά, αλλά και τα καύσιμα με την εξίσωση φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτό της κίνησης.

Άνοδο αναμένεται να σημειώσουν και τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ ειδικοί φόροι θα υπάρξουν για όλους όσοι κατέχουν είδη πολυτελείας, όπως, για παράδειγμα σκάφη αναψυχής, πισίνες, κ.α.

 

 

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!