Παράσταση διαμαρτυρίας για τους παιδικούς από 24 Σωματεία της Αττικής - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
20
Οκτώβριος
Back

Παράσταση διαμαρτυρίας για τους παιδικούς από 24 Σωματεία της Αττικής

Οι διαμαρτυρίες για τους παιδικούς, που ξεκίνησαν χθες από τη Θεσσαλονίκη*, συνεχίζονται και σήμερα, στην Αττική αυτή τη φορά. Στις 7 το απόγευμα, 24 Σωματεία της Αττικής θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας, έξω από το υπουργείο Εργασίας, διαμαρτυρόμενα για τα μειωμένα κονδύλια που δίδονται στους δήμους για τους παιδικούς, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός 53.070 παιδιά. «Το γεγονός ότι όλο και περισσότερα παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών διαμορφώνει τραγικές καταστάσεις για τις λαϊκές οικογένειες», σημειώνουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους.

Σε επιστολή τους, δε, προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος στις 9 το πρωί συναντάται με την ΚΕΔΕ, στην οποία και θα γνωστοποίηση ένα πλάνο για την αντιμετώπιση του προβλήματος (εδώ), τα 24 Σωματεία χαρακτηρίζουν ως «απαράδεκτη» πως τη λύση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, «δηλαδή τη σύσταση εταιρειών από ανέργους, που προωθούν οι δήμαρχοι» και ως «εγκληματική» τη στάση Βρούτση «ζητάει να μειωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες ανά παιδί».

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ 24 ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
κ. Υπουργέ,

53.000 παιδιά έμειναν εκτός των παιδικών σταθμών. Αρκετοί γονείς δεν πήγαν να κάνουν αίτηση γιατί οι προϋποθέσεις που έβαλε η ΕΕΤΑΑ ήταν απαγορευτικές. Αυτό δείχνει ότι οι ανάγκες είναι περισσότερες.
Πάρα πολλά παιδιά θα μείνουν έξω απ’ τους παιδικούς σταθμούς γιατί πολλοί κλείνουν. Η μείωση των μισθών των εργαζομένων και το κλείσιμο σταθμών δημιουργούν τραγικό αδιέξοδο στους γονείς. Από την άλλη είναι απαράδεκτη η λύση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, δηλαδή η σύσταση εταιρειών από ανέργους, που προωθούν οι δήμαρχοι. Είναι εγκληματική η στάση του υπουργείου που ζητάει να μειωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες ανά παιδί.
κ. Υπουργέ,
Τα συνδικάτα που υπογράφουμε, θα πραγματοποιήσουμε την Πέμπτη 23 Αυγούστου στις 7 μ.μ. παράσταση διαμαρτυρίας σε σας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς.
  • Να καταργηθούν τώρα τα τροφεία για όλους. Να διασφαλιστεί με κρατική χρηματοδότηση και φροντίδα η σίτιση των παιδιών που σε σειρά δήμων έχει καταργηθεί ή απειλείται με κατάργηση καθώς και η ποιότητα του διαιτολογίου.
  • Να μπουν σε προτεραιότητα επιλογής και φροντίδας τα παιδιά του άνεργου νοικοκυριού γιατί κινδυνεύουν!
  • Να μην κλείσει ούτε ένας παιδικός σταθμός στους δήμους.
  • Να γίνει πράξη η υποχρεωτικότητα της δίχρονης προσχολικής αγωγής που παραμένει στα χαρτιά παρότι νομοθετημένη και θα μπορούσε να αποσυμπιέσει τους παιδικούς σταθμούς.
  • Να παρθούν άμεσα και πρακτικά μέτρα ώστε να διευρυνθεί το δίκτυο των παιδικών σταθμών. Με άμεση και γενναία κρατική χρηματοδότηση, αξιοποίηση γι’ αυτό το σκοπό και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενοικίαση και διαμόρφωση κατάλληλων κτηρίων για τις διευρυμένες ανάγκες που εμφανίζονται σήμερα και που θα οξύνονται το επόμενο διάστημα.
  • Να μπουν μπροστά όλες οι διαδικασίες για ένα διευρυμένο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, για σύγχρονες κτιριακές υποδομές, με έμφαση και προτεραιότητα στις λαϊκές γειτονιές.
  • Να ενταχτούν κάτω από έναν ενιαίο σχεδιασμό και προγραμματισμό, με ευθύνη του κράτους και με δημόσιο κατασκευαστικό φορέα, δημόσιες επενδύσεις και χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ που σήμερα ξεκοκαλίζουν, μέσω των Δήμων και Περιφέρειας, εργολάβοι και κατασκευαστικές εταιρείες ανεβάζοντας στα ύψη το κατασκευαστικό κόστος.
  • Καμιά απόλυση συμβασιούχων εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, να ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις τους και να δρομολογηθεί η μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Απελευθέρωση των προσλήψεων σε παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, να ικανοποιηθούν με άμεσο τρόπο οι αιτήσεις των Δήμων για προσωπικό που σκόπιμα χρονίζουν».

Τα Συνδικάτα που υπογράφουν είναι τα εξής:
1. Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και στις Κατασκευές
2. Ένωση Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής
3. Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Νομού Αττικής
4. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Νομού Αττικής και Νομού Πειραιώς και Νήσων «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»
5. Πανελλαδική Ένωση Εργαζομένων Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών Τύπου και Συναφών Επαγγελμάτων
6. Συνδικάτο Φαρμάκου – Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Αττικής – Πειραιά και Νήσων
7. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος
8. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Παραγωγής και Διακίνησης Τυποποιημένων Προϊόντων Γάλακτος – Ποτών – Τροφίμων και Συναφών Τυποποιημένων Προϊόντων
9. Σωματείο Χαρτεργατών Νομού Αττικής – Πειραιώς και Νήσων
10. Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Αττικής, Εύβοιας και Βοιωτίας
11. Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ανώνυμων Εταιρειών και Γραφείων
12. Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθηνών
13. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού Αθηνών και Περιχώρων
14. Ένωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης
15. Σωματείο Υπαλλήλων Οδοντοτεχνιτών Αθήνας – Πειραιώς και Περιχώρων
16. Σωματείο Καθαριστών και Καθαριστριών Νομού Αττικής
17. Σωματείο Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς της περιοχής Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων
18. Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «ΒΥΡΩΝ»
19. Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών – Εργαστηρίων – Γηροκομείων – Οίκων Ευγηρίας – Αναρρωτηρίων – Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων
20. Σωματείο Εργαζομένων Γυμναστών Προπονητών σε Αθλητικούς Συλλόγους – Σωματεία – Γυμναστήρια και ΝΠΙΔ Περιοχής Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων
21. Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος
22. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών – Πληροφορικής Νομού Αττικής
23. Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Αττικής
24. Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής

 

* εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!