οσυαπε-24ωρη-απεργία-των-εργαζομένων-στ-1046898
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 09.12.2022 | 12:35

ΟΣΥΑΠΕ: 24ωρη απεργία των εργαζομένων στις Διευθύνσεις Λαϊκών Αγορών

Εικοσιτετράωρη απεργία στους εργαζόμενους των Δ/νσεων Λαϊκών Αγορών προκηρύσσει για τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη 2022 η ΟΣΥΑΠΕ, με αίτημα την απόσυρση της ρύθμισης για τη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ.

Θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή ώρα 11.00 πμ και στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης την Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2022, ώρα 17.30.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το Γ.Σ. της ΟΣΥΑΠΕ, λαμβάνοντας υπόψη ότι με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον τίτλο «Δημοτική Αστυνομία, Φορείς Λαϊκών Αγορών, Απλούστευση διαδικασιών μεταξύ Ο.Τ.Α. και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών», προωθείται η μετατροπή των Δ/νσεων Λαϊκών Αγορών των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας σε ΝΠΔΔ, σε ιδιωτικοποιημένους αυτοτελείς φορείς λειτουργίας Λαϊκών Αγορών και σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την συνεδρίαση του Γ.Σ. της 31ης Οκτώβρη 2022,  προκηρύσσει 24ωρη απεργία την Δευτέρα 12 Δεκέμβρη 2022, των υπαλλήλων στις Δ/νσεις Λαϊκών Αγορών Αττικής & Θεσσαλονίκης.

Σημειώνουμε πως πρόκειται για μια ακόμα αρμοδιότητα των Περιφερειών που ετοιμάζονται κυβέρνηση και Περιφερειάρχες να εκχωρήσουν σε φορέα με τη συμμετοχή ιδιωτών, κατά «παραγγελία» των μεγαλοπαραγόντων Επαγγελματιών και Παραγωγών των Λαϊκών Αγορών.

Στον ιδιωτικοποιημένο φορέα που θα διοικείται από 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα παίρνει αποφάσεις και θα είναι υπεύθυνο για όλα τα υπηρεσιακά θέματα και όλες τις διοικητικές πράξεις (Άδειες, εντολές ελέγχου, προκήρυξη θέσεων ευθύνης, προσοντολόγιο, καθηκοντολόγιο, μεταβολές υπηρεσιακής κατάστασης κλπ), τα 6 μέλη στο Φορέα της Αττικής και τα 5 μέλη στο Φορέα της Θεσσαλονίκης θα αποτελούν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών των πωλητών Λαϊκών Αγορών!

Δηλώνουμε πως είμαστε αντίθετοι με αυτόν τον ελεγκτικό μηχανισμό, όπου ο ελεγχόμενος θα είναι και ελεγκτής και ο ελεγκτής θα διοικείται από τον ελεγχόμενο! Όλοι καταλαβαίνουμε ότι ενισχύονται η διαφθορά και η αυθαιρεσία, καθώς και οι γνωστές παρεμβάσεις και φράσεις των επαγγελματιών προς τους συναδέλφους μας «εγώ σε πληρώνω…».

Εξάλλου η πλειοψηφία των συναδέλφων των Δ/σεων Λαϊκών Αγορών που έχουν «βιώσει στο πετσί τους» αυτό το καθεστώς (με τον προϋπάρχοντα έως το 2014 Οργανισμό), καθώς και αλλεπάλληλες εργασιακές αλλαγές αυτού του αντικειμένου, με την αγωνία της απληρωσιάς και της θέσης τους, δεν συναινούν να μετακινηθούν στους νέους αυτούς φορείς για 2 χρόνια και δυνητικά για ακόμα 2. Αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει ο κίνδυνος εγκλωβισμού τους σε ένα ΝΠΔΔ, που αποτελεί το πρώτο έργο για τη μετατροπή μιας υπηρεσίας σε ΝΠΙΔ και τελικά σε ΑΕ! Και μάλιστα προβλέπει ότι η απόσπαση γίνεται κατά παρέκκλιση του ν. 4440/2016, ΔΗΛΑΔΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥΣ, με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, άρα το «έγκλημα» να γίνει με τη συναίνεση του πολιτικού προϊσταμένου!

Όλοι ξέρουμε ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις (Σύνταγμα, Υπαλληλικός Κώδικας κλπ) μαζί με την κατάργηση της αρμοδιότητας και των Διευθύνσεων Λαϊκών Αγορών των Περιφερειών θα καταργηθούν και οι οργανικές μονάδες και οι οργανικές τους θέσεις. Άρα σε ποια θέση θα γυρίσουν μετά στην Περιφέρεια, όταν θα παρέλθει ο χρόνος απόσπασής τους στο νέο Φορέα;

Η Ομοσπονδία συνεπής και σε συνέχεια των προηγούμενων δράσεων της (κατάθεση υπομνημάτων, παρέμβαση στην ακρόαση φορέων στη Βουλή) για να ανασταλεί η εξέλιξη ιδιωτικοποίησης και εκχώρησης του αντικειμένου της εποπτείας των Λαϊκών Αγορών απαιτεί

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΧΩΡΗΘΕΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΜΕΤΑΤΑΞΗ Ή ΑΠΟΣΠΑΣΗ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

 Θέλουμε οι Λαϊκές Αγορές να καλύπτουν τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών με φτηνά και ποιοτικά προϊόντα, να στηρίζουν τους μικροπαραγωγούς και τους πωλητές, τους οποίους και καλούμε να δώσουμε από κοινού την μάχη διεκδίκησης των κοινών αιτημάτων μας.

Για όλα τα παραπάνω προκηρύσσουμε 24  απεργία στους εργαζόμενους των Δ/νσεων Λαϊκών Αγορών την Δευτέρα 12 Δεκέμβρη 2022, με παράσταση στη Βουλή ώρα 11.00 πμ και στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης με παράσταση την Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2022, ώρα 17.30.