οενγε-να-αποσυρθεί-άμεσα-η-ρύθμιση-για-783814
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 13.02.2023 | 12:39

ΟΕΝΓΕ: Να αποσυρθεί άμεσα η ρύθμιση για τα δημόσια νοσοκομεία

Να αποσυρθεί άμεσα η ρύθμιση για τη σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων των δημόσιων νοσοκομείων, ζητά η ΟΕΝΓΕ με ανακοίνωσή της.

Όπως τονίζει η ΟΕΝΓΕ, “με νέα νομοθετική κυβερνητική ρύθμιση τροποποιείται η σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων των δημόσιων νοσοκομείων. Καταργούνται ως τακτικά μέλη ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας (με αναπληρωματικό μέλος τον Πρόεδρο Επιστημονικού Συμβουλίου) και ο Διευθυντής Διοικητικής Υπηρεσίας (με αναπληρωματικό τον Διευθυντή Νοσηλευτικής Υπηρεσίας). Στη θέση τους ορίζονται ως τακτικά μέλη ένας εκπρόσωπος της αντίστοιχης Περιφέρειας και ένας εκπρόσωπος του οικείου Ιατρικού Συλλόγου.  Στα διορισμένα τακτικά μέλη (ο εκάστοτε υπουργός ανέκαθεν έχει δικαίωμα να ορίζει τον/την οποιονδήποτε/οποιαδήποτε, έστω κι αν δεν έχουν την παραμικρή σχέση με νοσοκομεία) αυξάνονται από 2 σε 3. Έτσι μειώνονται ως τακτικά μέλη οι εργαζόμενοι του ίδιου του νοσοκομείου από 4 σε 2 (φεύγουν οι υπηρεσιακοί, παραμένουν μόνο οι αιρετοί) και αυξάνονται κατά 3 τα μέλη που μπορεί να μην σχετίζονται καθόλου με το νοσοκομείο.

Φυσικά δεν έχουμε καμία αυταπάτη περί “συνδιοίκησης” (ο εκάστοτε υπουργός της εκάστοτε κυβέρνησης είχε και εξακολουθεί να έχει πλειοψηφία στη διοίκηση των νοσοκομείων), όμως εδώ γίνεται ένα παραπέρα βήμα προς την ιδιωτικοοικονομική επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι δεν εκπροσωπούν μόνο ή κυρίως τους γιατρούς του ΕΣΥ. Εκπροσωπούν και γιατρούς – επιχειρηματίες της ιδιωτικής περίθαλψης. Η εκπροσώπηση τους στα Δ.Σ των νοσοκομείων υπηρετεί την προώθηση των δικών τους συμφερόντων και τη βαθύτερη διασύνδεση του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα της υγείας.

Η εκπροσώπηση της Περιφέρειας στα νοσοκομεία γίνεται στο πλαίσιο μετατροπής των νοσοκομείων από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ και μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του κεντρικού κράτους στους δήμους και τις περιφέρειες στην κατεύθυνση λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας ως αυτοχρηματοδοτούμενες. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα έρθουμε αντιμέτωποι με τραγελαφικές καταστάσεις, π.χ. στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ (Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Λαϊκό, Ερυθρός Σταυρός, Σωτηρία, ΚΑΤ, Σισμανόγλειο, Ιπποκράτειο, Παίδων, κλπ. κλπ.) το ίδιο φυσικό πρόσωπο (ο πρόεδρος του ΙΣΑ που τυχαίνει να είναι ταυτόχρονα και Περιφερειάρχης) θα ορίζει τους εκπροσώπους των αντίστοιχων φορέων στα Δ.Σ των νοσοκομείων οι οποίοι θα είναι τακτικά μέλη και την ίδια στιγμή ΔΕΝ θα είναι τακτικό μέλος ο  Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας.

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της ρύθμισης.”