οενγε-άμεση-ένταξη-των-νοσοκομειακών-1053236
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 20.02.2023 | 13:42

ΟΕΝΓΕ: Άμεση ένταξη των νοσοκομειακών γιατρών στους δικαιούχους του ανθυγιεινού επιδόματος

Την άμεση ένταξη των νοσοκομειακών γιατρών στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και στους δικαιούχους του ανθυγιεινού επιδόματος, απαιτεί η ΟΕΝΓΕ με ανακοίνωσή της.

Αναλυτικά:

Η πρόσφατη υπουργική απόφαση για τον επανακαθορισμό των δικαιούχων και του ύψους του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας διατηρεί τον απαράδεκτο αποκλεισμό χιλιάδων εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες (γιατροί, διοικητικοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, διαιτολόγοι,  λογοθεραπευτές κλπ.), ενώ για πολλές χιλιάδες άλλους συναδέλφους η αύξηση του καταβαλλόμενου επιδόματος είναι πολύ μικρή ή και ανύπαρκτη.

Πετάει έξω τους νοσοκομειακούς γιατρούς πάρα το γεγονός ότι εργαζόμαστε σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εξαντλητικό αριθμό εφημεριών, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, λόγω της τραγικής υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Επιπλέον, είμαστε εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς μας, όπως αποδείχθηκε την περίοδο της πανδημίας.

Ακόμα πιο εξοργιστικό είναι ότι παραμένει η ΜΗ ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (με αντίστοιχη μείωση των ορίων ηλικίας και του ωραρίου εργασίας), πάρα το γεγονός ότι ακόμα και η επιτροπή που το ίδιο το υπουργείο σύστησε (επιτροπή Μπεχράκη) εντάσσει με το πόρισμά της τους νοσοκομειακούς γιατρούς στο καθεστώς των ΒΑΕ.

Η πρόκληση αυτή ΔΕΝ μπορεί να μείνει αναπάντητη.

  • Απαιτούμε άμεση ένταξη των νοσοκομειακών γιατρών στους δικαιούχους του ανθυγιεινού επιδόματος.
  • Αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας. Ένταξη στο καθεστώς των ΒΑΕ.