νέο-εργατικό-ατύχημα-στον-δήμο-θεσσαλ-1119886
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 06.02.2023 | 08:48

Νέο εργατικό ατύχημα στον δήμο Θεσσαλονίκης- Τραυματιστηκαν δύο εργάτριες καθαριότητας

Το Σάββατο 4 Φλεβάρη στις 01:30 το μεσημέρι, 2 εργάτριες  καθαριότητας του δ. Θεσσαλονίκης χτύπησαν κατά την ώρα της εργασίας τους. Όπως αναφέρει η ΔΑΣ του Δήμου Θεσσαλονικης, “το εργατικό «ατύχημα» συνέβη στην περιοχή της οδού Κωλέτη στη Β’ δημοτική κοινότητα. Τα σκαλοπάτια του απορριμματοφόρου προσέκρουσαν στο οδόστρωμα και αναπήδησαν με συνέπεια να κλείσουν. Από την αναπήδηση η μία συναδέλφισσα χτύπησε στα γόνατα, αλλά κατάφερε να κρατηθεί στο σκαλοπάτι. Η άλλη έχασε την ισορροπία της και έμεινε κρεμασμένη στο απορριμματοφόρο πιασμένη μόνο από τις χειρολαβές για περίπου 50 μέτρα. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο και διαγνώστηκε με κάκωση και θλάση στα πλευρά. Η άλλη συναδέλφισσα μετά το πέρας της βάρδιας της, μετέβη μόνη της σε νοσοκομείο και διαγνώστηκε με κάκωση και θλάση στα γόνατα. Και στις δύο δόθηκαν κάποιες ημέρες αναρρωτικής άδειας και συστήθηκε επανεξέταση. Στις συναδέλφισσες ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση.

Επειδή και σε αυτή την περίπτωση-που ευτυχώς δεν είχαμε χειρότερα- η διοίκηση του δήμου και διάφοροι καλοθελητές θα προσπαθήσουν να ρίξουν το φταίξιμο στους συναδέλφους και «στην κακιά την ώρα», να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε:

α) Οι συνάδελφοι (οδηγός και πλήρωμα) εργάζονταν κάτω από πίεση χρόνου. Οι συνάδελφοι ξεκίνησαν την βάρδια τους στις 12:30μμ. Το ωράριο των εργαζομένων στην καθαριότητα είναι 6,30 ώρες. Κάθε περιφέρεια (οι δρόμοι που πραγματοποιεί αποκομιδή ένα συνεργείο εργαζομένων) είναι προσαρμοσμένη σε αυτό το ωράριο. Ο οδηγός του συγκεκριμένου συνεργείου ειδοποιήθηκε να «κάνει γρήγορα» για να τελειώσει την περιφέρεια και να επιστρέψει το απορριμματοφόρο στο αμαξοστάσιο στις 03:30μμ, γιατί έπρεπε να ετοιμαστεί για άλλη περιφέρεια και συνεργείο. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει έλλειψη απορριμματοφόρων και οχημάτων, λόγω βλαβών και μη επισκευής τους. Δεν πάει να δίνονται εκατομμύρια σε ιδιωτικές εταιρίες, τα οχήματα του δήμου παραμένουν με βλάβες και ασυντήρητα!

β) Η κάμερα από την οποία ο οδηγός βλέπει τι γίνεται στο πίσω μέρος του απορριμματοφόρου δεν λειτουργούσε.

γ) Οι εργάτριες δούλευαν χωρίς τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας π.χ. μποτάκια ασφαλείας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι την Παρασκευή, μία μέρα πριν το ατύχημα, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας επισκέφτηκε το εργοτάξιο της Β’ κοινότητας για την κοπή της βασιλόπιτας. Εκεί οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι του τόνισαν τα προβλήματα όπως εντατικοποίηση της εργασίας, ελλείψεις προσωπικού και οχημάτων, μέτρα προστασίας κ.α. Συναδέλφισσα τον ρώτησε πότε επιτέλους θα χορηγηθούν τα Μ.Α.Π. και η απάντηση του αντιδημάρχου ήταν «αγοράστε από τον μισθό σας»! Κατά τον αντιδήμαρχο τα Μ.Α.Π. και τα μέτρα προστασίας δεν είναι ευθύνη της διοίκησης, όπως προβλέπει και αυτή η ελλιπής νομοθεσία, αλλά «ατομική ευθύνη» του κάθε συναδέλφου! Και από αυτές τις κουβέντες και τη στάση του αντιδημάρχου φαίνεται πόση σημασία δίνουν για την ασφάλεια και την προστασία των εργαζομένων!

Ως ΔΑΣ πριν λίγες μέρες είχαμε εκδώσει δελτίο τύπου για τα εργατικά «ατυχήματα» στον δήμο Θεσ/νίκης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα καταγεγραμμένα την τριετία 2020-2022 ήταν 120, 86 στην υπηρεσία καθαριότητας. Ιδιαίτερη αναφορά κάναμε για τις πάνω από 10 καταγεγραμμένες περιπτώσεις συναδέλφων που χτύπησαν τη συγκεκριμένη τριετία, πέφτοντας από το σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου. Θεωρούμε ότι η επιθεώρηση εργασίας πρέπει να ερευνά τις αιτίες όλων των ατυχημάτων. Αυτό να το πράξει κόντρα και στην απαράδεκτη έγγραφη εντολή της εισαγγελίας Θεσ/νίκης, που καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να μη διερευνούν εργατικά «ατυχήματα» «ήσσονος σημασίας». Ως «ήσσονος σημασίας» χαρακτηρίζει όσα «δεν είναι θανατηφόρα», δεν έχουν «μεγάλο αριθμό θυμάτων», «ακρωτηριασμούς» κ.α. !!! Πριν συμβεί ένα θανατηφόρο ή «σοβαρό» εργατικό «ατύχημα», έχουν προηγηθεί κάποια «ήσσονος σημασίας» (όπως τα χαρακτηρίζουν) λειτουργώντας ως καμπανάκι προειδοποίησης για τις ελλείψεις στα μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Το προηγούμενο διάστημα και με τις κινητοποιήσεις του Νοέμβρη-Δεκέμβρη ως εργαζόμενοι αναδείξαμε προβλήματα όπως: οι ελλείψεις προσωπικού, η μη σωστή διαχείριση του υπάρχοντος προσωπικού και η εντατικοποίηση της εργασίας, η μη χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας, τα προβληματικά και ασυντήρητα οχήματα, η μη εκπαίδευση των εργαζομένων για την υγιεινή και ασφάλεια κατά την εργασία κ.α. Αυτά τα προβλήματα, πέρα από το ότι δημιουργούν δυσκολίες στην διεκπεραίωση των εργασιών, είναι και οι βασικές αιτίες των εργατικών «ατυχημάτων». Παρά τις υποσχέσεις της διοίκησης Ζέρβα για τη λύση κάποιων προβλημάτων η κατάσταση πηγαίνει προς το χειρότερο. Για αυτό το λόγω ως ΔΑΣ έχουμε ζητήσει πάνω από 4 φορές σε διοικητικά συμβούλια του σωματείου τη διεξαγωγή συνέλευσης των εργαζομένων, για να ενημερωθούν οι συνάδελφοι, να πουν τη γνώμη τους και να ληφθούν αποφάσεις. Οι παρατάξεις ΕΝΙΑΙΟ (Φουντούκης κ.α.) και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ-ΔΑΚΕ (Κυπαρίσης κ.α.) το αρνούνται.

Η υγεία και η ασφάλεια μας, το να γυρίζουμε σώοι και υγιείς μετά την εργασία μας στο σπίτι και τις οικογένειες μας, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήνουμε στα χέρια της διοίκησης και των ανθρώπων της. Με τη μαζική κινητοποίηση μας και δράση θα επιβάλουμε τη λύση των προβλημάτων και το δίκιο μας.”